fulcrum_29 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Witam Model jak w temacie skala 1:72,producenta niepamiętam model ma już kilka latek i teraz w miarę moich możliwości został poprawiony.Mogłem kupić nowy i pewnie pracy było by mniej i efekt lepszy,ale mam jakiś sentyment do tego modelu i postanowiłem go odświeżyć. Pozdrawiam Kalkomania Hi-Decal to był koszmar istna tektura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Ale bardzo ładny model powstał Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 (edytowane) Nio proszę... ktoś zbudował "Peanuta" Jak miło Malowanie robiłeś na podstawie jakichś schematów? Zestaw uzbrojenia z instrukcji? Miałbym parę uwag, ale to szczegóły Czemu pomalowałeś silniki na czarno? P.S. A już wiem... skorzystałeś ze schematów jakie podał Hi-Decals. Niezbyt zgadzają się z rzeczywistością, ale w miarę przypominają ten prawdziwy. Również podają niewłaściwe kolory - dla "Peanut" były to: 33105 Field Drab, 33303 Sand i 33245 Earth Yellow. Edytowane 8 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Zgadzam się z Łukaszem. Dodam jeszcze, że bardzo fajne Mavericki wyszły. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fulcrum_29 Napisano 9 Marca 2009 Autor Share Napisano 9 Marca 2009 Jak są jakieś uwagi to chętnie wysłucham(może jeszcze można coś poprawić) Silniki mają kolor Gun Metal i były malowane na podstawie instrukcji,uzbrojenie też,ale to akurat można poprawić. A co do malowania to jest jeszcze jedna wersja "Peanuta" FS 20266 FS 20400 FS 20140 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hitman Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Mnie model bardzo się podoba. Świetnie wyszło malowanie. Uzbrojenie też ładne. Kalki są ok, nie widać śladów walki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Model mi sie podoba a najbardziej uzbrojenie Tylko zdaje mi sie że nie obciazyles dzioba samolotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Już to pisałem przy okazji innego modelu A-10 w Galerii, ale co tam... Jeśli chodzi o pylony 5 i 7 (czyli te kadłubowe zewnętrzne, w osi znajduje się pylon numer 6), to instalacja MERów (Multiple Ejector Rack) jest na A-10 niedozwolona. Nie możesz mieć tam 12 bomb Dopuszczalne są tylko TERy (Triple Ejector Rack), czyli maksymalnie 6 bomb. Poza tym przy takim obciążeniu uzbrojeniem miałbym problem z dojechaniem na pas startowy Jeśli założyłeś GBU i Mavericki, to nic więcej nie powinno się znajdować na innych pylonach. Założenie uzbrojenia na pylony 5 i 7 automatycznie dyskwalifikuje użycie pylonu 6. "Peanut" istniał tylko w jednym egzemplarzu (numer 76-552 z 917 TFW) i był malowany tymi kolorami, które podałem. Inną wersję tego malowania nazwano "Flipper", ale była w odcieniach niebieskiego i szarego. Wnętrze gondoli silnika jest malowane w kolorze samolotu, aż do łopatek, czyli w tym przypadku FS 33245. Dalej jest to kolor biały, ale i tak go nie widać, jak nie otwierasz silnika. Kołpaki wentylatorów były również w kolorze FS 33245. Sam dzióbek samolotu (a w zasadzie ryj Guźca) był pomalowany na FS 33303. Znak H powinien być obrócony o 90 stopni i przeniesiony pod klapę złącza do tankowania w powietrzu. Linia łącząca poprzeczki w H jest w osi samolotu i ułatwiała naprowadzanie. Sama klapa złącza powinna być w kolorze naturalnym stali. I to tak na szybko... P.S. Tak mi świtało, że temat był wałkowany wcześniej... kto szuka ten znajdzie... viewtopic.php?p=103331#103331 viewtopic.php?p=104104#104104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fulcrum_29 Napisano 9 Marca 2009 Autor Share Napisano 9 Marca 2009 Taką wiedzą na temat tego samolotu nie dysponuję Uzbrojenie i malowanie było na podstawie instrukcji,może odbiega od stanu faktycznego,ale niech tak już zostanie(malowanie postaram się poprawić) Na "H" nie zwróciłem uwagi na zdjęciach i jest tak jak w instrukcji Hi-Decal Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Ten pierwszy widzę po raz pierwszy Ale jak popatrzysz na daty, to zobaczysz, że może twórca zaktualizował go do właściwego zestawu farb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 A propos tych "kolorowych" niuansow. Kto i na jakiej podstawie okresla, ze byl to ten czy inny FS? Czy sa to jakies informacje z ministerstwa, sztabu generalnego, czy tez z warsztatow, ktore malowaly wg danego schematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Ach, A-10..dla mnie wciąż jeden z naładniejszych "współcześniaków". A sam modelik fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 erkamo, są oficjalne dokumenty informujące o sposobie malowania samolotu. Rysunki z wymiarami plus sposób malowania plus specyfikacja farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi