TankRed1070 Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 W Su-100 Dragon pokazał klasę i dal możliwość pootwierania wszystkich włazów nadbudowy. Można się pokusić o wnętrze przedziału bojowego bo jak się wszystko pootwiera to bardzo dużo będzie widać. Hm... Ja użyłem kadłuba do T-34, który jest "bonusem" tego zestawu do SPG-100 i wszystko pięknie pootwierane. A i Revell-a da się "pootwierać" - zob. T-34T lub "ostatnia krew". Nie rozumiem... Tylko nie znalazłem jeszcze odpowiedniego zestawu...szukam dalej. Zestaw blach Eduard-a zawiera pełne wnętrze (kadłub + wieża). Jest tam parę uproszczeń w kadłubie, banalnych do poprawienia ale radia, zegary, uchwyty na amunicję są po prostu świetnie. Polecam. Zgadzam się z R_Mazzi-m. Wywal czym prędzej te podstawy zbiorników. ja swoje wykonałem z blachy po puszcze po pasztecie w 10 minut a efekt jest o niebo lepszy. Pozdrawiam! Aha, na czeskim forum ktoś już się moim T-54 zainspirował http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=31915 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 15 Maja 2009 Autor Share Napisano 15 Maja 2009 Zbyszek, żeśmy się nie zrozumieli, ja tylko taki odrębny akapit o SU-100 wstawiłem i nie ma on związku z T-34. A teciaków celowo nie otwieram bo są w środku puste Chodziło mi o wnętrze do SU-100. Mocowania pod zbiorniki w Bośniaku to tylko klocki z żywicy (CMK) i też mi się nie podobają. Pomyślimy - zobaczymy ! Dzięki za rady. Na zdjęciach powojennych T-34 (w tym egipskich) funkcjonują wszystkie 3 użyte przeze mnie typy kół i to nierzadko w jednym wozie. Jak pisałem, tym razem dosyć luźno trzymam się dokumentacji konkretnego wozu ale nie robię wbrew rozsądkowi. Taki zestaw kół ma jak najbardziej uzasadnienie w fotografiach. Czy są zdjęcia SU-100 (mojego lub podobnego) z mieszanką kół jezdnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Zbyszek, żeśmy się nie zrozumieli, ja tylko taki odrębny akapit o SU-100 wstawiłem i nie ma on związku z T-34. A teciaków celowo nie otwieram bo są w środku puste Chodziło mi o wnętrze do SU-100.Mocowania pod zbiorniki w Bośniaku to tylko klocki z żywicy (CMK) i też mi się nie podobają. Pomyślimy - zobaczymy ! Ok. OK! To już rozumiem. Te mocowania są banalne do wykonania. Ja się wzorowałem na fotografiach. Kawałek płaskownika i cała filozofia... Czy są zdjęcia SU-100 (mojego lub podobnego) z mieszanką kół jezdnych ? Egipski Su-100? Poszukamy ale myslę że mogło się zdarzyć choć z tego co widziałem SU-100 są w raczej dobrej kondycji. Z fotek z różnych krajów wynika, że po wojnie takie podmianki z kołami z T-55 szczególnie nie były rzadkością. Pozdrawiam Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2009 Serwus - jestem nerwus ! Zaniedbałem ostatnio tą wylęgarnię ale nie próżnowałem. Agresor taki po przejściach, cały we wiórkach jeszcze: Zgodnie z pierwotnymi założeniami wieżę zamontowałem na kadłubie Revella, z tym że boki wanny wymieniłem na te z UM, bo oryginalne wahacze kiepsko trzymają koła. Przyklejanie uszek z tyłu wieży mi nie szło i doprowadzało do szewskiej pasji więc przeszczepiłem tylną ściankę z odlanymi uszkami z wieży Trumpetera. A co ja się będę... Ale jeszcze mi się nie podoba, jeszcze się poużeram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Nieźle nieźle. Dopiero teraz piszę bo gdzieś mi to umknęło w ferworze walki z codziennością. Sporo tych przeszczepów jak widzę. Ciekawy pomysl z tym tyłe wieży. Mocowania zbiorników też będziesz poprawiał? Pytanie prowokacyhne oczywiście bo trochę odstają klasą od tych pięknie dorobionych z blaszki. Numerku z bokami wanny od UM nie rozumiem ale nie o to chodzi. Piękna ta dłubanina! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 14 Września 2009 Autor Share Napisano 14 Września 2009 Paczka z T&T dziś do mnie dotarła i odżyłem. Się pochwalę: Wieża ModellTrans jest właśnie taka, jaka powinna być. Do tego dokupiłem lufę RB ale ona jest za szeroka więc jarzmo trzeba bardziej rozwiercić żeby weszła. T-54 przekładam na potem. Nową wieżę wykorzystam do budowy chorwackiego T-55A a z obu wież Trumpka poskładam jedną porządną dla afgańskiego T-55. Teraz właśnie sklejam gąsienice Ace. Na wielu zdjęciach gotowych modeli wyglądają na zbyt cienkie ale w ręce są bardzo fajne. W tym miesiącu mam za mało czasu na dłubanie, w październiku się rozkręcę. hej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 14 Września 2009 Share Napisano 14 Września 2009 Witam, Szykują się super Teciaki. Ale mam pytanie o powojenne T-34/85. Czy przód kadłuba nie powinien być w nich inny, bez trójkątnej belki łącznej/taranowej??? Wydaje mi się, że w powojennych T-34/85 przednie płyty pancerza powinny być przedłużone i łączyć się na styk (tak jak w polskich "Kaczorach"). Chyba, że to są modernizowane wozy drugowojennej budowy. Pozdrawiam. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 14 Września 2009 Share Napisano 14 Września 2009 Cześć! miło widzieć że temat ożywa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 16 Września 2009 Autor Share Napisano 16 Września 2009 Przemysławie szanowny, u mnie taran być musi, a że u polskich kaczorów go nie było to nie wiedziałem. Chociaż wydaje mi się że też był ale na fotkach słabo go widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 Witam, Przemysławie szanowny, u mnie taran być musi, a że u polskich kaczorów go nie było to nie wiedziałem. Chociaż wydaje mi się że też był ale na fotkach słabo go widać. Jak mus, to mus . Jesli widziałeś "ten taran" na polskich powojennych teciakach, to moim zdaniem były to wozy po remoncie, bądź składaki z "wojennymi" kadłubami. Wydaje mi się, że wszystkie powojenne T-34/85 miały już przednie płyty łączone na styk (zarówno made in ZSRR, jak i czeskie oraz polskie). Choć nie wykluczam, oczywiście, że mogę się mylić. A Twoje "maluchy" zapowiadają się ekstra. Pozdrawiam. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi