Skocz do zawartości

[Manufaktura] T-34, T-54 i T-55 w 1:72

Modelarz

Rekomendowane odpowiedzi

W Su-100 Dragon pokazał klasę i dal możliwość pootwierania wszystkich włazów nadbudowy. Można się pokusić o wnętrze przedziału bojowego bo jak się wszystko pootwiera to bardzo dużo będzie widać.

Hm... Ja użyłem kadłuba do T-34, który jest "bonusem" tego zestawu do SPG-100 i wszystko pięknie pootwierane. A i Revell-a da się "pootwierać" - zob. T-34T lub "ostatnia krew". Nie rozumiem...

Tylko nie znalazłem jeszcze odpowiedniego zestawu...szukam dalej.

Zestaw blach Eduard-a zawiera pełne wnętrze (kadłub + wieża). Jest tam parę uproszczeń w kadłubie, banalnych do poprawienia ale radia, zegary, uchwyty na amunicję są po prostu świetnie. Polecam.

Zgadzam się z R_Mazzi-m. Wywal czym prędzej te podstawy zbiorników. ja swoje wykonałem z blachy po puszcze po pasztecie w 10 minut a efekt jest o niebo lepszy.

Pozdrawiam!

Aha, na czeskim forum ktoś już się moim T-54 zainspirował

http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=31915

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zbyszek, żeśmy się nie zrozumieli, ja tylko taki odrębny akapit o SU-100 wstawiłem i nie ma on związku z T-34. A teciaków celowo nie otwieram bo są w środku puste Chodziło mi o wnętrze do SU-100.

Mocowania pod zbiorniki w Bośniaku to tylko klocki z żywicy (CMK) i też mi się nie podobają. Pomyślimy - zobaczymy !

Dzięki za rady.

Na zdjęciach powojennych T-34 (w tym egipskich) funkcjonują wszystkie 3 użyte przeze mnie typy kół i to nierzadko w jednym wozie. Jak pisałem, tym razem dosyć luźno trzymam się dokumentacji konkretnego wozu ale nie robię wbrew rozsądkowi. Taki zestaw kół ma jak najbardziej uzasadnienie w fotografiach.

Czy są zdjęcia SU-100 (mojego lub podobnego) z mieszanką kół jezdnych ?

Zbyszek, żeśmy się nie zrozumieli, ja tylko taki odrębny akapit o SU-100 wstawiłem i nie ma on związku z T-34. A teciaków celowo nie otwieram bo są w środku puste Chodziło mi o wnętrze do SU-100.

Mocowania pod zbiorniki w Bośniaku to tylko klocki z żywicy (CMK) i też mi się nie podobają. Pomyślimy - zobaczymy !

Ok. OK! To już rozumiem. Te mocowania są banalne do wykonania. Ja się wzorowałem na fotografiach. Kawałek płaskownika i cała filozofia...

Czy są zdjęcia SU-100 (mojego lub podobnego) z mieszanką kół jezdnych ?

Egipski Su-100? Poszukamy ale myslę że mogło się zdarzyć choć z tego co widziałem SU-100 są w raczej dobrej kondycji. Z fotek z różnych krajów wynika, że po wojnie takie podmianki z kołami z T-55 szczególnie nie były rzadkością.

Pozdrawiam

Z.

• 4 weeks later...

Serwus - jestem nerwus !

Zaniedbałem ostatnio tą wylęgarnię ale nie próżnowałem.

Agresor taki po przejściach, cały we wiórkach jeszcze:

DSC02985.jpg

DSC02986.jpg

DSC02987.jpg

DSC02988.jpg

DSC02991.jpg

Zgodnie z pierwotnymi założeniami wieżę zamontowałem na kadłubie Revella, z tym że boki wanny wymieniłem na te z UM, bo oryginalne wahacze kiepsko trzymają koła.

Przyklejanie uszek z tyłu wieży mi nie szło i doprowadzało do szewskiej pasji więc przeszczepiłem tylną ściankę z odlanymi uszkami z wieży Trumpetera. A co ja się będę...

Ale jeszcze mi się nie podoba, jeszcze się poużeram.

Nieźle nieźle. Dopiero teraz piszę bo gdzieś mi to umknęło w ferworze walki z codziennością. Sporo tych przeszczepów jak widzę. Ciekawy pomysl z tym tyłe wieży. Mocowania zbiorników też będziesz poprawiał? Pytanie prowokacyhne oczywiście bo trochę odstają klasą od tych pięknie dorobionych z blaszki. Numerku z bokami wanny od UM nie rozumiem ale nie o to chodzi. Piękna ta dłubanina!

Pozdrawiam

• 3 months later...

Paczka z T&T dziś do mnie dotarła i odżyłem. Się pochwalę:

DSC03723.jpg

Wieża ModellTrans jest właśnie taka, jaka powinna być. Do tego dokupiłem lufę RB ale ona jest za szeroka więc jarzmo trzeba bardziej rozwiercić żeby weszła.

T-54 przekładam na potem. Nową wieżę wykorzystam do budowy chorwackiego T-55A a z obu wież Trumpka poskładam jedną porządną dla afgańskiego T-55.

Teraz właśnie sklejam gąsienice Ace. Na wielu zdjęciach gotowych modeli wyglądają na zbyt cienkie ale w ręce są bardzo fajne.

W tym miesiącu mam za mało czasu na dłubanie, w październiku się rozkręcę. hej !

Witam,

Szykują się super Teciaki.

Ale mam pytanie o powojenne T-34/85.

Czy przód kadłuba nie powinien być w nich inny, bez trójkątnej belki łącznej/taranowej???

Wydaje mi się, że w powojennych T-34/85 przednie płyty pancerza powinny być przedłużone i łączyć się na styk (tak jak w polskich "Kaczorach").

Chyba, że to są modernizowane wozy drugowojennej budowy.

Pozdrawiam.

Przemek

Witam,

Przemysławie szanowny, u mnie taran być musi, a że u polskich kaczorów go nie było to nie wiedziałem. Chociaż wydaje mi się że też był ale na fotkach słabo go widać.

Jak mus, to mus .

Jesli widziałeś "ten taran" na polskich powojennych teciakach, to moim zdaniem były to wozy po remoncie, bądź składaki z "wojennymi" kadłubami.

Wydaje mi się, że wszystkie powojenne T-34/85 miały już przednie płyty łączone na styk (zarówno made in ZSRR, jak i czeskie oraz polskie).

Choć nie wykluczam, oczywiście, że mogę się mylić.

A Twoje "maluchy" zapowiadają się ekstra.

Pozdrawiam.

Przemek