hanadam Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Generalnie mój konik to lotnictwo ale kilkanaście lat temu przeżyłem krótki acz burzliwy romans z powojenną pancerką. Owocem jego było kilka modeli które teraz powoli wyprzedaję aby zrobić miejsce na półce na samoloty. Właśnie zrobiłem kilka zdjęć mojego ulubionego pojazdu - zdecydowanie wyróżniał się na półce pośród tych zwykłych płaskich wozów bojowych. Model już poszedł do nowego użytkownika... a mnie po nim pozostanie tylko ta galeria. PS. O samym modelu: pamiętam, ze sklejało się go całkiem przyjemnie, wiem, ze teraz zrobiłbym go lepiej (np lampy czy wyrzutniki dymu...), kolory też wg instrukcji (czyli chyba trochę za jasne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanuszczak Napisano 13 Kwietnia 2009 Share Napisano 13 Kwietnia 2009 Piekny model!Podoba mi sie brudzenie.Czyzbym go niewidzial w poradniku modelarskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Nie wiem czy to wina zdjęć, ale jak dla mnie ta zieleń trochę powinna być ciemniejsza. Wygląda fajnie, ale proponował bym trochę kurzu i obić (w końcu pojazd inżynieryjny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 16 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2009 Nigdy nie umiałem śladów eksploatacyjnych robić więc uciekłem od pancerki z powrotem w lotnictwo... ale to był mój ulubiony pojeździk na półce... i troszkę mi zal było jak wysyłałem go do nowego własciciela z "A...o" Farba faktycznie zdecydowanie za jasna zarówno zieleń jak i brąz, ale to był mój pierwszy Bundeswierzak i nie miałem żadnych info poza instrukcją (początek lat 90-tych...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Co możesz powiedzieć o tym modelu? Chodzi mi o sklejalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 1 Maja 2009 Autor Share Napisano 1 Maja 2009 Takich rzeczy to ja po 15 latach już nie pamiętam. Ale nie przypominam sobie bym nad nim klął specjalnie. Ramię wyciągarki jest podnoszone i opuszczane do jazdy... tyle , że w pozycji opuszczonej linypałętają się po nadwoziu. Trzeba byłoby jakiś patent wymyśleć z bebnem na sprężynie lub gumce wsadzonym w środek przed sklejeniem bryły. Oczywiście linki bawełniane które pomalowałem metalizerem też zrobiły się mało giętkie... ale w tamtych czasach chyba nie było takiego wyboru waloryzatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Model klei sie bez wiekszych problemow, troche szpachli i szlifowania. Generalnie Tamiya to to nie jest, model spoko nie nameczylbys sie. Dla bardziej wytrwalych jest mozliwosc latwego scratchbuildingu do wersji A2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Rozumiem, że jakieś linki typu Eureka i blaszki Eduard by wiele dały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Piękna maszyna w miniaturze jak i orginale. Posiadam również ten model ale niestety od kilku lat leży w szafie bo notoryczny brak czasu na budowe. Do swojego zestawu kupilem zestaw blach eduarda o numerze 35098. Zestaw jest stary i nie wiem czy jeszcze dostępny w sprzedaży. Dodatkowo zakupiłem żywiczne wnętrze, niestety teraz nie pamiętam przez kogo produkowane ale to kwestia sprawdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Rozumiem, że jakieś linki typu Eureka i blaszki Eduard by wiele dały? To juz zalezy od osobistych preferencji, czasami nie daja nic, jezeli model jest kiepsko zdetalowany to wtedy duzo. Mysle ze nie zaszkodzilby zestaw blaszek, po to chociazby aby wynienic klamki i inne drobne elementy, Liny?- hmmm, ja osobiscie nigdy na takie duperele nie zwracam uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi