Skocz do zawartości

Commando Car z Italieri

pietreksz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jest to mój pierwszy post i chciałbym zaprezentować to co ostatnio "popełniłem".

Miałem 12-letnią przerwę w modelarstwie więc bądźcie wyrozumiali :P

Na modelu tym postanowiłem pobawić się brudzeniem, cieniowaniem itp na różne sposoby - trochę eksperymentowałem.

Wrażenia ze składania - nigdy już chyba nie kupię czego kolwiek z italieri. Pomijając fakt, że w modelu znalazłem sporo odstępów od rzeczywistych pojazdów to jakośc wykonania plastikowych elementów spowodowała, że najwięcej czasu poświęcic musiałem na szpachlowanie i szlifowanie.

Koniec marudzenia. Zmiany jakich dokonałem w modelu:

* zmiana mocowania karabinu kierowcy oraz samego karabinu na podstawie:

insp1.jpg

* dołożyłem kanisterek - inspiracja:

insp2.jpg

* dołożyłem dwa szczebelki przy chłodnicy.

Do malowania, brudzenia itp używałem:

podkład za pomocą aerografu,

cienie itp - farby olejne dla plastyków (brąz van dycka, żółta orcha...), dodatkowo fajny efekt można uzyskać wykorzystując patyczki do uszu i suche pastele - nacieramy wacik z patyczka kredką pastelową i potem nanosimy na model - mozna też bez problemu to usunąć, rozmazać bardziej itp.

Błotko zrobione na szybko ze szpachlówki pomieszanej z humbrolem.

Całość pryśnięta lakierem satynowym z humbrola (nie wiem czy byłto dobry pomysł bo teraz zrobiłsie trochę "kosmaty").

A teraz fotki: (będzie więcej bo tyle zdążyłem zrobić i padł mi aku w aparacie)

1m.JPG

http://www.maleacieszy.pl/inne/modele/commando_car/1.JPG

2m.JPG

http://www.maleacieszy.pl/inne/modele/commando_car/2.JPG

3m.JPG

http://www.maleacieszy.pl/inne/modele/commando_car/3.JPG

czekam na komentarze

----------------------

więcj fotek:

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

Edytowane przez Gość

Szczerze mówiąc to tę figurkę mógłbyś wyrzucić. Raz, że to amerykański mundur (Amerykanin w Londynie, to jest w brytyjskim hełmie?), dwa, że raczej, hmm, nie trzyma standardów. Poza tym nikogo z SAS nie przypomina...

Modelik ładny, błotko i brudzing też. Jedno co mnie troszeczkę razi to ta figurka trochę nienaturalna, ale rozumiem bo sam mam problem z figurkami. No i witam doświadczonego modela który odradza się z popiołów.

Ta figurka t o3 w 1

-Amerykanin

-Brytol

-SASowiec

więc lepiej ją odłożyć (ja zrobiłem żołierza LWP z lat 60' )

Z tego co pamiętam to jeszcze zbiorniki na paliwo są przeskalowane ale raczej trudno to poprawić więc mode bardzo dobry

To ja sobie pozwolę na parę rzeczy zwrócić uwagę:

-gdzie się znalazł uchwyt od kanistra?;

-zgadzam się z poprzednikami jeśli chodzi o figurkę;

-siekiera (jeśli można ją tak nazwać) pod łopatą powinna być przyklejona odwrotnie do pojazdu, czyli jej metalowa część (zapomniałem specyficznej nazwy) powinna być bliską rączki od łopaty;

-zwinięty materiał, który leży na miejscy pasażera nie jest oszlifowany chyba (tak mi się wydaję);

Ogólnie model dobrze się prezentuje, czysto sklejony i pomalowany, tylko to co napisałem wcześniej zwróciło moją szczególną uwagę.

To ja sobie pozwolę na parę rzeczy zwrócić uwagę:

-gdzie się znalazł uchwyt od kanistra?;

Oj, taki tam szczegół :P

-zgadzam się z poprzednikami jeśli chodzi o figurkę;

No na pewno oczy mu sie rozjechały :P

-siekiera (jeśli można ją tak nazwać) pod łopatą powinna być przyklejona odwrotnie do pojazdu, czyli jej metalowa część (zapomniałem specyficznej nazwy) powinna być bliską rączki od łopaty;

poprawiłem.

-zwinięty materiał, który leży na miejscy pasażera nie jest oszlifowany chyba (tak mi się wydaję);

Wydaje ci się, z boku ma taki zawijas - material zawiniety - a z przody coś się forma w fabryce italieri rozjechała bo sznurki nie zgrały sie na łączeniu - przesunięte względem siebie o 1,5mm!

pietreksz, a ja mam do Ciebie pytanie z innej beczki. Dokładnie mi chodzi o drugą fotkę z tym kanistrem. Wiem, że to Ty znalazłeś to zdjęcie i wykorzystałeś ten patent w swoim modelu, ale sam też na warsztacie mam Willys-a i bardzo mi ten patent się spodobał z niemieckim kanistrem z prawej strony. Nie będziesz miał mi tego za złe, że zrobię takie coś jak Ty?

Wolałem zadać, to pytanie bo takie ustawienie kanistra jest bardzo charakterystyczne. Sam jeszcze nie znalazłem fotki, która takie ustawienie pokazuje. Z kultury osobistej je zadałem. peter nie Tobie oceniać czy głupie czy mądre, bo Ciebie sprawa nie dotyczy. Nie wiem na co odpowiedziałeś, jak zadałem to pytanie konkretnej osobie, nie Tobie. To pytanie ma konkretnego adresata, a jednak odpowiedział mi kto inny.