Skocz do zawartości

IS-3 Tamiya 1/35

jager27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Jest to model z Tamci, który zaczynam kleić na święta wielkanocne. Wątek warsztatowy zrobiłem tak wcześnie ponieważ chodzi mi o zdjęcia. Jeżeli macie jakieś zdjęcia Is-ów 3 z tej serii to proszę o wrzucenie ich do tego tematu. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Tutaj in-box(w razie wątpliwości co do serii jest to II seria):

viewtopic.php?t=13335&postdays=0&postorder=asc&start=0

• 3 weeks later...

Witam Prace nad nim zacząłem już przedwczoraj, ale wtedy nie było jeszcze co pokazywać. Model wymagał troszkę szpachlówki (zwłaszcza lufa, wieża i zbiorniki z paliwem). Zdedził mnie brak sponsonów, ale sam zrobiłem je z cieniuteńkiego plastiku (koszulki na papier) i coś tam wyszło. Uchwyty na wieży zrobiłem z drucików (ale to chyba widać).

Oto model:

P1010570.JPG

P1010573.JPG

P1010574.JPG

P1010575.JPG

P1010576.JPG

P1010577.JPG

P1010578.JPG

To była wersja wczesna, która tych blach jeszcze nie miała. Ten blachami (chodzi o te klapy) to był IS-3m natomiast mój to zwykły IS-3.

dokładnie taki robiłem, tyle że dołożyłem do niego kilku figurantów.

Ja się chyba pokuszę na malowanie fikcyjne a nie na te z instrukcji.

To była wersja wczesna, która tych blach jeszcze nie miała. Ten blachami (chodzi o te klapy) to był IS-3m natomiast mój to zwykły IS-3.

Wydaje mi się, że zwykła trójka też miała. W ISie 2 też są.

Edytowane przez Gość

No dobra, z tym ISem 2 to się zagalopowałem, coś mi się przywidziało.

Natomiast wersja trójki z 45 (czyli pierwsza) roku faktycznie nie miała tych luków, druga z 46 już miała (ale jeszcze nie była to wersja M).

Na żadnym zdjęciu nie ma.

Na moim jest :

is1.jpg

is2.jpg

Pozdrawiam

mart72 Wielkie ci dzięki za te fotki właśnie taką wersję chcę zrobić , mam jeszcze pytanko o te zewnętrzne zbiorniki paliwa można ich nie montować tak jak w czołgu na fotce bo ja zrezygnowałbym chętnie z tych na tylnej płycie .

mart72 Wielkie ci dzięki za te fotki właśnie taką wersję chcę zrobić , mam jeszcze pytanko o te zewnętrzne zbiorniki paliwa można ich nie montować tak jak w czołgu na fotce bo ja zrezygnowałbym chętnie z tych na tylnej płycie .

Te na tylnej płycie, to świece dymne. Zbiorniki są tylko po bokach i mają mechanizm służący do ich odrzucania podczas jazdy. W swoim ISie z Trumpka dorabiałem kabelki zwalniające te beczki.

Można się tego pozbyć (beczek), wedle uznania.

wersja trójki z 45 (czyli pierwsza) roku faktycznie nie miała tych luków, druga z 46 już miała (ale jeszcze nie była to wersja M).

Dokładnie.

A jednak IS 2 też miewał klapy na bokach

otrzymał je w momencie modyfikacji do wersji (M) i zrobiono to na wzór właśnie IS-3 bodajże pod koniec lat 50 wtedy kiedy modyfikowano też "3"

Jakiś dziwny ten Józek z Bielgorodu... Może to jest jakaś powojenna modernizacja albo "składak" z różnych IS-ów(powojenny)??

Zwykła modyfikacja do wersji M.

To są zbiorniki na olej a nie na paliwo

Trzy były na paliwo, a jeden na olej

Sorry ale wygląda jak zabawka.

Niestety mam to samo wrażenie.

TomaszDudek napisał:

Sorry ale wygląda jak zabawka.

Mi się podoba.

Może przez te gąski masz takie wrażenie, i tło mogło by być lepsze.

Tło- tłem, nie odgrywa tu większego znaczenia. Gąsienice czyściuchne, ale również mogły by być. Natomiast najważniejsze aby model podobał się jego właścicielowi. Reszta to pikuś.

Mnie się nie podoba, bo nie ma duszy..... według mnie. Ale jeszcze raz podkreślam- jeśli jesteś z niego zadowolony i z radością spoglądasz na swoje dzieło to jest to coś wspaniałego. W końcu na tym polega modelarstwo- aby czerpać z niego radochę....

Pozdrawiam.