Wallace Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 (edytowane) "Projekt okrętów typu Le Redoutable, podobnie jak brytyjskiego typu Resolution, oparty został na amerykańskim typie Lafayette, który przenosił rakiety z serii Polaris. Niezależnie od oceny, zalet i wad, pierwsze francuskie balistyczne okręty podwodne typu Le Redoutable były demonstracją francuskiej niezależności od Stanów Zjednoczonych. Były namacalnym dowodem na to, że możliwe jest posiadanie własnej technologii jądrowej, opierającej się na rodzimych rozwiązaniach konstrukcyjnych, jak na przykład reaktory napędzające typ Le Redoutable. Jednostki te wprowadziły marynarkę wojenną Francji do elitarnego grona posiadaczy jednostek klasy SSBN, w oznaczeniu francuskim znanych jako SNLE (Sous-marins Nucleaires Lanceurs Engins). ..." ... ... Powoli, ale skutecznie, "zalewam" forum podwodniakami. Nie martwcie się, niedługo koniec . Kończąc przygodę z Okrętami Podwodnymi, połakomiłem się na kolejnego malca. Przed Wami pierwszy mój model Heller'a - "Le Redoutable ". ... W niewielkim pudełeczku, kiepsko (tak, tak, dużo nadlewek i niedoróbek) odlane plastikowe wypraski i kadłub ... Całość dopełnia prosta i w miarę przejrzysta instrukcja ... Na deser kalki, ale wyglądają tak, jakby producent nie bardzo się przyłożył ... ... No cóż, mogłem wybrać sprawdzonego Revell'a, to się zachciało eksperymentów. No nic, nie ma co narzekać, trzeba brać się do roboty ... Edytowane 25 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 25 Marca 2009 Autor Share Napisano 25 Marca 2009 No to zaczęliśmy. Na początek podkleiłem stery rufowe. Następnie owe stery wmontowałem w sklejony kadłub. Jak wspominałem, mam niewielkie uwagi co do jakości plastiku i wzajemnego dopasowania elementów ... tak więc co, jak co, ale bez szpachli się nie obyło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Dajesz czadu, że aż milo popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 26 Marca 2009 Autor Share Napisano 26 Marca 2009 Dajesz czadu, że aż milo popatrzeć. Dzięki, ale raczej to siła rozpędu... powoli będę hamować, bo zapomnę, że prawdziwy świat nie jest plastikowy, hehe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 29 Marca 2009 Autor Share Napisano 29 Marca 2009 W dalszej części prac stoczniowych zabrałem się za detale. Podkleiłem podstawkę i przygotowałem do malowania anteny. ... Następnie Francuski plastik, jak francuskie samochody... czyli moje boje z kadłubem. Niestety plastik pozostawia dużo do życzenia. Nie jest dobrze dopasowany, co zaowocowało użyciem kilogramów szpachli. Ponadto źle reaguje na papier ścierny - jak dla mnie materiał jest zbyt delikatny. Tak czy inaczej, kadłub również gotowy do malowania. Jak tak dalej pójdzie, wieczorem model powinien być gotowy. ... Ps - tempo ostatnich prac dość szybkie, ale to dlatego, że ostatni maleństwa (K-3, K-19, Seawolf) robi się ekspresowo. Jak dobrze pójdzie, od jutra/wtorku zabiorę się za coś odrobinę cięższego. Doskonałe przetarcie przed bardziej wymagającymi modelami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 29 Marca 2009 Autor Share Napisano 29 Marca 2009 Prace chylą się ku końcowi. Tyle tego dobrego, że farba kładzie się ładnie. Żadnych zacieków, schludnie i porządnie . Kolejny maluch więc prawie gotowy. Pomalowana podstawka, śruba oraz anteny: ... Następnie pomalowałem kadłub. Jak wspomniałem, bez problemowo: ... i oto koniec kolejnej szybkiej relacji. To była ta zła wiadomość, dobra jest taka, że więcej takich "Blitzkrieg'ow" nie planuję. Od następnej relacji powinny być same ciekawe i bardziej skomplikowane modele ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi