aqws99 Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 No to zapoczątkuję, nową relacje... tym razem moja ulubiona rodzinka Su 27, dokładnie Su 37 model Zvezdy 1:72... sam model kiepski, linie wypukłe, ale zrobię go dla samego malowania, co z tego wyjdzie zobaczymy ;) Zapraszam do odwiedzania tematu Na początek, wykonałem kabinę, nic ciekawego więc nawet nie ma zdjecia przed wklejeniem do kadłuba, no i przygotowałem podstawowe części samolotu do sklejenia i zaszpachlowania, a szpachli pójdzie mnogo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fulcrum_29 Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 Oj tak model kiepski,wręcz koszmarny,sam go ostatnio popełniłem i ciesze się że mam już go za sobą,bo to nie była przyjemna praca Będe Ci kibicował Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 To lecisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 30 Marca 2009 Autor Share Napisano 30 Marca 2009 No dziś model sklejony i zaszpachlowany, wieczorem czeka mnie jeszcze żmudne szlifowanie i przygotowanie powierzchni do malowania... sterów pionowych nie przykleiłem, to ułatwi malowanie silników, później je zamaskuje, przykleje ogon x2 i wezmę się za malowanie kamo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 30 Marca 2009 Autor Share Napisano 30 Marca 2009 Mam takie pytanie... Zgromadziłem farby potrzebne do pomalowania tego modelu, lecz w instrukcji zauważyłem, zdaje się błąd. W schemacie malowania podaje ona kolor dla dziobu samolotu jako "Gunship Gray", a dla końcówek sterów pionowych "Flat Tan"... Tymczasem zdjęcia tego samolotu i filmy z internetu raczej sugerują, że nos jak i końcówki sterów powinny być tego samego koloru... tak więc albo obie części "Flat Tan" albo wręcz "White"... Co o tym myślicie?? http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=115100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szpieg Napisano 30 Marca 2009 Share Napisano 30 Marca 2009 Witaj, możliwe ze to błąd bo to dwa rózne kolory. Na pierwszym lepszym zdjęciu z Google widać że te elementy są białe, np: ...w każdym razie ja bym je pomalował na biało, Pozdrawiam i obserwuje warsztat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fulcrum_29 Napisano 31 Marca 2009 Share Napisano 31 Marca 2009 Na zdjęciach które mam wszystkie są białe. Ja przy moim Su też pomalowałem na biało Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 31 Marca 2009 Autor Share Napisano 31 Marca 2009 Dziękuję, za pomoc, tak więc jak przypuszczałem kolor biały, no i tak też będzie u mnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 31 Marca 2009 Autor Share Napisano 31 Marca 2009 Etap kolejny.... model oszlifowany i zamaskowany, przygotowany do malowania silników. Mam zamiar użyć metalizerów gunze, kolejno aluminium, stainless i iron tak by wyszło w miare naturalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 31 Marca 2009 Share Napisano 31 Marca 2009 A nie zamaskujesz stateczników poziomych? Ja bym na wszelki wypadek zakleił... jeszcze Ci się aero wyślizgnie i będzie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 31 Marca 2009 Autor Share Napisano 31 Marca 2009 jeszcze Ci się aero wyślizgnie Nie no bez przesady, aero nie ma aż takiego rozrzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 31 Marca 2009 Share Napisano 31 Marca 2009 aero nie ma aż takiego rozrzutu. Nie wiem bo nie używam, ale że zakleiłeś 'ciało' suczki to myślałem, że może warto też obkleić stateczniki... no ale masz większe doświadzczenie z aero więc na pewno wiesz co robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 31 Marca 2009 Autor Share Napisano 31 Marca 2009 no ale masz większe doświadzczenie z aero więc na pewno wiesz co robisz Heh... akurat nie zgadłeś, bo to mój drugi model z aero... myślę jednak, że będzie dobrze. Doświadczeni takie rzeczy z ręki malują ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 31 Marca 2009 Share Napisano 31 Marca 2009 akurat nie zgadłeś, bo to mój drugi model z aero No to i tak więcej niż ja ;D Robisz takie 'pikselowe' malowanie na granicach kolorów? Jestem bardzo ciekawy, jak to wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 31 Marca 2009 Autor Share Napisano 31 Marca 2009 No malowanie jak wyżej pokazana 711... miałem opcję zrobić z niego su 35, bo kalki mam, nawet farby (dodatkowo zielony) ale ostatecznie zrobię su 37. Pewnie su 35 też kiedyś się pojawi, jak będzie lepszy model jako baza ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 No no a można wiedziec jaki aerek?? Ja też z aerkiem zaczynam i na początek wybrałem EW-6000B 2mm i jest dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 1 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2009 Dzisiaj zrobiłem podkład dla silników kolor aluminium. Jutro najtrudniejsze malowanie z ręki kolorami steel i iron aby wycieniować i urealnić ich wygląd... ps: Jachud3 masz swój wkład, jednak zakryłęm stateczniki ;) footribe mam aero takie proste, pseudoiwate z tylną regulacją, nazwy nie pamiętam, cena ok 160zł. Narazie łatwo nie jest ale uważam, że dobry na pierwszy raz, bo szkoda by zepsuc aero za 500zł... swoja drogą przy robieniu miga zepszułem nieodwracalnie psikawkę ab1000... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 Su-37 Chyba najładniejsza pochodna su-27 jaka istnieje Czekam na porządny model w większej skali i się popastwię a jak na razie pooglądam sobie twoją relację.Ładnie idzie , czekam na zrobione silniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 ps: Jachud3 masz swój wkład, jednak zakryłęm stateczniki ;) A widzisz czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 1 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2009 A widzisz czekam na dalsze postępy Heh ;) No tak pomyślałem, taśmy mam dużo wiec czemu nie maskować dokładnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fulcrum_29 Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 Czekam niecierpliwie na te silniki,bo Ja u siebie zaczynałem od ciemnego podkładu Gun Metal metalizer i jestem ciekaw efektu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 2 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2009 Kolejnym krokiem było psiknięciem kolorem steel. Najpierw użyłem steel od valejo, ale jak się okazało kolor ten jest identyczny jak aluminium gunze ;) i nie było widać różnicy... więc musiałem użyć steel gunze, pomimo, że przez to mam kolejną noc czekania aż wyschnie farba (valejo są szybsze)... Na górnej pow. spróbowałem metody z gumą typu ,,blue-tack" (białą ;) ) ... Na dolnej pow. psiknąłem prosto z ręki (trzęsącej się ) ... tu efekt widoczny jest od razu, gumę muszę dopiero odkleić... Jutro Iron na dysze potem sido, i wash i sido i zamaskuje całość silnikow ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 3 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Kolejny mały kroczek... cieniowanie aluminium valejo + szybko po pracy zrobione dysze kol. Iron Gunze, tak by zdążyło przeschnąć... późną nocą sido, wash... rano sido i będzie można przyspieszyć prace przy su w weekend ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fulcrum_29 Napisano 4 Kwietnia 2009 Share Napisano 4 Kwietnia 2009 Nie ma co się śpieszyć,wydaje Mi się że jeszcze powinieneś troszke popracować nad tymi silnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 4 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2009 fulcrum_29 Powiem więcej praca nad silnikami zaczyna się od początku... jak się okazało gunze aluminum jako pierwsza warstwa to był zły wybór ;( ta farba jest tak śliska po wyschnięciu, że przy zdejmowaniu taśmy maskującej zeszły z niej wszytskie inne warstwy... płatami ;( tak więc silniki zostawiam na koniec, jak pomaluje model, zamaskuje brzegi i pomaluje silniki valejo, nigdy wiecej gunze!! wyżucam wszytko co mam na śmietnik ;( Aby nie być gołosłownym... podkład gunze white base, zniszczył mi aero (nieodwracalnie).... maskol gunze spowodował przebarwienia na farbie... metalizery nie nadają się do łaczenia farb w kolejnych warstwach, bo zchodzą płatami... szpachlówka kruszy się i jest tak gęsta że trudno rozprowadzalna... Od jutra zaczynam od nowa, ze sprawdzonymi farbami... troszke przeszła mi ochota na ten model, ale kończe go mimo to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi