Boss230 Napisano 31 Marca 2009 Autor Share Napisano 31 Marca 2009 Jeszcze pytanie: czy malowanie na świeżym powietrzu może spowodować taki efekt??? (malowałem na balkonie, ale raczej gdy nie było wiatru). Może poprostu farba już w "locie" za bardzo wysychała? Może to być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 Boss230 nawet jesli nie ma wiatru to zawsze jakiś jest ruch powietrza, jakieś pyłki, ale JA wątpię by miało to jakiś wpływ na malowanie. Osobiście malowałem sprajem karoserię do Jaguara (nie pokażę bo palcami go pomacałem zanim wysechł i poszedł do Kreta się myć) to błyszczała jak z lakierni i nie było ani jednej skazy. Możesz jeszcze zrobić coś takiego jak dokładne mycie aero w Cleanluxie, ja go wrzuciłem na 12 godzin i błyszczał się jak pies na wiosnę Potem wypłukałem go w gorącej wodzie i jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss230 Napisano 1 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2009 Powiem tak: aerek jest nowy dosłownie użyty 4-5 razy. Gdy go dostałem przed pierwszym malowaniem przepłukałem go, a później malowałem tak na wszelki wypadek. Po każdym malowaniu starałem się jak najdokładnie go wyczyścić. Myślę że po takiej ilości użyć chyba jeszcze nie ma co go rozbierać i moczyć w cleanluxie (ale mogę się mylić). Zauważyłem też że cleanlux do farb olejnych nie jest najlepszy. Dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 Moim zdaniem chyba najlepsze są akryle model master nie trzeba podkładu dobrze sie trzymają, nawet jak leje z buteleczki przy dyszy 0,3 jest ok nie trzeba rozcięczać ale zawsze daje kilka kropel np:wody a vallejo mnie tak wkurzają, że jużnie mam na nie siły, ale może dlatego że nie dodaje retardera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 Boss230 jakieś trzy dni temu malowałem aero, użyłem najpierw Revella emaliowego, potem wlałem Model Mastera, a na końcu Pactrę (taka mała zabawa z aero, nie chciało mi się za bardzo zbiornika czyścić) i wrzuciłem to do clanluxa i dało radę. Może tak jak wspomniałeś ta farba była do bani, spróbuj inną tej samej firmy pomalować. Inna rzecz to też taka, żeby nie mieszać farby w aero, bo nawet po zamknięciu kapselka od zbiornika i machaniu aero może nie dać efektów. Ja zawsze mieszam farbę w jakimś pojemniczku. Dlaczego? Zauważyłem, że Wamod czasem wyparowuje dość szybko z farbki i zostaje sama gęsta masa, dolanie ponowne Wamodu nie zawsze daje efekty, bo na dnie jest gęsty osad, aero próbuje to zassać ale nie daje rady, a nowa porcja Wamodu znów się ulatnia – dlatego wolę wylać ten syfik, zmieszać nową porcję i lecieć na nowo z malowaniem Zauważyłem, że pojawia się często taki problem, że mimo dokładnego wymycia i wypłukania na koniec wodą, aero nie zawsze załapuje potem przykolejnym malowaniu. Zawsze przed malowaniem puszczam rozcieńczalnik Wamodu tak bez farby, żeby sobie popracował i wysmarował dyszę, że tak powiem To są moje doświadczenia i przemyślenia, ale odsyłam do artykułu Reggy'ego Link: viewtopic.php?t=5871 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 Constructor Przecież robisz to tak wlewasz do aero rozpuszczalnik potem farbę puszczasz powietrrze zatykasz dyszę palcem i farba sama sie miesza więc niewiem poco ja mieszać ręcznie w oddzielnym zbiorniku ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 TomaszDudek tak wiem o tym, ale ostatnio tak mi zapchało dyszę, że nie chciało nawet cofnąć powietrza do zbiornika :( Poza tym ostatnio miałem farbę Revella sprzed 15 lat i jak ją wlałem do zbiorniczka to razem z takimi glutami, Wamod nie dał im rady i musiałem to wydłubac i mieszać poza aero. Wiesz to są moje doświadczenia no i nie musza być zgodne z tym co ogólnie ma miejsce przy pracy z aero. Każdy sposób jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 No to przecież glutów nie daje się do aero daj spokój . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 TomaszDudek tak ale jak lałem to tego nie zauwazyłem Mieszałem w słoiczku, no wyglądało to dość ładnie, ale jak lałem do aero to patrzę a tu "chlup chlup" glutki 2 wypadły, musiały się nie rozpuścić bo na patyczku nic nie miałem :( Wiem, że to dziwne bo mnie tez to zszokowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 1 Kwietnia 2009 Share Napisano 1 Kwietnia 2009 Ja w zasadzie zawsze korzystam ze strzykawki , i nie mam raczej starych farb hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 TomaszDudek ona taka stara nie była, bo pędzlem dało radę malować więc tak myślę sobie "aaaa wleję to do aero", no i kiszka :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sablazo Napisano 4 Kwietnia 2009 Share Napisano 4 Kwietnia 2009 A ja w ramach małej dygresjii zadam pytanie nie do końca związane z tematem: Czy można nakładać akryle na olejne i na odwrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 4 Kwietnia 2009 Share Napisano 4 Kwietnia 2009 Z tego co wyczytałem to można. Wiem napewno że akryle na olejne ładnie wygładają, ale odwrotnie juz nie mam pojecia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi