krzychu-onisk Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 (edytowane) Ahoj dzielni modelarze Temat zakładam teraz, bo... chce ale na razie wątek spadnie, ponieważ nic więcej prędko nie zrobie. Prooosto- robie to: Ustawie go na pokładzie który sam zrobie z balsy. Urok to ma taki: Do zobaczenia za jakiś czas P.S. Pierwsza diorama, prosta choć cięcie tej balsy będzie czasochłonne. Edytowane 17 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Zapowiada się ciekwa dioramka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Powodzenia przy korsarzu Te modele Tamki nie mają sobie równych jeśli chodzi o sklejalność. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Skoro poczeka to może doczeka sie na aero? Fajnie by było Zrobisz go ze złożonymi skrzydłami za pewne.... powodzenia i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Daj znać kiedy się rozkręcisz cobym po czipsiki zdążył skoczyć. Kurcze, coś popularne ostatnio te Corsair- y, chyba i ja będę se musiał jednego zanabyc. Powodzenia w budowie i będę kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł94 Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Kurcze, coś popularne ostatnio te Corsair- y Bo to piękne samoloty, bynajmniej według mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Dzięki wszystkim Skoro poczeka to może doczeka sie na aero? Aero już mam, doświadczenie się zdobędzie, jedyne co na co czeka to ukończenie 1 modelu. Bo to piękne samoloty, bynajmniej według mnie... Smile A wiecie, że kiedyś mi się nie podobał, a teraz mam już drugiego. Możliwe, że czasem podłubie balsie, na ten podład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Bo to piękne samoloty, bynajmniej według mnie.. przynajmniej, nie bynajmniej ;P troszkę inne znaczenie to słowo ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Mam pytanie co do koloru, zrobie wersje malowania tak jak na pudle. Tylko, że zakupiłem farbe Vallejo Air Intermediate blue, (9zł :/) i wydaje mi się ona złym kolorem dla tego modelu, pasuje bardziej do tych z trójbarwnym malowaniem. Więc w takim razie który z Vallejo Air (właśnie zależy mi na tym gotowcu do aero) byłby dobry? P.S. Wg. ulotki Vallejo odpowiednikiem 350 revella, którą kiedyś malowałem Corsaira w 72, jest Dark Sea Blue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Dobry powinien być FS15042. W Pactrze jest to A120. Humbrol 181 jeśli wierzyć tej tabeli: http://www.ipmsstockholm.org/colorcharts/stuff_eng_colorcharts_fs.htm Gdzie farbę będziesz kupował? Jak w Jadarze to pan z wąsami orientuje się i da Ci dobrą jak powiesz, że potrzebujesz na Corsaira 1D. Pan Daniel z Martoli też da dobrą (u niego kupowałem Pactry do swojego). Edit: I tak, Intermediate Blue to jest na boki w trójbarwnych Korsarzach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł94 Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Bo to piękne samoloty, bynajmniej według mnie.. przynajmniej, nie bynajmniej ;P troszkę inne znaczenie to słowo ma No, wiesz może tylko mi się podoba Ale teraz już wiem, że nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Ostach wielkie dzięki, jak będę miał czas to pojadę, może do Martoli, po ile tam są te farbki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Vallejo to nie wiem, nie zwróciłem uwagi nawet czy jest. Pactry są po piątaku bodajże. Zawsze można podzwonić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 21 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Sprawą farbki zajme się w weekend Przy samym modelu nic nie zrobiłem, za to podstawka: Nie jest to jeszcze gotowe, trzeba pomalować balse na konkretny kolor (mam do drewna akurat takie tekowe, więc git), rzecz jasna wszystko przykleić oraz myślę o pomalowaniu samej ramki na czarno, co Wy na to? Heh widać gdzie się kończyła jedna deseczka a gdzie zaczynała druga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Nieeee, kolor ramki zdecydowanie zostaje. A co do koloru pokładu, to nie będzie przypadkiem taki ciemnoszary niż drewniany...? Coś mi tu nie gra........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Też mi się wydaje że kolor ciemnoszary. Drewniane były japońskie i chyba niektóre amerykańskie (te starsze chyba) a Corsair został wprowadzony dosyć późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 21 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Z tego co wiem, na okrętach hamerykańskich było używane drewno tekowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Dobra, ale widziałeś kiedyś na zdjęciach pokład niepomalowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Trochę zdjęć pokładów, większość modeli: A tu USS Franklin, z tego okrętu będzie pochodził mój Corsair I taka bardzo fajna scenka z jednego z muzeów. To jaki kolorek? Bym to "psiknął" może sprayem Tamiyi jak mam odpowiedni (szary). Dodatkowo: Co kilka desek widać takie metalowe "cosie" i co to jest, to nie wiem, ale może ktoś by wiedział jak by to można ŁATWO, A ŁADNIE wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Są na 100% blaszki do tego, tylko trzeba je jeszcze wyczaić... gdzieś na forum w tym dziale było juz to robione... ktoś chyba Wildcata tak robił, ale kto i gdzie to jest dokładnie to za Chiny nie pamiętam :s to zdjęcie Franklina troszkę mi mąci... chyba jednak drewienko takie jak na drugiej fotce będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Hmm co do koloru pokadu to były w kolorze drewna tekowego lub cimno szarym "Ocen Grey 5-0" (cokolwiek to znaczy ) A sam Franklin jak widac pokład miał szary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Hmm... mam takie coś: Ten ciemnoszary na bokach z przodu oraz na górach wież. Może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Wiem, że ten Ocen Grey 5-0 robi White Ensign Models, ale ostatnio mają problemy z dostawami farb... Zamówiłem komplet na Revell'owskiego Fletchera i North Caroline z Trumpka i czekam na te farby już od paru miechów Może zwyczajnie wziąc zwykły "Ocen grey" jaki chyba każdy producent farb ma w swojej ofercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 23 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2009 To próby pokaże. Najpierw, lakier tekowy (podobno): Widać, po prawej małe fragmenty niepolakierowanej powierzchni. Moi skromny zdaniem się nie nadaje. Jak widać na zdjęciu jedno jest jaśniejsze, a inne ciemniejsze i to nie przez nierówne pomalowanie, ale z natury każda deseczka miała inny odcień, więc na całości podstawki by to źle wyglądało. Na prawdę, gdyby nie te odcienie to by się spokojnie nadawało. Natomiast Ocean Gray Tamiyi w sprayu wygląda tak: Niestety zdjęcia nie są ostre, coś mi się nie chciała ostrość na makro ustawić. Ale widać chyba, że źle to nie wygląda. (To były tylko próbki nie użytych kawałków tej balsy.) Nie kryłem tego równo, tyle żeby coś z tego było widać. Jeszcze duży + dla tej szarej, teraz po dociśnięciu do siebie można odróżnić poszczególne deseczki -nie zlewają się ze sobą. Są na 100% blaszki do tego, tylko trzeba je jeszcze wyczaić... To chyba sobie daruje i zrobię same malowane drewienko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Jak dla mnie kolor wygląda ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi