Skocz do zawartości

Scania 164L 580 \8/ + Schmitz

Zibi1541

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Sklejałem jakiś czas temu Scanię, potem nie było czasu i 2 dni temu z powrotem zabrałem się do pracy.

Oto stan, na którym wcześniej zakończyłem:

1657302.jpg

I części pomalowane metalikiem:

1657303.jpg

1657306.jpg

1657309.jpg

Na dzień dzisiejszy zrobione zostały nast. czynności:

-sklejona została naczepa:

1659973.jpg

1659978.jpg

1659982.jpg

1664461.jpg

1666963.jpg

1666965.jpg

1666964.jpg

-pomalowany został środek kabiny:

1657290.jpg

1657297.jpg

1666967.jpg

-zamontowane zostały: błotniki, schodki, zbiornik:

1659965.jpg

1666970.jpg

-zrobiłem srebrne wstawki na masce, itp.:

1664458.jpg

1666968.jpg

-sklejona została kabina (oprócz globa):

1666971.jpg

1666961.jpg

(przymiarka)

1666962.jpg

To tyle. Pierwsze co to przykleję glob, i zajmę się dołem, ale wydaje mi się, że przednie nadkola ze schodkami nie będą mi pasować, tzn. będą z przodu szerzej niż zderzak. Miał ktoś już taki problem??

Spasowanie zderzaka z osłonami bocznymi do kabiny, pozostawia wiele do życzenia - to błąd, czy może raczej niedbalstwo Italerki. Każdy, kto sklejał Scanie, miał z tym mniejszy lub większy problem - trzeba się trochę namęczyć, żeby pasowało.

Malujesz, sklejasz... Też tak można, ale znacznie lepiej byłoby, gdybyś najpierw posklejał, potem zaszpachlowal, wyszlifował i dopiero na końcu pomalował. W ten sposób nie miałbyś widocznego łączenia na ścianach i dachu naczepy. Poza tym, Scania ma to do siebie, że bez porządnego szpachlowania, glob słabo pasuje do kabiny.

Pomyśl o takiej kolejności przy następnym modelu.

Pozdrowienia.

• Super Moderator

Witam.

Mam taką małą sugestię, dlaczego nie zrobiłeś kloszy świateł w naczepie? Jeżeli dobrze widzę na zdjęciu, to pomalowałeś zwykłymi farbami plastiki przypominające światła. Spróbuj wykonać klosze, a twoja naczepa wiele zyska, efekt jest wiele lepszy niż ten co proponuje producent. Model wygląda interesująco, a bardzo podoba mi się kolor w jakim pomalowałeś ciągnik

hmmm pomysł fajny ale gorzej z wykonaniem. Tak jak koledzy napisali- nie ta kolejnosc prac. wszystko widac, kazde łaczenia i niedociagniecia...

W sumie to mój 3 model, ale tamte sklejałem jak byłem mały i nie za bardzo to wyszło. W tym modelu po raz pierwszy bawiłem się w malowanie. Jak będę coś sklejał następnego to będę już o te wszystkie rady mądrzejszy i może wyjdzie mi lepiej.