Mierzu Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 Myślę, że te informacje można włożyć między bajki i baśnie. Gdyby którejkolwiek ze stron przyszło walczyc z Mausem i zostałby on pokonany/zdobyty propaganda odtrąbiłaby ten fakt we wszystkich możliwych mediach, a obecnie internet byłby pełny od zdjęć tommys/GI's/tawariszów pozujących przy wraku lub zdobytej Myszy. Myślę, że się mylisz. Maus nie był projektem w stylu coca cola zero, Niemcy Rosjanom raczej się nie chwalili de facto przerostem formy nad treścią, bo czołg z tego to był żaden. Żadnych też innowacji w tym czołgu na miarę działka laserowego nie zastosowano,aby chwalić się tu i tam. Z resztą czym tu było się chwalić, skoro w tym czasie zdobywany był Berlin, więc chyba nikt by sobie za przeproszeniem dupy nie zawracał jakimś żelastwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 Ale ja nie pisałem o propagandzie niemieckiej tylko alianckiej. Gdyby ktoś zdobył czy zniszczył taki czołg to zaraz by było o tym głośno i puszczałyby to wszystkie kroniki filmowe tamtego czasu... A już gdyby zrobili to sowieccy towarzysze to by cały film o tym nakręcili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 5 Maja 2009 Autor Share Napisano 5 Maja 2009 A propos , ten czołg o ile mi wiadomo został porzucony a nie zdobyty w walce.Natomiast co do jego udziału w walce to prawdopodobnie albo był to Kummersdorf albo Boblingen,pewności nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi