Skocz do zawartości

Problem z dioramą

Bert95

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio stwierdziłem że czas na coś większego.Mam już plan,wszystkie modele.Tylko jest jeden problem...nie wiem od czego zacząć m.in. jak zrobić ziemię.

Teraz wprowadze Was troche głębiej w mój projekt.

Chciałbym żeby to był fragment(tj.2-3 budynków jakaś brukowana uliczka,gruzy)małego miasteczka.(co proponujecie kupić,dobrzeby było jakby samemy możnaby zrobić jakiś element)

Kilku amerykańskich żołnierzy(narazie myśle że od 3-5)próbuje zlikwidować niemieckiego snajpera(ewentualnie stanowisko KM-u),które znajduje się na piętrze budynku.

Mile widziane są propozycje co do ilości figurek(myśle czy niemieckiemu snajperowi nie dać jakiegoś kolegi).

Prosze o pomoc.

Ostatnio stwierdziłem że czas na coś większego

Masz na koncie już coś mniejszego? Zacznij od małych podstawek. W dużej dioramie łatwo o kicz.

Ty to robisz, Ty znasz swoje możliwości, Ty masz wyobraźnię

Dokładnie tak.

Chyba masz rację.Ale nadal powracam do pytania jak zrobić ziemię.Czy będzie bardzo widać ,jak żołnierzy z mudurami zimowymi pomaluje na kolory letnie ?

Mam bunkier italeri.Moze na nim mogłbym rozegrać mniejszą scene bitwy ?(wymiary 282x180mm)Czy nie jest za mała ta podstawka?

Zdecydowałem się na ten bunkier http://www.missing-lynx.com/reviews/small/italeri6070reviewgp_1.html (wymiary podstawki powyżej)skala 1:78.Myślicie że dobrze by wyszło jeżli bym pomalował podstawkę,którą dostałem w zestawie(2 próby odlewu gipsowego nieudane ).W odlewach jestem początkujący,a plastik jest giętki więc się zastanawiam czy może ona służy tylko do odlewów .A może od razu do malowania

Mam zamiar wyrzucić z tamtąd zapory przeciwczołgowe i jedną linię worków z piaskiem (tą bardziej oddaloną od wejścia do bunkru).Bedzie to przedstawiać próbe zdobycia bunkru przez amerykańskich żołnierzy(nie wiem ilu jeszcze tam będzie)

• 2 months later...
wtej skali realistyczna ziemia to tylko chyba pigmenty

Z tym się nie zgodzę. Ja bym gdzieniegdzie na podstawce poprzyklejał mocno pogniecioną, później wyprostowaną (nabiera ciekawych kształtów) folię aluminiową i przykleił na cały teraz sodę oczyszczoną wymieszaną z drobnym piaskiem na klej wikolo-podobny.

Dalej mógłbyś się postarać i wykonać gdzieniegdzie jakoś trawkę, przydałaby Ci się na pewno jakaś posypka Faller-a, albo taki sposób jak jest tutaj podany:

http://www.model-klub.pl/articles.php?article_id=21

Co do drugiego sposobu nie jestem pewien czy jest on odpowiedni do skali 1/72, to już niech powiedzą bardziej doświadczeni.