igi Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 No to przystępuje do projektu z P-38J. Modelik z 1994, więc pewnie kalki są badziewne... Nabyłem go za całe 56 zeta Już kiedyś sklejałem ten modelik, a że dobrze go wspominam i ten poprzedni to kompletna amatorszczyzna, to jak go zobaczyłem na Allegro to stwierdziłem czemu nie Chciałem się zabrać dziś za kabinę, ale nie mogę zrozumieć instrukcji jak ją pomalować I tu zwracam się do was o pomoc... Prosiłbym o jakieś zdjęcia kabiny oryginału lub innych modeli albo jak komuś by się chciało, to korektę mojego dzieła z Painta Zdjęcia: Poprzednik: I tu jak komuś ewentualnie się chce prosiłbym o korektę... Przepraszam za to coś, ale jestem zielony w informatyce Cytuj
hanadam Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 troszkę grafiki z symulatora tutaj P-38L w twoim malowaniu tutaj jeszcze kilka przydatnych fotek tutaj i na deser http://p38assn.org/gallery.htm Cytuj
krzychu-onisk Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 http://www.cybermodeler.com/aircraft/p-38/p-38_walk.shtml myśle że też może się przydać. Powodzenia Cytuj
Krzysztof Salwiczek Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 A ja mam pytanie jakie to-to jest duże w skali 1/48, rozpiętość i długość? I oczywiście będę kibicował, Krzysiek Cytuj
Ostach Napisano 13 Maja 2009 Napisano 13 Maja 2009 A ja mam pytanie jakie to-to jest duże w skali 1/48, rozpiętość i długość? około 32,5x23,5cm. Czyli całkiem sporo. Wyobraź sobie, że kadłuby z silnikami to mniej wiecej messerki 109 w 48. Cytuj
igi Napisano 15 Maja 2009 Autor Napisano 15 Maja 2009 PANOWIE DZIĘKUJĘ!!! JESTEŚCIE WIELCY!!! Model o wymiarach takich jak podał Ostach, zrobiłem zdjęcie dla porównania wielkości z Bf110, I-16 i B17: Dobra, przełamałem lenistwo i zrobiłem kabinę. Byłem zadowolony, dopóki nie skleiłem fotela(a dokładnie to na czym siedzi pilot), psuje cały efekt! Klej mi się rozlał i nie potrafiłem już tego wyszlifować Zrobiłem moje pierwsze pasy, ubogie, ale z efektu przynajmniej ja jestem zadowolony , wam pewnie się nie spodoba, ale cóż, amatorem jestem Musze przyznać, że jest mało śladów po wypychaczach w całym modelu(nie to co Revell) i na razie dobrze się klei Cytuj
Ostach Napisano 15 Maja 2009 Napisano 15 Maja 2009 Zagłówek pomaluj koniecznie W pasach można się było pokusić o klamerki chociaż.... licho to wygląda ale zawsze coś. Najlepiej to i tak fototrawionki zanabyć. Z kokpitem to uważaj - lepiej doklejać go do górnej części kadłuba. Po przyklejeniu go najpierw do komory podwozia i sklejeniu połówek może wyjść szpara między bokami kokpitu a krawędzią w górnej części. Ja tak miałem w moim P-38F a to chyba dość podobne modele. pozdrawiam Cytuj
igi Napisano 30 Maja 2009 Autor Napisano 30 Maja 2009 Ostach miałeś racje - ten model jest straszny! Dzisiaj i wczoraj wprost zmusiłem się do podłubania przy nim i co? Jakieś 10h pracy i zrobiłem w miare te dwa kadłuby. Dzisiaj z 6 godzin szlifowałem to wszystko a najgorzej było ze wnękami podwozia, w ogóle nie były dopasowane do reszty! W końcu pomalowałem go Mr. Surfacer'em, patrze, mnóstwo niedoszlifowań, wziąłem nożyk, oskrobałem smugi CA i wziąłem się za malowanie Znowu coś mi nie pasuje, farba Pactry Alumminium jest taka jakby za ziarnista i strasznie widać świecące się granulki... Z resztą o to zdjęcia... Jeszcze wycinając te plastiki przy wnękach kilka razy przejechałem nożykiem i miniszlifierką po tych kadłubach, ale stwierdziłem, że juz nie chce mi się tego szpachlować i szlifować, zostawiłem Cytuj
Ostach Napisano 30 Maja 2009 Napisano 30 Maja 2009 Uuuuuu widzę, że nie sklejałeś jeszcze kadłubów z płatem... Większość tej farby, którą położyłeś będziesz musiał ściągnąć :( Lepiej dokładnie to spasuj najpierw. Ja tu wymiękłem i mam schodek mały. pozdrawiam. Cytuj
igi Napisano 31 Maja 2009 Autor Napisano 31 Maja 2009 Dzisiaj już skleiłem, owszem problemy były z połączeniem tego wszystkiego, ale ostatecznie nie jest aż tak bardzo źle i nie nie zapowiada się dużo łatania, tylko w niektórych miejscach porobiły się mikroszparki, a to aluminium przy naturalnym świetle wygląda dużo lepiej Tylko po połączeniu wszystkiego zauważyłem, że jedna goleń jest strasznie krzywa.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi