Messer Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Witam. Ja również przyłączam się do projektu - tym razem w mniejszej skali . Model Heller'a jaki jest każdy widzi, dlatego zamierzam dokonać w nim licznych modyfikacji. Miło zaskoczyła mnie jakość samych wyprasek - mało nadlewek, delikatne szwy ( na kaście łatwe do usunięcia), co ciekawe oszklenie jest spasowane bardzo dobrze ( zarówno szyby jak i przednie/tylne światła ). Do modelu zostaną dodane odpowiednie kalkomanie, profile i płytki polistyrenowe, drut mosiężny 1mm i 0.8mm oraz części z innych modeli w tej skali ( między innymi fotele ). Na zdjęciu jest kilka części wyciętych z ramek ( podwozie, zderzaki, spojler) dla sprawdzenia jak to pasuje na sucho - i powiem wam, że nie jest źle . Prace nad modelem ruszą pełna parą jak się sesja skończy ( czyli za jakieś 2 tyg.), w między czasie będę coś działał, ale "grubsza robota" po sesji . Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 A malowanie to jakie będzie? Bo chyba nie pudełkowe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2009 Meksyk89 malowanie będzie w barwach forum. Jak załatwię sobie odpowiednie kalkomanie to zrobię projekt i wrzucę go tutaj . Jedyne co teraz mogę powiedzieć to to, że dach na pewno będzie biały ( takie małe odstępstwo od kolorystyki BF2)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Mamy "prawie białe" tła niekiedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 O ja cie .... Jestem ciekaw tego malowania ,bo co by nie mówić będzie nietypowe . Przysiadam do relacji i będę obserwował poczynania Powodzenia i Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 No kurcze, ja się chyba wyniosę z cywili skoro Messer znów zaczyna budowę autka. I to takiego tyci tyci... W sumie to zawsze chciałem skleić czołg... Powodzenia przyjacielu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 W sumie to zawsze chciałem skleić czołg... No to idz kup i zakładaj relacje zawsze musi być ten pierwszy raz.....napewno wszyscy ci pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 O to to ja się nie martwię! A jeszcze tak się zapytam, czy zamiast pigmentów i tych specyfików do robienia błota i brudu na np czołgu to można użyć prawdziwego błota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 Krzychu126 nie za bardzo- błoto zawiera drobiny które są po prostu za duże do tej skali, poza tym błoto ci po pewnym czasie popęka i zacznie odpadać - w dzisiejszej dobie, gdzie masz pigmentów do wyboru do koloru - lepiej robić błoto pigmentami. Dodatkowo pigmenty dają ci tą zaletę, ze kolorystykę błota możesz różnicować ( uzyskując efekt suchego, mokrego, wysychającego błota). Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 Witam. No dobra czas zacząć nierówną walkę z tym gniotem, który wg Hellera ma być modelem... Pierwsze co zrobiłem to wycięcie wlotów na masce. Dodatkowo usunąłem zapinki na masce i klapie ( były gigantyczne i "mało subtelne") Po tych prostych przeróbkach przyszedł czas na coś "grubszego" - podwozie. To co oferuje producent nadaje się tylko i wyłącznie do śmieci. Wzorując się na fotkach kolegów budujących ten model w 1/24, postanowiłem stworzyć podwozie od podstaw. Ze starego podwozie zabrałem tylko tylne nadkola ( to jedyny w miarę zgodny element ). Zrobiony tunel, przednie nadkola wraz z z miejscem na silnik ( nie będzie go), w tylnych nadkolach zrobione z blaszki miejsca na amorki. Musze jeszcze dodać kilka imitacji przetłoczeń na podwoziu. Porównanie z tym co daje producent: Oraz jak to wygląda złożone na sucho Są jeszcze miejscami widoczne ślady kleju - będą usunięte, parę miejsc trzeba przeszpachlować... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Nieźle sobie radzisz z tym maleństwem... Zrobisz jakąś płytę ochronną pod silnik? No i znowu zaofftopuję: Kiedyś sobie myślałem żeby kupić jakiegoś Jeepa 1:35, trochę go poobijać i wrzucić na podstawkę z drzewkiem bonsai, że niby po jakimś wypadku czy co... Ale se wymyśliłem... No cóż, przydadzą Ci się życzenia powodzenia przy cytrynce! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 Krzychu126 podwozie to tylko baza - jeszcze muszę zrobić całe zawieszenie, płyty ochronne, wew część podwozia ( konsola na tunelu, siedzenia, klatka, boki drzwiowe, przetłoczenia, itd), także roboty jeszcze jest Dzięki i pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Messer a podwozie to z czego robiles co? Jak narazie to super ci idzie, trzymaj tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 Meksyk89 podwozie zbudowane z polistyrenu 0.5mm i blaszki alu ( po browarku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacper0405 Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Modelik sie zapowiada superancko Podłoga wyszła Ci świetnie. Właśnie sie tak zastanawiam czy sobie takiego nie sprawić tylko w moim przypadku subarynki. A im częściej zaglądam so Twej relacji tym bardziej sie utwierdzam w moim misternym planie. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2009 Witam. Ostatni zjazd na studiach już za mną, i nadszedł czas egzaminów . Zrobiłem amortyzatory na przód i tył. Baza to pręcik polistyrenowy 1mm, obudowany polistyrenem, trzpień na który wchodzi sprężynka to drucik 0.5mm. Sama sprężynka z drucika 0.3 lub 0.4 ( nie jestem pewien ). Dodatkowo zrobiona płyta pod silnik ( i jednocześnie dolne mocowanie przednich amorków ). Fotki są jakie są - nie stać mnie na aparat z wypasionym makro, dlatego kiepsko wychodzą mi zdjęcia takich maleństw Tylne amorki: Przednie amorki: Płyta pod silnik: Oraz amory grupowo: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 Świetna robota Messer Czekam na dalsze postępy prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2009 Meksyk89 dzięki - widzę, że wiernie śledzisz mój wątek - to naprawdę podnosi na duchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 Śledzących jest więcej . Fajnie się ogląda to co robisz, dużo własnych pomysłów i pracy w to wkładasz. Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 Świetnie sobie radzisz z tym maleństwem Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 10 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2009 Witam, Dziękuje za miłe słowa Przednie zawieszenie zrobione - amortyzatory dostały górne mocowania, sprężyny właściwą długość, płyta pod silnikiem dostała wahacze, powstał też mechanizm synchronizacji skrętu kół - czyli.... stalowy drucik 0.3mm Doszła tez pierwsza z 3 płyt ochronnych na tył. Ta konkretna służy jednocześnie jako mocowanie dla tylnych amorków, bo podczepione sa do niej wahacze. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 10 Czerwca 2009 Share Napisano 10 Czerwca 2009 No fajnie a mógłbyś dać fotkę porównawczą z pudełkiem zapałek? Ot tak, żeby mieć porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 10 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2009 Meksyk89 proszę bardzo Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 10 Czerwca 2009 Share Napisano 10 Czerwca 2009 Teraz to jestem jeszcze bardziej pod wrażeniem naprawde małe. Pracuj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 10 Czerwca 2009 Share Napisano 10 Czerwca 2009 Nom Messer ja to już ci kiedyś mówiłem że jesteś moim mistrzem naprawdę odwzorowanie świetne a zwłaszcza w takim maleństwie naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi