Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Rozpoczynam swoją pierwszą relację konkursową, pod wiele mówiącym tytułem "gdzieś w Afryce". Przedstawiała będzie średnią dioramę do celów gier bitewnych oraz położone na niej 1-3 pojazdy + figurki. Ze względu na specyfikę tematu zacznę od zdjęć samej dioramy, inbox modeli pojawi się w odpowiedniej chwili, gdy do nich przejdę.

A oto zdjęcia:

img3136q.th.jpg

img3137w.th.jpg

img3138.th.jpg

img3139h.th.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Jak widać, podstawą pracy jest płyta pilśniowa oraz vacu-form od ESCI. W celu wzmocnienia wydmuszki została od wewnątrz podklejona w strategicznych miejscach styropianem (co dobry wzrok pozwala dojrzeć na powyższych zdjęciach) a następnie sama doklejona za pomocą wikolu do płyty. Kolejnym etapem pokazanym w poniższych zdjęciach było obklejenie styropianem w celu stworzenia łagodnych zboczy, po odpowiedniej przycince oczywiście. Klejenie było wieloetapowe, i jak widać w celu lepszego docisku tymczasowo doklejane było taśmą izolacyjną, która ma lepsze właściwości niż zwykła taśma samoprzylepna, tzw. biurowa.

img3140uos.th.jpg

img3141rxa.th.jpg

img3142.th.jpg

img3143g.th.jpg

img3144u.th.jpg

img3145g.th.jpg

Napisano

Na jeden z pojazdów wybór padł na Panzerjager Italeri, reedycja modelu ESCI. Oto inbox:

img3146s.th.jpg

img3147v.th.jpg

img3148s.th.jpg

img3149o.th.jpg

img3150b.th.jpg

Napisano

Kolejny etap trwa. Tym razem jest to oklejanie styropianu mokrymi chusteczkami higienicznymi i od razu smarowanie ich wikolem i wpasowywaniem w styropian oraz wydmuszkę. Wszelkie ślady łączenia i tak posypka zamaskuje. Co ciekawe, gdy wyschnie i tak te ślady minimalizują się. Metoda podpatrzona u zachodnich modelarzy. I daje wg mnie nawet dobre rezultaty, jeśli nie chce się bawić z szpachlą budowlaną.

img3151a.th.jpg

img3152.th.jpg

Napisano

Prac ciąg dalszy.

Udało mi się pokryć całość styropianu tą metodą na chusteczkę, oto efekty:

img3159.th.jpg

img3157e.th.jpg

img3158.th.jpg

img3160.th.jpg

Następnie pomalowałem wstępną warstwą czarnej farby akrylowej, w tubce, mury, resztki drewna itp w "budowli" na środku makiety. Ponadto pokryłem chusteczki cieniutką warstwą wikolu i posypałem drobnym piaskiem, uległy przyklejeniu. Tą samą metodą potraktuję także vacuformę:

img3166p.th.jpg

img3165m.th.jpg

img3164t.th.jpg

img3163e.th.jpg

img3162q.th.jpg

img3161g.th.jpg

Napisano

Podoba mi się Twój pomysł z wykorzystaniem makiety do bitewniaków,

Jestem ciekaw jakie tam znajdą się modele oprócz PZJ1??

Napisano

Prawdopodobnie będzie także Krupp Protze Kfz 69 z Pak 35 ale muszę znaleźć odpowiednie kalkomanie afrykańskie, gdyż zestaw posiada tylko i wyłącznie europejskie oznaczenia.

Napisano

Zacząłem dziś produkować Panzerjager I od Italeri.

Narazie skleiłem wannę kadłuba, włazy i obrabiam inne części, pasuję itp. Nadlewek jest kilka, trzeba czasem przewiercać otwory, jeden musiałem przesunąć 2mm bo nie pasowała do siebie płyta chroniąca działonowego z podstawką (w złym miejscu dziurę odlali). Szpachla też poszła w ruch, ale nigdy ze szpachlą za pan brat nie byłem, więc obawiam się szpachlować wszystkiego. Jest też kilka śladów po wypychaczach w przedziwnych miejscach. Oto relacja obrazkowa:

img3169m.th.jpg

Szpachlowanie przodu:

img3171y.th.jpg

Całe wnętrze osłony przedziały bojowego było do szlifowania - nadlewki i inne dziwne formacje:

img3172g.th.jpg

...

img3170a.th.jpg

Zaznaczone na czerwono miejsca musiałem dociąć nożykiem, gdyż odlanie było zbyt małe aby mieściła się ta część (podstawa armaty) w zaznaczonym na instrukcji miejscu:

img3173z.th.jpg

img3174f.th.jpg

Napisano

Postęp prac:

Skleiłem osłonę wieży, armatę oraz niektóre części nadwozia.

Zrobiłem też pierwsze w swojej karierze malowanie aerografem. I już widzę, że mniej wybacza niż malowanie pędzlem (wszystkie niedoróbki wychodzą).

img3181.th.jpg

img3180.th.jpg

img3179t.th.jpg

img3178gkc.th.jpg

img3177o.th.jpg

img3175x.th.jpg

img3176e.th.jpg

Napisano

Praca wre, malowanie aerografem idzie różnie - pierwsze kleksy się pojawiły, całe szczęście że powierzchnia jest dość chropowata, to trochę to wybacza. Ale i tak idzie szybciej i lepiej niż pędzlem. Cóż, model ćwiczebny.

A oto opis prac:

Po pierwsze pomalowałem na czarno gąsienice, jeszcze w ramkach. Potem zostały przetarte suchym pędzlem kolorem gunmetal. I na koniec dostały, trochę chyba za ostrego, washa z sieny palonej. Widoczne włoski to wiskoza pozostała po ścieraniu nadmiaru washa za pomocą patyczków, zostanie i tak usunięta.

Następnie pomalowałem osobno wnętrze przediału bojowego, działo oraz osłonę pancerną, gdyż malowanie zamontowanych części nie miałoby szans powodzenia. Potem skleiłem "na super glue".

Pomalowałem także koła jezdne i przykleiłem do kadłuba, Niestety ich sposób odlania (brak miejsca na gumę) uniemożliwia prawidłowe pomalowanie bandaży gumowych, więc z tego rezygnuję.

A na końcu widać bonus - czyli kolejny element zestawu, motocykle BMW R-75 Italeri, oczywiście w wersji afrykańskiej. Wstępne malowanie na bazowy kolor aerografem, wymaga jeszcze paru poprawek.

img3190z.th.jpg

img3189x.th.jpg

img3188pok.th.jpg

img3187q.th.jpg

img3186x.th.jpg

img3182.th.jpg

img3183t.th.jpg

img3184h.th.jpg

img3185i.th.jpg