badger Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Ponieważ ostatnio przerabiam temat zimmeritu na panterach w związku ze swoim nowym projektem to moge spokojnie napisać że zimmerit był nakładany fabrycznie na tzw minię (notabene minia to typowo polski produkt ale większość kojarzy kolor) zreszta jest to doskonale widoczne na zdjęciach z etapów produkcyjnych pojazdu. Istnieje jednak prawdopodobieństwo że była również stosowana jako podkład farba w kolorze jasnoszarym,jednakże w okresie produkcyjnym roku 1944. Po 44 prawdopodobnie nie malowano w ogóle podkładowo pojazdów (też nie do końca bo niektóre zakłady produkcyjne przejęły dużo farby z przemysłu stoczniowego wysokiej jakosci zresztą w kolorze nie tyle miniowym co czerwono tlenkowym tzn bardziej czerwonym niz rdzawobrązowoczerwonym). Całkowicie jeszcze inną sprawą jest to że podkład po wejściu chemicznym z tą szpachlą zwaną zimmeritem potrafił zmieniać kolor na dużo bardziej wyblakły. Nie widzę więc tu żadnej niepoprawności zakładającej zły kolor pod zimmeritem, a wręcz przeciwnie. Co do modelu to wykonanie jego stoi na wysokim poziomie, jednakże dla mnie jest trochę nierówny malarsko tzn nie jest dla mnie spójny jako całość. Wyraźnie odcinają się dwie części pojazdu co mi osobiscie trochę zaniża jego odbiór jako całości. Oczywiście wiem że modele moje również mają wiele błędów tego typu wiec wpis ten należy traktować tylko i wyłącznie jako moje własne odczucia. O świetnie wykonanych elementach nie będę się rozpisywał bo jest ich naprawdę dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 Serdecznie dziękuje za wszystkie komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Jakie użyłeś kolory farm(numery) Humbroli, o ile to są one? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 Eh, i w warsztacie o tym było i w galerii nawet już ;] Wszystkie farby to Vallejo. Humbrole już na szczęście wszystkie wyrzuciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi