Paws Napisano 10 Listopada 2006 Napisano 10 Listopada 2006 Jaki model w !:72 jest najlepszy pod względem wymiarowym vulgo: który polecacie? P.S. Podobno dobry jest pod tym względem airfix Pozdrawiam! Cytuj
fiedotow Napisano 10 Listopada 2006 Napisano 10 Listopada 2006 Większość modeli dostępnych na rynku opisano w Modelmanii nr 5 S. Spit. MkIx - XVI. Na forum jest też mój opis w budowie synchronicznej Spitów Mk. IX. Powiem Ci szczerze, że mam tego Airfixa w kolekcji i dużo pracy mnie kosztowało, by wyglądał jak Spitfire. Jako, że mam zamiar krewniaków Mk IX zrobić sporo, kupuję KP - Mastercrafta. Cena przyzwoita, niezłe kalki, całe mnóstwo malowań, duża wariantowość modelu. Ma swoje niedostatki - opis w moim poście, choć krótki. Do wywalenia wydechy i chłodnice. Do niego kupuję zestaw Pavli - śmigło (wbrew opiniom to z zestawu nie jest najgorsze - z Airfixa jest beznadziejne), stery głębokości (późne), chwyt powietrza do gaźnika z filtrem Aboukir, chłodnice podskrzydłowe ni i to, co KP totalnie skopało - wydechy. Więc ja stawiam na KP - Mastercraft, nawet, jeśli mam ciąć blachy. Tak wygląda moja XVI-tka w oparciu o KP Cytuj
Paws Napisano 10 Listopada 2006 Autor Napisano 10 Listopada 2006 A Hasegawa, Tamiya, warte swojej ceny czy też wymagają wiele przeróbek..? Pozdrawiam! Cytuj
fiedotow Napisano 14 Listopada 2006 Napisano 14 Listopada 2006 Szczerze mówiąc wolę ścierać podziań blach zewnętrzny, niż szpachlować, wygładzać i nacinać nowe. Najpoważniejszym błędem Japończyków jest płaska jak decha maska dziewiątek. Wolę wstawić kawałek plastiku do KP niż podnisić i profilować machę japońców. Może i ładnie, czysto odlane, ale jak chcesz zrobiś spitopodobnego Spita, to bież KP. Jak coś sknocisz, nie szkoda kasy. A za resztę dokupisz to i owo (blaszki, żywicę) Cytuj
Paws Napisano 15 Listopada 2006 Autor Napisano 15 Listopada 2006 To jeszcze prosze Cię o takową informację: Czy blaszki Eduarda podejdą do KP i czy MasterCraft to te same wypraski co KP? Z góry dziękuję za porady! Pozdrawiam! Cytuj
fiedotow Napisano 15 Listopada 2006 Napisano 15 Listopada 2006 To jedno i to samo. Choć obecnie produkowanych modele różnią się od pierwszych dodatkowymi detalami rozszerzającymi wariatowość. Pierwsze serie pozwalały na budowę F IX i LF IX w wariancie uzbrojenia E. Obecnie można zrobić wszystkie wersje od VII do XVI wysokiego. A blaszki dopasujecz wszystkie Polecam zestaw Pavli do Spita IX KP. Przede wszystkim lepsze wydechy i chwyty podskrzydłowe. Cytuj
Paws Napisano 15 Listopada 2006 Autor Napisano 15 Listopada 2006 Bardzo Ci dziękuję! Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi