Paws Napisano 10 Listopada 2006 Share Napisano 10 Listopada 2006 Jaki model w !:72 jest najlepszy pod względem wymiarowym vulgo: który polecacie? P.S. Podobno dobry jest pod tym względem airfix Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 10 Listopada 2006 Share Napisano 10 Listopada 2006 Większość modeli dostępnych na rynku opisano w Modelmanii nr 5 S. Spit. MkIx - XVI. Na forum jest też mój opis w budowie synchronicznej Spitów Mk. IX. Powiem Ci szczerze, że mam tego Airfixa w kolekcji i dużo pracy mnie kosztowało, by wyglądał jak Spitfire. Jako, że mam zamiar krewniaków Mk IX zrobić sporo, kupuję KP - Mastercrafta. Cena przyzwoita, niezłe kalki, całe mnóstwo malowań, duża wariantowość modelu. Ma swoje niedostatki - opis w moim poście, choć krótki. Do wywalenia wydechy i chłodnice. Do niego kupuję zestaw Pavli - śmigło (wbrew opiniom to z zestawu nie jest najgorsze - z Airfixa jest beznadziejne), stery głębokości (późne), chwyt powietrza do gaźnika z filtrem Aboukir, chłodnice podskrzydłowe ni i to, co KP totalnie skopało - wydechy. Więc ja stawiam na KP - Mastercraft, nawet, jeśli mam ciąć blachy. Tak wygląda moja XVI-tka w oparciu o KP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paws Napisano 10 Listopada 2006 Autor Share Napisano 10 Listopada 2006 A Hasegawa, Tamiya, warte swojej ceny czy też wymagają wiele przeróbek..? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 14 Listopada 2006 Share Napisano 14 Listopada 2006 Szczerze mówiąc wolę ścierać podziań blach zewnętrzny, niż szpachlować, wygładzać i nacinać nowe. Najpoważniejszym błędem Japończyków jest płaska jak decha maska dziewiątek. Wolę wstawić kawałek plastiku do KP niż podnisić i profilować machę japońców. Może i ładnie, czysto odlane, ale jak chcesz zrobiś spitopodobnego Spita, to bież KP. Jak coś sknocisz, nie szkoda kasy. A za resztę dokupisz to i owo (blaszki, żywicę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paws Napisano 15 Listopada 2006 Autor Share Napisano 15 Listopada 2006 To jeszcze prosze Cię o takową informację: Czy blaszki Eduarda podejdą do KP i czy MasterCraft to te same wypraski co KP? Z góry dziękuję za porady! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 15 Listopada 2006 Share Napisano 15 Listopada 2006 To jedno i to samo. Choć obecnie produkowanych modele różnią się od pierwszych dodatkowymi detalami rozszerzającymi wariatowość. Pierwsze serie pozwalały na budowę F IX i LF IX w wariancie uzbrojenia E. Obecnie można zrobić wszystkie wersje od VII do XVI wysokiego. A blaszki dopasujecz wszystkie Polecam zestaw Pavli do Spita IX KP. Przede wszystkim lepsze wydechy i chwyty podskrzydłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paws Napisano 15 Listopada 2006 Autor Share Napisano 15 Listopada 2006 Bardzo Ci dziękuję! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi