eustachy Napisano 24 Czerwca 2009 Share Napisano 24 Czerwca 2009 tak czytam czytam i nie kumam jak to zrobic? tak po prostu slady laczenia blach itp maluje na czarno a potem calosc kolorem kamo? jakos nie moge sobie wyobrazic jak to niby ma przebijac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 24 Czerwca 2009 Share Napisano 24 Czerwca 2009 Ja robię tak. Najpierw koniecznie cały model jednolicie podkładem, żeby wyrównac kolor. Potem jedziesz czarne kreski na liniach podziałowych itp. Na końcu bierzesz odpowiedni kolor i jedziesz nim najpierw kwadraty pomiędzy liniami. Na tyle żaby ładnie pokryć. Zostanie Ci model w odpowiednim kolorze z czarnymi kreskami. Wtedy lecisz kolorkiem z daleka po całości i w ten sposób regulujesz intensywność zróżnicowania kolorów. Wychodzi mi tak: Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 To od razu się dołączam, i pytam ze swojej strony. Czy technika ta jest możliwa jedynie przy użyciu aerografu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Były o tej technice tematy poszukajcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Lucas HS Jak popsikam te cienie (na surfacerze najlepiej) mogę też najpierw jechać z przyciemnionym bazowym, tylko pomiędzy liniami. Później rozjaśnić ten bazowy i psikać wszędzie, z daleka. Na końcu rozjaśnić jeszcze bardziej i pryskać tylko na środku, pomiędzy cieniami? Co za kogel-mogel mi wyszedł, ale dopiero co wstałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 To od razu się dołączam, i pytam ze swojej strony. Czy technika ta jest możliwa jedynie przy użyciu aerografu? Ja próbowałem pędzlem robić czarne linie a pózniej po całości z aero i nie wyszło. Pędzlem zrobisz równą linię z ostrym przejściem a tu chodzi o łagodne przejście kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Mati, ale to troszkę bez sensu co powiedziałeś, moje metoda jest o tyle prostsza, że jest mniej mieszania i pierniczenia się. Malowanie między czarnymi kreskami, a delikatnie po całości można u mnie załatwić w jednej sesji malarskiej. Twoja metoda wymaga chyba w sumie trzech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Tak, tak ale chodziło mi o rozjaśnienia w pancerce tak jak w modelu Mirka66: viewtopic.php?t=13506&start=75 (Niżej na stronie) Więc to chyba nie jest taki zły pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 To jest metoda postshadingu bodajże. Też fajna, ale mnie za grzyba nie chce wyjść poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 W ostateczności można cały model na czarno, potem lekko go spsikać tak aby przebijał czarny a następnie tylko środki pomalować dokładniej, ja tak zrobiłem w UH-1. PS Wszystkei etapy cieniowanie TYLKO przy użyciu aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Można, jednak moim zdaniem jest to to samo co zwykły preshading czarnymi liniami, tylko marnujemy czarną farbę tam gdzie jej być nie musi:D No chyba że ktoś taki podkład od razu obi, to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 To był właśnie podkład bo surfacera nie miałem ;) Ale jak ktoś ma niepewną rękę i nie daje rade linii zrobić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Jak ma niepewną rękę, to i środków paneli równo nie pomaluje Ale ok, jest to lepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Tylko coś mi się zdaje, że przy kamuflażu wielobarwnym taki preshading już tak łatwo nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Trzeba malować plamy pierwszego koloru tylko tam gdzie mają docelowo być, coby nie przykryć czarnych linii które będą pod drugim kolorem. Albo w połowie malowania poprawić czarne krechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi