FAHR Napisano 9 Lipca 2009 Autor Share Napisano 9 Lipca 2009 W pojazdach wojskowych wylądowało? No bez jaj panowie... Widd dobra robota! Tylko teraz mam więcej wątpliwości niż wcześniej...ehehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Lipca 2009 Share Napisano 9 Lipca 2009 Jakby co ja i podręcznik postaramy się pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 9 Lipca 2009 Autor Share Napisano 9 Lipca 2009 Parę zdjęć w świetle dziennym w tym zbliżenia. Można na przykład zobaczyć chropowatość hełmów. Dzisiaj jeszcze wyrzeźbię ckm wz.30, gdyż ten zestawowy jest wielki zdecydowanie za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Lipca 2009 Share Napisano 9 Lipca 2009 Wygląda nieźle. Światło dzienne niekoniecznie jest dobre, czego sam się nauczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 9 Lipca 2009 Autor Share Napisano 9 Lipca 2009 Widd masz może jakieś wytyczne odnośnie budowy stanowiska ckm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 Podręcznik obejmuje dowódcę plutonu. Ckmy były wyżej. Wiem jednak, że twoje gniazdo ckm powinno być jak dół dla stojącego/klęczącego/leżącego, powiększony dla całej obsługi, a ckm powinien stać tam gdzie stoi granatnik na rysunku z granatnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 11 Lipca 2009 Autor Share Napisano 11 Lipca 2009 Jeszcze jedna sprawa, na zdjęciach czy filmach widać, że miejsca gdzie stoi coś cięższego np. ckm są utwardzone dodatkowo np. deskami/pniakami. Podobnie też z tymi wałami ziemnymi ponad samym okopem, często wzmacniane pniakami ustawionymi pionowo. Takie umocnienia były nieregulaminowe? Mogło to wynikać z inwencji dowódców? Takie postępowanie wydałoby się zasadne np. w przypadku jednostek stojących nad granicami i mających dość dużo czasu na przygotowanie obrony. Takie odstępstwa widać na przykład na zdjęciu "promu" z Westerplatte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 Wiesz, regulamin jest tylko ogólny. On informuje jakie powinny być zasady budowy, kierunki, ile czasu na co zajmuje. Trudno mówić, że każdy wykop musiał się trzymać regulaminu. Widocznie ckm był stabilniejszy, jeśli się go podparło lub osadziło na czymś twardym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 8 Września 2009 Autor Share Napisano 8 Września 2009 Ehh, może jednak uda mi się skończyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi