Deco Napisano 16 Listopada 2006 Share Napisano 16 Listopada 2006 (edytowane) Jaki sprzęt byłby najlepszy do przerywania wypukłuch lini podziału blach??? Edytowane 19 Listopada 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 16 Listopada 2006 Share Napisano 16 Listopada 2006 Do czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 17 Listopada 2006 Autor Share Napisano 17 Listopada 2006 Do czego? Do modeli samolotów bo będe miał troche roboty w samolocieA-10z Revella! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 19 Listopada 2006 Share Napisano 19 Listopada 2006 co to znaczy "przerywanie linii"? może trasowanie lini podziału, na allegro idzie kupić czasem takie narzędzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 19 Listopada 2006 Autor Share Napisano 19 Listopada 2006 co to znaczy "przerywanie linii"? może trasowanie lini podziału, na allegro idzie kupić czasem takie narzędzia Dobra to trasowanie lini nigdy tego nie robiłem i niewiem jak to nazwać! A czego wy używacie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 19 Listopada 2006 Share Napisano 19 Listopada 2006 Jeżeli nawet nie wiesz jak się to nazywa, to z prawie 100% pewnością za pierwszym razem Ci się to nie uda. Jeżeli zaczniesz od razu ćwiczyć na modelu, to będzie on do wyrzucenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 19 Listopada 2006 Share Napisano 19 Listopada 2006 Spróbuj na początek rysac linie igłą krawiecką. Osadz ja na jakimś uchwycie. Musisz mieć do tego także jakies szablony. Polecam te z Eduarda oraz krzywiki do trasowania lini które można zakupić na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 19 Listopada 2006 Autor Share Napisano 19 Listopada 2006 Spróbuj na początek rysac linie igłą krawiecką. Osadz ja na jakimś uchwycie. Musisz mieć do tego także jakies szablony. Polecam te z Eduarda oraz krzywiki do trasowania lini które można zakupić na allegro. A jakiej wielkości ma być ta igła???Spróbuje poćwiczyć na jakimś złomie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 20 Listopada 2006 Share Napisano 20 Listopada 2006 Grubość igły zależy od tego jaką chcesz uzyskać linię. To proste. Im grubszy czubek igły, tym grubsza będzie linia po nacięciu i odwrotnie. Swietny artukuł i robieniu lini podziałowych oraz nitów jest na stronie IPMS Polska pod tym linkiem: http://www.ipmspolska.prv.pl/b01_05-Nity.html oraz: http://www.clubhyper.com/reference/rescribingda_1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 20 Listopada 2006 Autor Share Napisano 20 Listopada 2006 Grubość igły zależy od tego jaką chcesz uzyskać linię. To proste. Im grubszy czubek igły, tym grubsza będzie linia po nacięciu i odwrotnie.Swietny artukuł i robieniu lini podziałowych oraz nitów jest na stronie IPMS Polska pod tym linkiem: http://www.ipmspolska.prv.pl/b01_05-Nity.html oraz: http://www.clubhyper.com/reference/rescribingda_1.htm Ten polski link nie działa ale zobie jak jest w tym po angielsku akórat ma te narzędzia.Więc narazie poćwicze na złomie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 20 Listopada 2006 Share Napisano 20 Listopada 2006 (edytowane) Link do IPMS Polska, widzę działa tak samo jak cały ten IPMS Tu masz inną wersję tego artykułu. I moja pomyłka. Dotyczy to robienia nitów, nie lini. Ale może i to Ci się przyda. http://www.ipmssilesia.one.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=59 Edytowane 20 Listopada 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 20 Listopada 2006 Autor Share Napisano 20 Listopada 2006 Link to IPMS Polska, widzę działa tak samo jak cały ten IPMS Tu masz inną wersję tego artykułu. I moja pomyłka. Dotyczy to robienia nitów, nie lini. Ale może i to ci się przyda. http://www.ipmssilesia.one.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=59 Dzięki napewno się przyda mam zam iar przetestowac te techniki na jakimś złomie (trasowanie lini i robienie nitów) więc napewno sie przyda!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 21 Listopada 2006 Share Napisano 21 Listopada 2006 Igłę moim zdaniem najłatwiej jest oprawić w kawałek ramki od modelu. Jak nie możesz nigdzie dostać specjalnych szablonów do trasowania linii to polecam stare karty bankomatowe itp kawałki plastiku. Można z nich zrobić dowolne szablony. Ja tak robiłem ryjąc linie podziału na MiGu-23 oraz przy innych pracach............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 21 Listopada 2006 Share Napisano 21 Listopada 2006 Linie po wytrasowaniu dobrze jest wypolerować wewnątrz rowków zaostrzoną wykałaczką. Potem przeleciec całość szorstką stroną zwyczajnego zmywaka do garnków. Ja tak robię i jestem zadowolony. Po nałożeniu surfacera takie linie wygladają jak robione fabrycznie. Tak to wygląda na moim modelu: Warto przy okazji pamiętać, że igła rozpycha polistyren na boki i taka linia wymaga potem zeszlifowania nadmiaru plastiku. Ja to robię papierkiem 1000. Scriber natomiast wycina plastik i wymaga to potem nieco mniej obróbki papierem. Nie stwierdziłem natomiast konieczności zbierania nadmiaru plastiku (gdy rysam igłą), przy pomocy żyletki. Papier scierny i wykałaczka wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi