Skocz do zawartości

Malowanie lotniskowców eskortowych USN 1/700

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamierzam się na model USS Independence w `1/700 Dragona stąd moje pytanie, jakich numerów farb (maluję Pactrą bądź Humbrollami ) należy użyć do tego malowania, które są na zdjęciu?

Modelu jeszcze nie mam, chcę po prostu kupić od razu farby w internecie.

http://mojehobby.pl/show_file.php?src=http%3A%2F%2Fwww.mojehobby.pl%2Fzdjecia%2F1%2F3%2F2%2F1280_2_dra7054_6.jpg

W zamian za pomoc zrobię ładny in-box ;)

Napisano

Jeśli chodzi Ci o kamuflaż typu dazzle, konkretnie dla USS Independence, to użyto na nim schematu MS 33/8a. Są wątpliwości co do całego zestawu kolorów, na pewno jednym z nich był Navy Blue, pozostałe dwa to albo Pale Gray i Haze Gray, albo Ocean Gray i Light Gray. Pokład lotniczy Flight Deck Stain 21. Kolory oryginalne produkuje w tej chwili chyba tylko White Ensign Models, poza tym pozostaje mieszalnictwo.

Dla ścisłości lotniskowce typu Independence nie były lotniskowcami eskortowymi, lecz lekkimi lotniskowcami floty

Napisano

Racja, nawet Flisowski o tym pisał, tj. lekkich lotniskowcach, jak ostatnio czytałem "Burzę nad Pacyfikiem". Dziękuję bardzo za informacje.

Napisano
Mi działa bez problemu. FireFox 3.5.

Pozdrawiam,

Marek

To nie sprawa przeglądarki, bo mam i FF i IE, tylko chyba łącza – po prostu niektóre strony (co ciekawe amerykańskie) mi się nie otwierają. Podobny efekt widziałem na dwóch innych maszynach, z „innym” netem.

BTW- sprawdziłem trochę w literaturze i dla USS Independence większość jest za opcją kolorystyczną II.

Napisano

Zadam, jako osoba wchodząca dopiero w temat marynarki na Pacyfiku, lamerskie pytanie - jakiego dokładnie koloru użyć z dostępnych (najlepiej pactra, revell, humbrol) do malowania pokładu typu Independence tj. deck blue (rozumiem, że ma to być ciemnoniebieski? Z resztą chyba sobie poradzę.

Enterprise, druga opcja kolorystyczna tj. przykład dla USS San Jacinto?

Napisano
Zadam, jako osoba wchodząca dopiero w temat marynarki na Pacyfiku, lamerskie pytanie - jakiego dokładnie koloru użyć z dostępnych (najlepiej pactra, revell, humbrol) do malowania pokładu typu Independence tj. deck blue (rozumiem, że ma to być ciemnoniebieski? Z resztą chyba sobie poradzę.

Enterprise, druga opcja kolorystyczna tj. przykład dla USS San Jacinto?

Jako odpowiednik Deck Blue ktoś kiedyś polecał Humbrola 96 - to farba inna niż Flight Deck Stain 21, stosowany dla pokrycia pokładu startowego.

Nie chodziło mi o USS San Jacinto, tylko lidera serii USS Independence i zestaw farb Navy Blue, Ocean Gray i Light Gray - ten jest częściej wymieniany.