Adrianowro Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Od małego interesowałem się tą bitwą i od początku moich modelarskich wypocin chodził Mi projekt Polskiego Shermana z tamtych walk. W końcu chyba dorosłem do niego Padło na Pazura w konfiguracji z tej fotki. źródło : P.4.Panc.Skorpion Zniszczony Pazur źródło : P.4.Panc.Skorpion Porównanie wielkości zasobników leżących na zboczu do standardowego Herbatnika źródło: Matthew Parker "Monte Cassino" I nie wykadrowana wersja podstawowej fotki źródło :Janusz Piekałkiewicz "Monte Cassino" Kilka innych fotek Pazura razem z Piratem źródło : za pwm.pl Zdjęcia pochodzą z Katalogu wystawy "Przełamywać bariery, budowac mosty - wojna na fotografiach polskiego i niemieckiego żołnierza" prezentowanej w krakowskim Muzeum historii fotografii źródło : P.4.Panc.Skorpion Jako podstawowy obiekt do męczenia wybrany został : http://www.dragon-models.com/html/6231poster.htm Podstawą dokumentacji bedzie warsztat Tomb(raidera) , który też budował ten pojazd z pomocą Witka. Kwity na przyczepkę, którą pozyskałem od kolegi po fachu z zestawu italiery też są : http://www.mapleleafup.org/forums/showthread.php?p=112839 Martinelo zrobił Mi złotą listę - co trzeba by wyjaśnić lub poprawić w tym Dragonie. Oczywiście przymierzam się do kawałka tej scenki scenki bo głupio było by zostawić takiego samego na kwałeczku deski dlatego startuje w dioramach. Trochę z warsztatu : Poprawiona druciana osłona tego "przyrządu celowniczego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Kolejny Shermi w pięknym wykonaniu się szykuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Temat jak marzenie, ja do swojego Shermana z bitwy o Monte Cassino jeszcze nie dorosłem, ale kiedyś... Póki co kibicuję i liczę na szczegółową relację co i jak będziesz przerabiał. Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 siema, Adrianowro zrobisz go rozwalonego jak na fotach? Czy to jest ten sherman sierż. Maćkowiaka? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2009 Postaram na bieżąco wrzucać co trzeba przerabiać w modelu dragona , na razie chce podgonić aby było co pokazać. Jutro wrzucę jakieś fotki. Kubeł- Tak to jest pojazd sierż Maćkowiaka. Robię wersję jak ciągnie przyczepkę. W temacie wraków jest teraz Pantera ale to inna historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 15 Sierpnia 2009 Share Napisano 15 Sierpnia 2009 Stosujesz gaski z zestawu?? Bo jesli nie to bym odkupił je:). A moze ktoś ma gąski do shermana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 16 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2009 Obiecane fotki Wymienione podstawy anten na brytyjskie Całość złożona na sucho Tylna płyta z masakrującymi mnie nitami- kleiłem na bezbarwny lakier bo bałem się że na super glu przykleję zamiast nitów pincetę Walka z wymianą napinaczy i "układem oddechowym" Oczywiście dałem ciała jak żółtodziób i zapomniałem odciąć resztek ramki po wewnętrznej stronie napinaczy- się poprawi. Docelowo będzie sporo przysłonięte przez deflektor i przyczepkę na końcu haka. źródło:pwm Hak powinien wyglądać mniej więcej tak, tylko końcówka się nie zgadza. Jeśli nie zdobędę odpowiedniej to zostawię taka jak tu, bo musiał bym kupować np. model Achillesa dla samego haczka źródło:pwm Reflektory z przodu będą ściągnięte "przed walką" Wykonam takie zaślepki , nie wiem czy klakson też ściągali :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Siema ,Adrianowro a dlaczego akurat pazur a nie paluch, pigmej albo pawian ? fajnie Ci to narazie idzie. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Siema ,Adrianowro a dlaczego akurat pazur a nie paluch, pigmej albo pawian ? fajnie Ci to narazie idzie.pozdro Spodobała mi się ta konfiguracja z przyczepką , był jeszcze w zamysłach Pirat ale przeważyła ta przyczepka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 widze ze powaznie podchodzisz do tematu.oczywisice caly czas podgladam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2009 widze ze powaznie podchodzisz do tematu.oczywisice caly czas podgladam Po prostu staram się rozwijać z modelu na model ;) Mały kroczek: listwy do montażu osłon przeciw piaskowych. Ogólnie były jakieś niekompletne\przycięte sądząc po archiwalnych fotach. I ogólny wstępny zarys na szkielecie winietki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Dopiero początek, a już jak ciekawie Jedziesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 listwy źle wklejone bo nie zkorygowany babol Dragona . to wycięcię pod przedni błotnik jest niepotzebne. Należy tam wkleić kawałek płytki i wyrównać . Wtedy listwa sięgać będzie od początku do końca sponsonu. W rozwiązania Dragona nie można wierzyć, goście często mają swój świat. A swoją drogą to częściej zaglądaj w kwity , zdjęcia, lub pytaj mniej pracy i demontowac potem nie trzeba pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 listwy źle wklejone bo nie zkorygowany babol Dragona . to wycięcię pod przedni błotnik jest niepotzebne. Należy tam wkleić kawałek płytki i wyrównać . Wtedy listwa sięgać będzie od początku do końca sponsonu. W rozwiązania Dragona nie można wierzyć, goście często mają swój świat. A swoją drogą to częściej zaglądaj w kwity , zdjęcia, lub pytaj mniej pracy i demontowac potem nie trzeba pozdrawiam OLO. Tak wiem Olo o tym błędzie - listwy zostały już zdjęte i czekają na usunięcie babola Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 27 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2009 Poprawiona listwa choć nad prawą muszę deczko popracować bo teraz w ogóle nie wystaje ;) Załatany babol Dragona i wstępnie przymocowane błotniki aby spasować do reszty. Wieża dostała kątowniczki do mocowania spustów od zadymiaczy Wózki dostały płozy , dzięki Marcinowi , kwestia dopieszczenia i nawiercenia 4 otworów z boku. Przymierzanie do złożenia do kupy wylotu deflektora, właśnie się dowiedziałem że boczne blachy muszą ciut wychodzić na zewnątrz i mieć otwory do mocowania osłon przeciw piaskowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 21 Września 2009 Autor Share Napisano 21 Września 2009 Trochę nowych fotek Krycie babola. Koreczek zamiast reflektora- przydał by się cieniutki łańcuszek ale wszystkie takie grubaśne jakie do tej pory znalazłem. Brakuje jeszcze takiej rurki na osłonie reflektora ( osłony to robota Marcina - ja straciłem cierpliwość) Przeróbka przyczepki - aby była bliżej wierności oryginałowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 Witaj Bardzo fajnie ci idzie z tym Shermanem, ciekawy warsztat - można się sporo dowiedzieć Przy okazji mam pytanie - jak wygląda sklejalność tego modelu (tzn. czy części do siebie dobrze pasują i czy jest dużo szpachlowania) bo zastanawiam się nad kupnem tego modelu ale nie wiem czy sobie z nim poradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 21 Września 2009 Autor Share Napisano 21 Września 2009 WitajBardzo fajnie ci idzie z tym Shermanem, ciekawy warsztat - można się sporo dowiedzieć Przy okazji mam pytanie - jak wygląda sklejalność tego modelu (tzn. czy części do siebie dobrze pasują i czy jest dużo szpachlowania) bo zastanawiam się nad kupnem tego modelu ale nie wiem czy sobie z nim poradzę Ogólnie sam model jest "prawie" poprawny. Zależy jak dokładnie chcesz zrobić konkretnego shermana. Podstawowy babol łączenie błotników z kadłubem - podobno to masowy problem u Dragona. Trzeba wstawić klin ( u mnie taki biały ) Wypraski w porządku - ogólnie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 Wielkie dzięki za odpowiedź, raczej sobie kupię ten model tylko cena mnie trochę odstrasza (190 zł) ale wiadomo, za jakość trzeba płacić Pozdrawiam i czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 5 Października 2009 Autor Share Napisano 5 Października 2009 Kolega mi pięknie rozrysował , jak krowie na rowie jakie gąski leżakują sobie z przodu. Bo dla mnie to one wszystkie takie same są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 14 Października 2009 Autor Share Napisano 14 Października 2009 Witam Potrzebna pomoc źródło : P.4.Panc.Skorpion 1. Co to za pudełko(klocek) przy lewym uchu na kadłubie za wieżą? 2. Na płycie silnika coś leży(bliżej prawej krawędzi) , co to może być ? 3. Pręt na kadłubie po lewej stronie. Co to i jak było montowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figfan Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 czesc ...kolego....z jakiej firmy lufy....mg oraz wieża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 14 Października 2009 Autor Share Napisano 14 Października 2009 czesc...kolego....z jakiej firmy lufy....mg oraz wieża? Wieża z zestawu karabiny i lufa to rbmodel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 15 Października 2009 Autor Share Napisano 15 Października 2009 Dalsze prace - powoli zbliżamy się do końca dziobania plastiku. Tylna część wyciora jeszcze nie przyklejona dlatego krzywo. Przyczepka po przeszczepach ( jeszcze raz dzięki dla kolegi Artura za dar) Wiża jest sklejona - po zamaskowaniu wizjerów maskolem próby z modulacją koloru. Chce ją rozjaśnić zeby mi znów model za ciemny nie wyszedł, po nałożeniu całej chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 W między czasie pierwsze próby maziania kamo- rozdziewiczam się z maskowania patafixem Oczywiście muszę jeszcze w niektórych miejscach poprawić. Złomko- wóz Gąski zagruntowane gun metalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi