Łukasz_G Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jest to moja pierwsza relacja na waszym forum, więc wybaczcie mi błędy. Więc postanowiłem sklejać model Scanii 143M dłużycy z wózkiem kłonicowym nakładanym na siebie. Strasznie się nakręciłem na ten sprzęcior i postanowiłem sobie coś takiego stworzyć Dawcą jest w rzeczy samej Scania 143R Wracker Truck z Italieri. Muszę przyznać że model jest bardzo sympatyczny i przygotowany na wiele zmian co bardzo mnie ucieszyło. Co do zmian jakie będę musiał zastosować to niska kabina i zmienić tylne zawieszenie z napędem na obie osie a jak wiemy w tym modelu napędzana jest jedna oś a druga jest wleczna na wahaczach. Pora na zdjęcia, model na pracowni:D co prawda pudełko niedługo było by większe od warsztatu ale jakoś sobie poradzę Na malowanie nie mam jeszcze ustalonej koncepcji ale myślę miedzy tymi dwoma. A może wy macie jakieś propozyczję ?? Chciałem bo pomalować bez żadnych mega wyczynów bo to przecież sprzęt do lasu ... Jutro wstawię fotki ramy i zbiornika paliwa, przepraszam Was, że nie ma ich dziś ale zabrali mi moje pudełko do robienia tych kolorowych obrazków :( Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 (edytowane) No nareszcie wiem, co z tego powstanie . Czekam na kolejne aktualizacje, bo znając Ciebie będzie ciekawie . Pozdrawiam Edytowane 31 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacper0405 Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Witam Zapowiada sie fajnie. Czekam na foty ! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 No to nic innego nie pozostaje jak życzyć powodzenia Czeka Cię sporo przeróbek,ale wieże że dasz radę Malowanie z pierwszej fotki moim zdaniem jest niezłe ,niby nic a jednak jest takie fajne Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Bodzio ciekawe kto znalazł to malowanie ?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 31 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Szanowny Pan Bilonzo za co mu serdecznie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Ale jak by miało to ciągnąć drzewa z lasu to raczej nie będzie ona taka zadbana Prawda ? Innymi słowy planujesz wykonać jakieś ślady eksploatacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 31 Sierpnia 2009 Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Bodzio byś widział jakie zestawy z lasu w Niemczech wyjeżdżają, jak nóweczki jeszcze na felgach aluminiowych polerowanych.. W Polsce jest z tym gorzej, nie dbają nic o zestwy, kabiny powgniatane itp. . Jak Łukasz bedzie robił polski zestaw i go nie pobrudzi to będzie, że to jest np. jej pierwszy wyjazd do lasu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 31 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2009 Nie nie mam zamiaru bo to dla mnie za wysokie schody ... może troszkę błoto tu i ówdzie ale nic więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morusek11 Napisano 1 Września 2009 Share Napisano 1 Września 2009 Witam, zapowiada się bardzo ciekawy model. Nie pozostaje życzyć nic innego jak tylko wytrwania i powodzenia w pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 2 Września 2009 Autor Share Napisano 2 Września 2009 Sorki że nie dodaję zdjęć ale jak wczoraj była ładna pogoda to aparat nie chciał współpracować, a dzisiaj jest pochmurno :/ A w między czasie skleciłem troszkę silnika i ten pojemnik na filtr powietrza. Jedyne zdjęcie jakie udało mi się zrobić to to: Postaram się zrobić nowe zdjęcie jak naj szybciej, jeszcze raz sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 No to teraz szlifowanko Myślę że niektóre elementy mogłeś sobie przykleić po obróbce,teraz będzie Ci nie wygodnie w ich szlifowaniu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 3 Września 2009 Autor Share Napisano 3 Września 2009 EDIT: Wczoraj trafiła się jeszcze ładna pogoda więc szybko skorzystałem z okazji i zrobiłem zdjęcia ale nie miałem wczoraj czasu ich wrzucić. Tak więc jedziemy z koksem Rama : Piec : Most napędowy : Zbiornik paliwa : I filtr powietrza : Całość oczywiście będzie szlifowana szpachlowana i jeszcze raz szlifowana a jak będzie potrzeba to jeszcze raz szpachowanko i szlifowanko. Zapomniałem wcześniej dodać, że będę się starał wykonać okablowanie Na dziś to tyle, zaczynam powoli myśleć nad kopią mostu bo będą potrzebne dwa. Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 6 Września 2009 Autor Share Napisano 6 Września 2009 EDTI W budowie modelu nie wiele się zmieniło ale jednak ;) Wyszlifowałem łączenia na moście napędowym i w zbiorniku paliwa i skrzyni biegów w tym drugim zaszpachlowałem jeszcze dziury. Grzebałem jeszcze przy przednim zawieszeniu, a konkretnie to starałem się je podnieść, zacząłem wyginać resory bo były idealnie proste więc najprostszym sposobem podniesienia zawieszenia było je wygiąć. Jednak nie okazało się to takie proste Żeby mi było łatwiej to zrobiłem sobie szablon pomocniczy co bym tego nie musiał tego trzymać wciąż w rękach. Porównanie z nie wyginanym wcześniej resorem. Włożyłem też resor na 10 minut do gorącej wodzie żeby troszkę zmiękł a gdy zastygnie zostanie w nadanym mu kształcie. Jednak nie przyniosło mi to spodziewanego efektu mimo iż resor był w szablonie przez 10 godzin a zanim wygiął się drugi to ten poprzedni już się wyprostował ... Muszę jeszcze spróbować z gorącym powietrzem ale to tego jest potrzeba opalarka, której niestety nie posiadam ... ale ma ją mój Wujek to pewnie podzieli się nią ze mną Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Może suszarką ? Tylko musisz być bardzo,ale to bardzo ostrożny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Jest jeszcze sposób z piekarnikiem Ale również z rozwagą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 6 Września 2009 Autor Share Napisano 6 Września 2009 suszarka za słabo grzeje ale piekarnik mi nie przyszedł do głowy :P:P równie dobrze mogłaby być mikrofalówka też się nada:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Myślę, że lepiej z mikrofalówką nie eksperymentować, bo różnie to bywa Różne przedmioty, różnie znoszą pobyt w tym urządzonku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Napisano 6 Września 2009 Share Napisano 6 Września 2009 Co ma na celu to wygięcie resorów, zwiększyć prześwit można dołożyć pióra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 8 Września 2009 Autor Share Napisano 8 Września 2009 Tak ma się zwiększyć prześwit. Niestety dołożenie kolejnych piór nie jest możliwe bo jest już ich wystarczająco dużo, gdyby to były resory od ciągnika siodłowego (gdzie są dwa pióra) nie było by problemu ale tu nie ma już na następne miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Łukasz_G Hej niska kabina to dość skomplikowana sprawa , ja praktycznie zrobiłem takową z tym że nieporadziłem sobie jeszcze z wnętrzem bo jest mocno zmodyfikowane ,i radziłbym ci zrobić 142 a nie 143 ,jak chcesz mam mnóstwo fotek do scanii daj znać na pw albo na gg 10540627. viewtopic.php?t=13551&highlight=scania+roadrunner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 8 Września 2009 Autor Share Napisano 8 Września 2009 A jaka jest różnica między 142 a 143 ?? Ja byłem przekonany że to jest tylko różnica mocy silnika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Akurat w 142 i 143 nie ma nic mowy o silniku jest to po prostu seria 2 i 3 Scanii, a więc 3 to nowsza generacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Łukasz_G Zobaczysz podwozie od 2 i 3 to zobaczysz jest różnica ,ja osobiście robię 8x4 z niską kabiną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Nie wiem czy zauważyłeś, ale jak wygniesz resory to zmniejszy Ci się odległość między mocowaniami resoru do ramy i będziesz miał problem żeby zamocować go do ramy. Może spróbuj zrobić resory od podstaw? Nie jest to jakoś bardzo skomplikowana sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi