Łukasz_G Napisano 8 Września 2009 Autor Share Napisano 8 Września 2009 Nie wiem czy zauważyłeś, ale jak wygniesz resory to zmniejszy Ci się odległość między mocowaniami resoru do ramy i będziesz miał problem żeby zamocować go do ramy. Może spróbuj zrobić resory od podstaw? Nie jest to jakoś bardzo skomplikowana sprawa. To to jest najmniejszy problem ale dzisiaj sobie uświadomiłem że cała oś będzie pesz to cofnięta i już mam zrobione nowe z milimetrowego polistyrenu ale wydaje mi się że jest za grube i zrobię z połówki, a poza tym przy odginaniu ich z powrotem na prosto złamały mi się. Ale jak to mówią Chińczycy zawsze może być gorzej :P niebawem wstawię fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badur Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Będe często tu spoglądał bo mam w planach zrobić zestaw jakim jeździ mój ojciec, czyli Man TGA 6x6 + HDS + wóżek. Może coś ciekawego tu podpatrze. Powodzenia w dalszych pracach! PS. Nie zgadzam się z Bilonzo! Polskie zestawy leśne wyglądają tak jak wyglądają ponieważ: - drogi są pewnie lepsze i szersze w Niemczech - samochody często są powgniatane bo a to się sztuka skulnie(źle układane mygły), a to się nie zmieścisz i gałąź przychaczysz. Także drogi Bilonzo wszystko zależy od drogi. Gdyby były takie jak w Niemczech to nasze polskie zestawy wyglądałyby podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 9 Września 2009 Autor Share Napisano 9 Września 2009 Badur Jakiego ma Twój tata żurawia i jaki wózek ?? Masz może jakieś zdjęcie tego zestawu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 Badur użyłeś sformułowania puknie... To co ja widywałem to do puknięć zaliczyć nie można.. Może i Niemcy mają lepsze drogi, ale dbają o zestawy.. Nawet na pięknej dróżce można gdzieś "puknąć" . Sorry za OFF TOPIC.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 10 Września 2009 Autor Share Napisano 10 Września 2009 no Bilonzo poniekąd ma rację ale czytałem na forum specjalizującym się w transporcie drewna to pisali że właśnie jest tak jak mówi kolega Badur, że są kiepskie drogi a nadleśnictwo nie przygotowuje ich do wjechania sprzętu a potem są pourywane obrysówki na dachach pozbijane klosze i pozrywane anteny i wiele innych, ale tak to już jest w naszym kraju .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badur Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 no Bilonzo poniekąd ma rację ale czytałem na forum specjalizującym się w transporcie drewna to pisali że właśnie jest tak jak mówi kolega Badur, że są kiepskie drogi a nadleśnictwo nie przygotowuje ich do wjechania sprzętu a potem są pourywane obrysówki na dachach pozbijane klosze i pozrywane anteny i wiele innych, ale tak to już jest w naszym kraju .... I o to też mi chodzi. Co do dbania to nie wiem w jakim sęsie. Jezeli chodzi o mycie to nie ma co bo i tak sie jutro wjedzie w las i wszystko na marne. Co do zestawu to jest tak: manik 6x6, dźwig JONSERED 2690 i wózek ciągnięty na rozworze, dwu osiowy oczywiście na bliźniakach. (tylko nie rób takiego bo ja go mam zaplanowanego na daleką przyszłość ) Foty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 i bydgoskie blachy na MANie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 12 Września 2009 Autor Share Napisano 12 Września 2009 Bardzo ładny zestaw Nie martw się ja mam w planie skakanke ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badur Napisano 15 Września 2009 Share Napisano 15 Września 2009 To dobrze ^^ A blachy są Bydgoskie bo stamtąd jest leasing a baza w Sępólnie Krajeńskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 18 Września 2009 Autor Share Napisano 18 Września 2009 No i poległem :( Ale nawet lepiej, że tak się stało bo wygięcie resorów powodowało wiele komplikacji. Nowe resory wyglądają tak: Brakuje jeszcze tylko opasek i byczego jaja. Dwie ostatnie lagi zrobiłem grubsze i zrobiłem tak jak by jeszcze jedną i na belce dokleiłem paseczek o grubości 1mm więc prześwit powinien się zwiększyć o jakieś 3 mm. Ale wiem jak już trzeba wyginać trzymałem przez jakąś minutę resor we wrzącej wodzie włożyłem w szablon i biegiem do zimniej wody i nadany mu kształt został Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 19 Września 2009 Share Napisano 19 Września 2009 Znawcą w budowaniu od podstaw, co prawda nie jestem ,ale jak dla mnie resory prezentują się Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badur Napisano 19 Września 2009 Share Napisano 19 Września 2009 I pięknie. Świetne wykonanie resorków. Jaki typ zawieszenia będzie na tył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 20 Września 2009 Autor Share Napisano 20 Września 2009 Witam Resory zrobione tak mi to wyszło: I pięknie. Świetne wykonanie resorków. Jaki typ zawieszenia będzie na tył? Z tyłu będzie zawieszenie na resorze parabolicznym odwróconym i obie tylne osie będą napędowe tak jak tu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badur Napisano 20 Września 2009 Share Napisano 20 Września 2009 I tak jest prawidłowo bo się nieźle uśmiać można jak w normalnych samochodach mają poduszki! Śmiech na sali! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 7 Listopada 2009 Autor Share Napisano 7 Listopada 2009 Witam. Przepraszam was za taką dużą przerwę ale ostatnio nie nie mam zbyt dużo czasu a jak już się znajdzie to są ważniejsze rzeczy do roboty :( Ale piszę żeby się was o coś poradzić. W Scanii, która buduję muszę zrobić niski dach i nie wiem czy mam zciąć ten wysoki i dokleić nową płytę dachu do obrzeży starego ?? Jak się tak przyglądałem Scanii 142H PWTthermo Piotrka to zauważyłem że tak jest właśnie zrobiony niski dach ... Ale jeszcze jednego nie wiem, jakie wymiary ma ten dach ... Załączam rysunek jeśli ktoś mógłby mi pomóc był bym bardzo wdzięczny Sorki że taki prosty ale nie miałem zbyt dużo czasu na bawienie się. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 Ciekawa relacja dośc kultowego ostatnio modelu. Zasiadam i kibicuję. PS> Dobra robota z tymi resorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 Najprostsze rozwiązanie to zdobycie dachu od Scanii australijskiej T142. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpbfish Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Łukasz tu masz moje wymiary dachu. Mogą być one trochę niedopasowane, bo teraz linijką ciężko jest zmierzyć. Wszystkie wymiary są w mm: Myślę że trochę to pomoże. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madon Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Witam szanownego kolegę, dopiero zauważyłem ten temat. Mam tylko jedno pytanie - będziesz robił oświetlenie tak jak w Ivecu? P.S. Jak by co to ja jestem Ogierek z w-c ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 9 Listopada 2009 Autor Share Napisano 9 Listopada 2009 Witam wszystkich Piotrek nie pomogłeś mi trochę ale bardzo i bardzo Ci dziękuję za pomoc Cześć madon nawet nie wiedziałem, że jesteś tutaj zarejestrowany, miło Cie tu widzieć Oświetlenia nie będę robił ale postaram się go inaczej upiększyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 18 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2009 Witam po długiej przerwie Wybaczcie, że relacja się tak ciągnie ale nie zawsze mam czas na modelarstwo Ale piszę po to żeby pokazać wam postępy podczas prac Z ramy usunąłem dwie poprzeczki które zastąpiłem jedną ponieważ tego wymaga tego napęd w układzie 6x4 fotka : Teraz kabina. Jak już pisałem we wcześniejszych postach kabina musi być obniżona. Udało mi się uzyskać optymalny efekt Sorki za kiepską jakość zdjęć ale byly robione wieczorem przy lampce biurkowej i wyszły jak wyszły. Jak dach będzie dopieszczony to zrobię lepsze zdjęcia, tym czasem czeka mnie jeszcze szpachla szlif i tak dalej ... Pozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 Wydaje mi się, że dach jest za nisko, ale to niech już specjaliści się wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymcio Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 Może nie jestem specjalistą... Ale widywałem takie scanie z ta wysokością dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 Dach jest dobrze zrobiony, wysokość jest odpowiednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 Jak na moje oko wszystko wygląda w należytym porządku Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi