Gierłoś Napisano 10 Września 2009 Share Napisano 10 Września 2009 Witam! Rozpoczynam relacje z budowy drugiego trucka, którym jest Scania r500 fimy Revell. Model został zakupiony za 111zł Zdjątka : Dopiero przyszła paczka dziś i dopiero rozpakowałem Opakowanie: Kalki Zawartość: I moje pytania: 1. Na jaki kolor pomalować podajcie jakieś linki, każdą decyzję rozpatrzę... 2.Czy firma revell robi dobre modele bo słyszałem ze w Scani R500 Italeri trzeba inaczej założyć przedni błotnik żeby wogóle kabina pasowała. 3.Czy kabina będzie sie otwierać? Nie będzie o nic tarło? 4.Jakiej szpachlówki używać? Może być zwykła czy musi byc modelarska? 5.Mam pistolet do malowania i tak: najpierw podkład? pózniej baza(co to jest ? xD) i dopiero kolor? W jakim odstepie op nałożeniu bazy malować kolorem? 6.Jak uzyskać np na rurze przy silniku że jest już zuzyta? Taki rdzy kolor jak go osiągnąć? No to na razie tyle Zapraszam do oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 10 Września 2009 Share Napisano 10 Września 2009 Cześć Oglądałem Twój poprzedni model i wyszedł nawet nawet więc tą relację będę na 1090% śledził, tak wię zasiadam w pierwszym rzędzie Co do pytań to tak: Malowanie tu masz link gdzie jest dużo eRek w ładnym malowaniu http://www.wagaciezka.com/viewtopic.php?f=10&t=3&sid=61eb80ce987faf59e0951d065be25a04 Ja używam szpachlówki humbrola, modelarskie szpachlówki są fajne bo nie trzeba ich mieszać wystarczy je po prostu wycisnąć z tubki na nałożyć a wysychają po 5 minutach. Co do pistoletu to raczej go nie używaj lepsze będą spraye lub aerograf. Więcej nie pomogę. Trzymam kciuki i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gierłoś Napisano 10 Września 2009 Autor Share Napisano 10 Września 2009 Co do pytań to tak: Malowanie tu masz link gdzie jest dużo eRek w ładnym malowaniu http://www.wagaciezka.com/viewtopic.php?f=10&t=3&sid=61eb80ce987faf59e0951d065be25a04 Ja używam szpachlówki humbrola, modelarskie szpachlówki są fajne bo nie trzeba ich mieszać wystarczy je po prostu wycisnąć z tubki na nałożyć a wysychają po 5 minutach. Co do pistoletu to raczej go nie używaj lepsze będą spraye lub aerograf. Więcej nie pomogę. Trzymam kciuki i powodzenia Wziął bym tą szpachlówkę ale... przesyłka to aż 13 zł więc nie wiem czy sie opłaca;/ Pistoletem mi się w miare dobrze maluje lepiej niż areografem chociaż areograf za 30zł i coś sie ostatnio zepsuło.Malowałem spreyem poprzedni model i wogóle to mi sie zacieki robią;/ A pistoletem małe ciśnienie i mało żeby farby dawało to idzie luzik 0 zacieków Podałeś tę str no i nieźle aż niewiem co wybrać a co wam sie podoba?? A jak to jest z tym: 1podkład 2 Baza3Dopiero farba? Czy inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 10 Września 2009 Share Napisano 10 Września 2009 I moje pytania: 1. Na jaki kolor pomalować podajcie jakieś linki, każdą decyzję rozpatrzę... 2.Czy firma revell robi dobre modele bo słyszałem ze w Scani R500 Italeri trzeba inaczej założyć przedni błotnik żeby wogóle kabina pasowała. 3.Czy kabina będzie sie otwierać? Nie będzie o nic tarło? 4.Jakiej szpachlówki używać? Może być zwykła czy musi byc modelarska? 5.Mam pistolet do malowania i tak: najpierw podkład? pózniej baza(co to jest ? xD) i dopiero kolor? W jakim odstepie op nałożeniu bazy malować kolorem? 6.Jak uzyskać np na rurze przy silniku że jest już zuzyta? Taki rdzy kolor jak go osiągnąć? 1. Nie napisałeś czy chcesz nakleić na model kalkomanie z zestawu, jeżeli tak, to koolory masz podane w instrukcji. 2. Z Revella są tylko kalkomanie i instrukcja, wypraski to nic innego jak Italeri. 3. Nie pamiętam bo ostatnią scanie sklejałem kilka lat temu i już nie mam jej. 4. Szpachla samochodowa NOVOL też się nadaje. 5. Pistolet jest trochę za duży do malowania modeli - pomyśł ile farby musisz wlać do niego aby pomalowac nawet najmniejszą część modelu. Skoro masz pistolet, to i pewnie posiadasz kompresor, w takim razie stawiał bym na aerograf. 6. Farbki olejne dla plastyków, ewentualnie suche pastele - wiecej na ten temat znajdziesz w dziale Jak to zrobić i pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 Podkład i baza, baza to już jest kolor tak się przyjęło że baza to właśnie farba no i ewentualnie jeszcze lakier bezbarwny ale nie mówi się na niego baza tylko po prostu lakier bezbarwny, są oczywiście połyskowe i matowe do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 I półmatowe (satin) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gierłoś Napisano 11 Września 2009 Autor Share Napisano 11 Września 2009 kurcze ajaką kolorystyke bo sie zdecydować nie mogę? moze tą http://www.scandinaviantruckpictures.com/Scania/Scaniar/index.php?JGALL_DIR=&JGALL_IMG=00352.jpg taką ? http://www.scandinaviantruckpictures.com/scaniar.htm albo? http://www.camionesybuses.com/images/modelos/scania-R500/1_big.jpg albo? http://farm4.static.flickr.com/3072/2415111007_f40cd72559.jpg no i jaki kolor ramy do tego ?? biała albo jeszcze niebieska może pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondi93 Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 Hmm, a może kolorystyka prosto z pudełka? kalki dość efektowne, jak już kupiłeś Revella model to może wykorzystaj te kaleczki, bo jak mówił pan Tornado wypraski to zwykła italka. Ale to jak już chcesz, coś tam wybierzesz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gierłoś Napisano 11 Września 2009 Autor Share Napisano 11 Września 2009 bo wiesz Scanie poprzednia mam białą i znów biały? ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 Pomaluj jak Ci się żyć nie podoba -czy jak to tam szło Powodzenia z modelem . Odp. na pytanie nr.3 Jeżeli wszystko porządnie skleisz nic nie będzie się ocierać Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 Ja proponuje malownie z linka którego Ci podałem na drugiej stronie pierwsza Scania ta niebiesko biała, normalnie miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 Maluj, jak zaleca producent (modelu), bo to fajne połączenie kolorów. Będzie, jak moja (troszkę ciemniejsza niebieska część). Moja Scania Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gierłoś Napisano 31 Października 2009 Autor Share Napisano 31 Października 2009 No przepraszam że nie dawałem relacji ale nie posuwałem się z pracami... Dziś coś mnie natchnęło no i się wziąłem do roboty : ) Dziś osadziłem silnik pomalowałem: felgi , błotniki przednie tylnie,bak, i inne duperele Wszystko to też odrazu zamocowałem i oto efekty Silnik był juz pomalowany prędzej dzis nie małowałem go ;p Nieznam się ale chyba skrzynia biegów? Całość: To, co było złożone już na początku października, a nie chciało mi się dodać na forum A to co zostało zrobione dziś: 1. Wmontowałem silnik, pomalowałem chłodnice iprzewody Wydaję mi się że silnik jest tak jakby zabardzo przechylony na tym zdjęciu. 2.Reszta Zaczynamy od tyłka ;P Chlapacze wykonane są z gumy a nie z plastkiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gierłoś Napisano 1 Listopada 2009 Autor Share Napisano 1 Listopada 2009 Zapraszam do komentowania : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 Model ładnie czyściutko zrobiony, nie widać kleju, a jaki będzie efekt? Wydaje mi się ze nie malowałeś wszystkich elementów, widzę że nadkola nie pomalowane. Jeśli się nie mylę to radzę malować wszystkie elementy, efekt będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gierłoś Napisano 2 Listopada 2009 Autor Share Napisano 2 Listopada 2009 Nadkola są pomalowane tylko że jest jedna warstwa tylko i dlatego tak wyglądają. Bo na początku one były białe fabrycznie xDD Jak posunę sie dalej wrzuce lepsze fotki w dzień. Bo te robiłem jak już ciemno było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi