Szaszaki Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Witam. Jestem początkującym modelarzem i dopiero się ucze. Wszystkie modele jakie zrobiłem są pomalowane za pomocą pędzla a używałem farb Revella. Nie posiadam aerografu a chciałbym polakierować swoje modele. Znalazłem w jednym internetowym sklepie lakier Mr.Super Clear w aerozolu. Jednak na stronie jest napisane żeby nie stosować na farby serii H ( nie wiele mi to mówi ). Mam obawy czy jak zaczne pryskać na model tym lakierem czy nie uszkodzi on farby albo kalek. Prosze o rady. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Nie koniecznie potrzebny jest aerograf żeby polakierować model, jest dużo lakierów przeznaczonych pod pędzel. farby serii H Seria H farb Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Ja ostatnio (i kolega też) miałem problem z lakierem matowym humbrola. Pojawiły nam się białe plamy na modelu (coś w rodzaju osadu - zacieków). Rozcieńczalnik orginalny, lakier dobrze wymieszany, a malowanie aero. Rozcieńczyłem conieco lakieru w kapslu i przejechałem miejsca zacieków pędzlem. Byłem zaskoczony jak się go fajnie rozprowadza, a co najważniejsze zacieki znikneły. Efekt jest jak po pomalowaniu aerografem. Trzeba go sobie tylko dobrze rozcieńczyć - mniejwięcej do konsystencji sidoluksu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaszaki Napisano 16 Października 2009 Autor Share Napisano 16 Października 2009 OK. Dziękuje za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartass. Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Ja też miałem problemy z humbrolem, zarówno w małych puszkach jak i w słoiczku. Farba dobrze wymieszana, rozcienczona a mat nie był matem, tylko czymś w rodzaju satyny Problem się skończył gdy zrezygnowałem z humbrola i kupiłem Vallejo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 Problem się skończył gdy zrezygnowałem z humbrola i kupiłem Vallejo Co jak co szukalem jakiegoś sposobu do walki z Humbrolkami i jak znalazłem sposób na farby tak do lakieru już niemam siły. Też się przesiadam . A powiedz, bo nigdy Vallejo nie malowałem ( w sęsie lakieru) to jest akryl, emalia, jak to się rozcieńcza, w jakich proporcjach etc... Chetnie bym się dowiedział coś więcej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi