Michał94 Napisano 12 Grudnia 2006 Share Napisano 12 Grudnia 2006 (edytowane) Klape i goleń będe musiał jeszcze raz przykleić bo mama coś robiła u mnie w pokoju i niechcący go walneła. Edytowane 12 Grudnia 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 12 Grudnia 2006 Share Napisano 12 Grudnia 2006 No i wlasnie o to chodzi... Po pierwsze, jezeli dysponujesz zdjeciami takiej wielkosci, to mozesz je wrzucac na forum nie w spostaci linka tekstowego, bezposrednio zdjecie. W opcjach na fotosiku masz taka mozliwosc (generuje Ci kod do wstawienia obrazka na forum). Lepiej sie takie cos oglada poprostu. A teraz jezeli chodzi o model. Mam wrazenie, ze masz drobne problemy z gestoscia farby. Pisze "mam wrazenie", bo zdjecia, mimo ze sa dobrej jakosci, to troszke male i ciezko jednoznacznie powiedziec. Takie samo wrazenie sprawia pokazany przez Ciebie Douglas Zebym sie nie powtarzal, przejrzyj sobie ten watek: viewtopic.php?p=3857#3857 Tam kolega ma podobny problem, wiec znajdziesz kilka porad dotyczacych dobierania konsystencji farby. Nastepna rzecza jak Ci moge teraz podpowiedziec, to sprawa maskowania. Jak malujesz brzuch jasnym kolorem, to nie ma sensu maskowac gory. Lepiej i wygodniej jest pomalowac dol z naddatkami (czyli wyzej, niz normalnie przebiega linia przejscia kolorow) normalnie, od reki i pozniej przy malowaniu gory kolorem docelowym, maskujesz dol. Bo teraz, jak zamaskowales gore, to pozniej przy malowaniu gornej czesci kadluba, bedziesz musial zdnowu maskowac dol. I bedziesz musial trafic tasma idealnie na krawedz koloru, zeby Ci szpara nie wyszla, prawda? Ponadto, wykonujesz dwa razy ta sama robote. I trzecia sprawa (choc tu nie jestem pewien, gdyz samoloty z okresu II WS to nie moja specjalnosc) to juz taka drobnostka w zasadzie. Wneki podwozia powinny byc chyba koloru zielonego (interior green) albo zoltego (zink chromate). Czekam na postepy... Ps. Acha, jeszcze jedno... Przed zdjeciami podaj jeszcze jaki to model (producent) i w jakiej skali. W kazdym swoim poscie masz taki przycisk "Zmien", ktory daje Ci mozliwosc edycji swoich postow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 12 Grudnia 2006 Share Napisano 12 Grudnia 2006 Cześć! sam sklejałem tem model tylko narazie go nie pokazuje bo brakuje mi kalek na ogonie bo się porwał. A co do modelu. Podzielam zdanie Majka odnośnie maskowania.Ale co jeszcze zauważyłem że ten spó jest jakiś nie teges chodzi o kolor dół tego Mustanga powinien byc pomalwoany na neutral gray u ciebie jais taki niebieskawy.I wnęki podowzią mąją być w kolorze green zinc chromate.i ten kokpit powinien być w innym kolorze za duożo tam brązowego poszukaj na googlu fotek mustangów to widac na nich że kokpit ma inne kolory. Ja swój zrobiłem tak : http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=25015&start=0 Czekam na dalsze postępy! pzdr Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 12 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2006 Malowaniem stosuje się do instrukcji, a farby kupiłem w wejherowie ale tam był tylko humbrol więc kupiłem odpowiedniki do revella bo farbek revell nie mogłem nigdzie dostać. Jakiś czas temu jak już miałem wszystkie farby znalazłem skep gdzie były farby revella. na pszyszłość będe pamiętał co mówiliście o malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 12 Grudnia 2006 Share Napisano 12 Grudnia 2006 Malowaniem stosuje się do instrukcji, a farby kupiłem w wejherowie ale tam był tylko humbrol więc kupiłem odpowiedniki do revella bo farbek revell nie mogłem nigdzie dostać. Jakiś czas temu jak już miałem wszystkie farby znalazłem skep gdzie były farby revella. na pszyszłość będe pamiętał co mówiliście o malowaniu Farby revella są do du..!W instrukcjach (od revella) każą mieszać a wiadomo że nei zawsze wyjdzie komuś idelanie wymieszana farba .Ja bym na twoim miescu kupił z pactry olive drab( jest kilka odcieni ale sprzedawca powinien ci pomóc i wybrać ten do mustanga) i neutral gray .Jesli się da to popraw ten brązowy bo napewno tyle tego koloru w kokpitach mustangów nie było ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 12 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2006 Szczeże znalazłem jakiś zdjęcia mustanga i kokpit jest zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 12 Grudnia 2006 Share Napisano 12 Grudnia 2006 Szczeże znalazłem jakiś zdjęcia mustanga i kokpit jest zielony No widzisz to przemaluj i zawsze jak robisz jakiś model sprawdzaj go z fotkami autetycznych samolotów lub modeli wykonanych przez innych. Trzeba sprawdzać prawdziwy wygląd bo dośc często to co jest w instrukcji jest nieprawdą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 13 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2006 Znalazłem wzór jak pomalować kamo do mojego modeliku http://www.mts.net/~royb/images/112sqn_MustangMkIII.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 13 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2006 A tak powinien wyglądać kokpit http://www.freewebs.com/jaeamf/P-51B.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 13 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2006 Czy ta farba może być na kamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 13 Grudnia 2006 Share Napisano 13 Grudnia 2006 (edytowane) Hmm... Na upartego... Humbrol 109 to jest WW1 Blue. Zerknij sobie tutaj: http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2000/03/stuff_eng_profile_112sqn2.htm Tam jest schemat malowania Twojego Mustanga. Na spod dajesz Medium Sea Grey (Humbrol 165), a na kamo Ocean Grey (Humbrol 106) i Dark Green (Humbrol 195). Nastepnym razem rob fotke puszki nie do gory nogami... Albo zdjecie obroc. Edytowane 13 Grudnia 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 13 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2006 O kurde a ja na spód dałem 87 humbrol a zielony to 116 humbrol, kirerowałem się według tabeli z odpowiednikami w internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 13 Grudnia 2006 Share Napisano 13 Grudnia 2006 Nie przejmuj sie za bardzo... I tak malo kto sie pokapuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 13 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2006 Też mi się wydaje bo są bardzo podobne, a jeśli znasz jakąś stronke z tabelą z odpowiednikami to jak byś mógł mi pdać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 13 Grudnia 2006 Share Napisano 13 Grudnia 2006 Wytarczylo poszukac na forum... Temat byl juz walkowany... O, na przyklad tutaj: viewtopic.php?p=10911#10911 Tam jest podane kilka stron z tabelami, miedzy innymi te: http://nicosfly.free.fr/conversion.php http://www.minilotnictwo.hg.pl/kolor_m.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 13 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2006 Acha, odnośnie do pierwszego w tym temacie postu Deco to o ile mi wiadomo robisz wersje amerykańską a ja rafoską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 Acha, odnośnie do pierwszego w tym temacie postu Deco to o ile mi wiadomo robisz wersje amerykańską a ja rafoską A otóż to tylko do malowania kokpitu w samolotach RAF-u używano koloru interior grey-green najlepiej kupić pactre.I co do malowanie to tez polecam pactre odpowiednie kolory czyli RAF dark green,medium sea gray i ocean gray ( ale pactra go chyba nie robi!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 14 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2006 Mam pytanie, jak postarzacie swoje samoloty bo ja będe swój też chciał postarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 14 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2006 Tak się wkużyłem że nie wiem co. Malowałem model rozcieńczoną farbą i nagle ni z tąd ni zowąd na ogonie pojawiły się pęknięcia farby, wziełem rozpuszczalnik i chciałem zmyć tą farbę no i klops w ogonie pojawiły mi się wgłębienia a wybżuszenia poszycia znikneły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 Tak się wkużyłem że nie wiem co. Malowałem model rozcieńczoną farbą i nagle ni z tąd ni zowąd na ogonie pojawiły się pęknięcia farby, wziełem rozpuszczalnik i chciałem zmyć tą farbę no i klops w ogonie pojawiły mi się wgłębienia a wybżuszenia poszycia znikneły. A co to był za rozpuszczalnik pewnie jakiś nitro ( a nitro na modelu się wystrzegaj zeżre wszystko) najlepiej trzeba było kupić zmywacz wamodu do akryli i wszystko było by ok.A postarzaniu modeli jest wiele wątków wystarczy poszukać "boska funkcja szukaj". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 14 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2006 a no nitro rc-O2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 a no nitro rc-O2 Tak myślałem nigdy więcej tego nie używał kup sobie zmywacz wamodu.I daj fotę może coś poradzimy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał94 Napisano 14 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2006 A oto co ja tam odje***** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian_anna Napisano 14 Grudnia 2006 Share Napisano 14 Grudnia 2006 Kolego, szpachelka i szlifowanie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 15 Grudnia 2006 Share Napisano 15 Grudnia 2006 Kolego, szpachelka i szlifowanie pozdrawiam Z rób tak jak radzi kolega marian_anna.A za dobrze to ten ogon nie wygląda a co ta niebieski na modelu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi