Gość Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Ja i tak będę wszystko malować matowym a później lakier połysk. Dzięki wielkie za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Mógł bym mi ktoś podać wymiary napisów z kadłuba i statecznika SAS A340. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HiTower Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 SAS na ogonie - 35mm x 14 mm Scandinavian - 57mm x 8 mm Airlines - 32mm x 8 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deeptown Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Gdzieś posiałem linka do fajnej relacji pokazującej jak przebudować Boeinga 747-400 do wersji 747-400F (z krótszym garbem). Na fotkach było ładnie pokazane gdzie ciąć kadłub i jak to potem połączyć Może ktoś kojarzy tą relację i wspomoże linkiem? Przy okazji jeszcze jedno pytanie odnośnie revellowskich 747 "z wnętrzem" - czy takie modele mają możliwość wykonania pełnego kadłuba czy też wypraski przewidują jedynie "otwartą" opcję? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Września 2010 Share Napisano 5 Września 2010 Przy okazji jeszcze jedno pytanie odnośnie revellowskich 747 "z wnętrzem" - czy takie modele mają możliwość wykonania pełnego kadłuba czy też wypraski przewidują jedynie "otwartą" opcję? Z tego co mi wiadomo to z takiego 747 można zrobić jedynie wersje z widocznym wnętrzem. Gdyż jedna połówka kadłuba ma już wycięte luki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deeptown Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Z tego co mi wiadomo to z takiego 747 można zrobić jedynie wersje z widocznym wnętrzem. Gdyż jedna połówka kadłuba ma już wycięte luki. Dzięki. Tak mi się wydawało, że gdzieś w sieci widziałem taką "dziurawą" połówkę kadłuba. Liczyłem jednak na to, że to dodatkowa wypraska a w modelu są też "normalne" pozwalające zrobić pełny kadłub. Miło by było gdyby ktoś potwierdził to na 100% Odnośnie pierwszego pytania znalazłem takie wskazówki, nie jest to relacja, której poszukiwałem ale jest rysunek pokazujący jak skrócić garb w 747-400. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiwaczek Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Koledzy!Poszukuję numeru farby Model Master Akryl koloru z kaduba. Witam. Jedyna firma która ma gotowy kolor do samolotów Air Canada (malowanie 1993-do teraz) to Xtracolor X553 Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 12 Maja 2011 Share Napisano 12 Maja 2011 pisałem w warsztacie Mr. Jekyll iż kalkomanie Brasil decals / Bdecals / Gio decals u mojego znajomego cieszą się fatalną opinią, dostałem od niego zdjęcie ilustrujące jeden z problemów z tymi kalkomaniami, jako że temat dotyczy ogólnie samolotów pasażerskich zamieszczę je tutaj by już nie zaśmiecać koledze wątku warsztatowego jednym z zarzutów jest błędna kolorystyka, poniżej zdjęcie pokazujące dwa modele B737, ten z lewej strony został wykonany z zestawu wymienionego producenta, widać iż kolor niebieski jest zdecydowanie zbyt jasny kolejny jaki można wymienić to błędy merytoryczne, przykładem jest malowanie SP-LDC czyli dama z łasiczką (tu więcej) kalkomania Gio na samym dole, widać odwrócone zdjęcie obrazu oraz kiepskie spasowanie druku (przesunięcie), z innych przykładów czytałem kiedyś na anglojęzycznym forum o podobnym błędzie w malowaniu Uzbekistanu pomijając rozpadanie się części kalkomanii podczas nakładania (co ciężko pokazać w tym miejscu) warto dobrze obejrzeć sobie daną kalkomanię przed zakupem, bodajże największy zbiór zdjęć/skanów można zobaczyć na airlinercafe.com nie wszystkie zestawy są złe merytorycznie a niektóre jak pokazuje pierwsze zdjęcie da się nałożyć na model, gdyby więc byli chętni na zakup warto wspomnieć iż można kupić te kalkomanie zarówno u producenta w Brazyli poprzez ebay (nie polecam, na anglojęzycznych forach kiepskie opinie nt. rzetelności i terminowości) oraz u naszego krajana, który czasami je sprowadza hurtem i sprzedaje zarówno na allegro jak i ebay (tu przeciwnie - polecam, wzór dobrego handlowca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr1281 Napisano 14 Maja 2011 Share Napisano 14 Maja 2011 Czy polakierowanie lakierem bezbarwnym kalkomanii Gio może rozwiązać problem ich pękania podczas nakładania? Próbował ktoś tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 14 Maja 2011 Share Napisano 14 Maja 2011 sam trochę mam tych kalkomanii i są przeróżnej jakości (jedne cieniutkie, inne bardzo grube), pewnie niedługo coś przetestuję ze wsparciem płynu Microscale - w końcu nie może być tak źle skoro w sieci można znaleźć przykłady ich zastosowania, jeno trzeba wcześniej zerknąć na zdjęcia czy na danym wzorze nie ma jakiegoś dużego babola jak w przykładzie z "damą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 wybrałem taką dość dobrze wyglądającą kalkomanię i zrobiłem wczoraj próbę oklejając częściowo silniki na jednym z modeli (tylko je miałem gotowe), dosyć dobrze się kalkomania położyła choć miejscami była troszkę sztywna ale płyny Microscale to załatwiły, gorzej było natomiast z dopasowaniem do modelu, w tej kwestii musiałem trochę nagiąć kalkomanię do rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 monolog ale może jednak ktoś jest zainteresowany próba z kalkomaniami Brasil decals zakończona, źle nie było stąd wynika, że niektóre z zestawów dają się spokojnie położyć wykorzystałem kalkomanię z tego zestawu, producent źle przedstawił jedną z niemieckich liter (poprawiłem z pędzla) oraz zaproponował umieszczenie flagi niemieckiej po niewłaściwej stronie numeru rejestracyjnego, w sumie nie są to jakieś wielkie błędy (na miarę damy z łasiczką) i podobne zdarzają się innym producentom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi