Skocz do zawartości

SAMOLOTY PASAŻERSKIE

Gość KonDi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 7 months later...

Gdzieś posiałem linka do fajnej relacji pokazującej jak przebudować Boeinga 747-400 do wersji 747-400F (z krótszym garbem). Na fotkach było ładnie pokazane gdzie ciąć kadłub i jak to potem połączyć Może ktoś kojarzy tą relację i wspomoże linkiem?

Przy okazji jeszcze jedno pytanie odnośnie revellowskich 747 "z wnętrzem" - czy takie modele mają możliwość wykonania pełnego kadłuba czy też wypraski przewidują jedynie "otwartą" opcję?

Z góry dziękuję.

Przy okazji jeszcze jedno pytanie odnośnie revellowskich 747 "z wnętrzem" - czy takie modele mają możliwość wykonania pełnego kadłuba czy też wypraski przewidują jedynie "otwartą" opcję?

Z tego co mi wiadomo to z takiego 747 można zrobić jedynie wersje z widocznym wnętrzem. Gdyż jedna połówka kadłuba ma już wycięte luki.

Z tego co mi wiadomo to z takiego 747 można zrobić jedynie wersje z widocznym wnętrzem. Gdyż jedna połówka kadłuba ma już wycięte luki.

Dzięki. Tak mi się wydawało, że gdzieś w sieci widziałem taką "dziurawą" połówkę kadłuba. Liczyłem jednak na to, że to dodatkowa wypraska a w modelu są też "normalne" pozwalające zrobić pełny kadłub. Miło by było gdyby ktoś potwierdził to na 100%

Odnośnie pierwszego pytania znalazłem takie wskazówki, nie jest to relacja, której poszukiwałem ale jest rysunek pokazujący jak skrócić garb w 747-400.

• 6 months later...
  • 1 month later...

pisałem w warsztacie Mr. Jekyll iż kalkomanie Brasil decals / Bdecals / Gio decals u mojego znajomego cieszą się fatalną opinią, dostałem od niego zdjęcie ilustrujące jeden z problemów z tymi kalkomaniami, jako że temat dotyczy ogólnie samolotów pasażerskich zamieszczę je tutaj by już nie zaśmiecać koledze wątku warsztatowego

jednym z zarzutów jest błędna kolorystyka, poniżej zdjęcie pokazujące dwa modele B737, ten z lewej strony został wykonany z zestawu wymienionego producenta, widać iż kolor niebieski jest zdecydowanie zbyt jasny

dwabenki.jpg

kolejny jaki można wymienić to błędy merytoryczne, przykładem jest malowanie SP-LDC czyli dama z łasiczką (tu więcej)

th_dama1.jpg

kalkomania Gio na samym dole, widać odwrócone zdjęcie obrazu oraz kiepskie spasowanie druku (przesunięcie), z innych przykładów czytałem kiedyś na anglojęzycznym forum o podobnym błędzie w malowaniu Uzbekistanu

pomijając rozpadanie się części kalkomanii podczas nakładania (co ciężko pokazać w tym miejscu) warto dobrze obejrzeć sobie daną kalkomanię przed zakupem, bodajże największy zbiór zdjęć/skanów można zobaczyć na airlinercafe.com

nie wszystkie zestawy są złe merytorycznie a niektóre jak pokazuje pierwsze zdjęcie da się nałożyć na model, gdyby więc byli chętni na zakup warto wspomnieć iż można kupić te kalkomanie zarówno u producenta w Brazyli poprzez ebay (nie polecam, na anglojęzycznych forach kiepskie opinie nt. rzetelności i terminowości) oraz u naszego krajana, który czasami je sprowadza hurtem i sprzedaje zarówno na allegro jak i ebay (tu przeciwnie - polecam, wzór dobrego handlowca)

sam trochę mam tych kalkomanii i są przeróżnej jakości (jedne cieniutkie, inne bardzo grube), pewnie niedługo coś przetestuję ze wsparciem płynu Microscale - w końcu nie może być tak źle skoro w sieci można znaleźć przykłady ich zastosowania, jeno trzeba wcześniej zerknąć na zdjęcia czy na danym wzorze nie ma jakiegoś dużego babola jak w przykładzie z "damą"

wybrałem taką dość dobrze wyglądającą kalkomanię i zrobiłem wczoraj próbę oklejając częściowo silniki na jednym z modeli (tylko je miałem gotowe), dosyć dobrze się kalkomania położyła choć miejscami była troszkę sztywna ale płyny Microscale to załatwiły, gorzej było natomiast z dopasowaniem do modelu, w tej kwestii musiałem trochę nagiąć kalkomanię do rzeczywistości

• 2 weeks later...

monolog ale może jednak ktoś jest zainteresowany

próba z kalkomaniami Brasil decals zakończona, źle nie było stąd wynika, że niektóre z zestawów dają się spokojnie położyć

wykorzystałem kalkomanię z tego zestawu, producent źle przedstawił jedną z niemieckich liter (poprawiłem z pędzla) oraz zaproponował umieszczenie flagi niemieckiej po niewłaściwej stronie numeru rejestracyjnego, w sumie nie są to jakieś wielkie błędy (na miarę damy z łasiczką) i podobne zdarzają się innym producentom

th_MD8301.jpg th_MD8303.jpg