mnowogro Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Witajcie, korzystając z dnia wolnego postaram się coś zmajstrować małym kosztem. Mam sporą ochotę przećwiczyć jedną podpatrzoną technikę nakładania pustynnego kamuflażu (czytaj obić, obdrapań, prześwitujących warstw farb i czego tam jeszcze da rade zrobić). Nie jestem w stanie maltretować kilku wraków jedynie do tego używanych, więc w tym celu ofiarą padł sympatyczny ośmiokołowiec: Sd. Kfz. 232 Fu 8 rad. Całość po odebraniu ze sklepowej lady: Wersje malowania: (i tak będzie w barwach DAK, palmy i inne weźmiemy z zapasów) Rzut oka na ramki: Ładne szczegóły, nie jest tak źle. Nieco gorzej przedstawiają się czarne ramki - używane w każdym wypuście ośmiokołowca, formy są już lekko zużyte, więc dla wielbicieli krystalicznie oddanego podwozia jest to nie do przyjęcia, u nas będzie zapiaszczone... No to jedziemy na pustynię. Tymczasem tło wypełni seria dla modelarskich masochistów - filmik po japońsku: http://www.youtube.com/watch?v=40aKYQZ2vIQ Stay tuned! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Mam ten model rozgrzebany od kilku lat. Spaprałem błotnik jeden i muszę go zrobić od podstaw, a nie mogę się jakoś za to zabrać. Moje uwagi: 1. Plastik jest dość upierdliwy w obróbce. 2. Podwozie na sucho trzeba złożyć tak ze trzy razy przed sklejeniem - jest świetnie wykonane ale trochę kłopotliwe w montażu. 3. Lemiesz z przodu wymaga trochę zachodu - mocowania od podstaw trzeba właściwie zrobić no i pocienkować blachy. 4. Nie wiem jak u Ciebie, ale ja miałek kilka jamek skurczowych w upierdliwych miejscach (np. światła :/ ) Powodzenia w budowie. Generalnie model jest naprawde fajny i poza pozamykanymi włazami to Roden się postarał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 10 Listopada 2009 Autor Share Napisano 10 Listopada 2009 Dzięki za uwagi, sklejałem już pumę i zrobiłem kilka wtop, teraz przymierzam przed sklejeniem. Na razie szlifujemy resory, aby ładnie zgrały się z resztą części wg. instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 11 Listopada 2009 Autor Share Napisano 11 Listopada 2009 Niby szybko, ale od siebie coś trzeba dodać. Pocieniowane podpory przedniej osłony osłona wycięta z cienkiego arkusza PS, jedno z pudełek zaopatrzone w nową pokrywę, dodane haki z przodu i z tyłu, wstępnie zacząłem kombinować z polepszeniem zestawowych kanistrów oraz sprawdzam jak się wykonuje PART-owskie kanistry. Miały być otworzone jedne drzwiczki, ale nie mogłem wybrać figurki która by pasowała aby zakryć puste wnętrze. Więc będzie zamknięty. Teraz poszukuję metody na wygięcie dwóch identycznych poręczy z kawałka drucika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 12 Listopada 2009 Autor Share Napisano 12 Listopada 2009 Jeszcze ciepły z warsztatu (koła nieprzyklejone, trzymają się na blue tacku). Zamiast wydłubać coś patriotycznego, mam takiego kanciastego: Ech, sporo pracy było przy wyginaniu osłon kierunkowskazów i lamp a i tak nie udało się tego odwzorować dobrze, kosz na kanistry zrobiony z papieru nasączonego CA, kierunkowskazy przesunięte na rzeczywistą pozycję. Wydechy zrobione scratchowo - kawałek grubej ramki, uformowany na owal w przekroju, blaszka zabrana królewskiemu tygrysowi i wklejona na odwrót. Większość skrzyneczek poprawiona - dodane wieczka. Żywiczne koce i skrzynka to zestaw Armo. Podpory anteny z kawałka polistyrenu, zamarkowana izolacja za pomocą taśmy maskującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 Będziesz robił flagę rozpoznania lotniczego? Fajny akcent by był gdyby ją rozpiąć na antenie ramowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 25 Listopada 2009 Autor Share Napisano 25 Listopada 2009 Ciąg dalszy. Początkowe szybkie zdobywanie terenu zostało powstrzymane przez kontratak innych niezbędnych czynności życiowych (poza warsztatem też jest życie, ciekawe, co? ;) ) ale powolutku nadal prowadzę działania zaczepne, tym razem opanowując zupełnie przyczółek "modelu sklejonego do gruntowania". Skleciłem linki holownicze, dodałem podpórki pod stelaż z karnistrami. Uchwyty na narzędzia na przednim pancerzu przyjdą z narzędziami. Lufkę zgubiłem w kosmosie pokoju, niech sobie orbituje spokojnie - więc symuluje ją kawałek ramki. Bardzo ładny jest KM w tym zestawie, choć trudno było mi go rozwiercić. Dół wieżyczki wymaga szpachlowania i dołożenia kawałka plastiku, aby z grubsza przypomniało to rzeczywistość. Dzięki uprzejmości Panzera4 dostałem też dwa koła zapasowe na tył. W obu wywaliłem środki, a w górnym zaznaczyłem dziury pod śruby. Bardzo dziękuję Radek! Nad flagą się jeszcze zastanawiam, byłoby to bardzo miłym akcentem Dziś chyba dostanie się do kąpieli ludwikowej, a w najbliższym czasie nieco się zagruntuje. Z kanistrami nadal walczę - wymagają szpachlowania. I szukam też innego, ładniejszego rozwiązania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Bardzo fajnie całość wygląda. Pełen podziw za pracę nad tym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Bardzo przyjemnie się toto ogląda . Narządka, stelaż i te peforacje "pługozderzaka" z przodu. Jedyne, co mi nie pasi, to grubość słupków mocujących Rammantenę, które to słupki są grubsze niż sam baldachim... P.S. Mały offtop - co się dzieje z Twoją jedyneczką Attacka? Poszła w odstawkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 26 Listopada 2009 Autor Share Napisano 26 Listopada 2009 Fajnie że się podoba Grubość słupków podtrzymujących antenę była większa niż samej stelaży anteny (przynajmniej tak wygląda na zdjęciach). Perforacje (dziurki) stelaży podtrzymujących (chyba dodatkowy pancerz, jak przeczytałem) były od nowości, ja jedynie pocieniłem te elementy. Jedyneczka czeka na chęć zmiany wizjerów i wykonanie ich ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Witam! Fajnie, że mogłem pomóc stworzyć kolejne cudeńko małe Myślałem, że koła przykręcisz mu do pupy Z czego ukręciłeś linę??? Fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 26 Listopada 2009 Autor Share Napisano 26 Listopada 2009 Linka to zwykła nic, tyle że od krawca Jest bardzo mocna, gruba i ma ładny oplocik. Co do opon, to chciałem aby wyglądało to tak jak na tej fotce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 2 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2009 Podsumowanie prac do tej pory - teraz ruszyłem z malowaniem niepomalowane: podkład: wstępna obróbka powierzchni gąbką, kalki,niebieski filtr, szary wash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi