Observer Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Jak dotąd dłubałem wyłącznie w latadłach skali 1/72 i tylko ta tematyka wzbudzała moje zainteresowanie. Pewnego dnia jednak, szukając nowej fajnej tapetki na pulpit, natknąłem się na takie oto zdjęcie: Bardzo mi się spodobał ten grzmot. Moja wiedza na te tematy była (i raczej nadal jest) znikoma. Chciałem szybko dowiedzieć się czegoś więcej o tych wynalazkach i miałem szczęście, bo akurat w tygodniu leciał na Discovery program o współcześniakach (konkretnie o Abramsie). Zdecydowałem się na Challengera uznanej firmy Tamiya, ponieważ nie chciałem zaraz przy debiucie zrazić się do modeli czołgów. No i chyba to był dobry wybór, ponieważ nie miałem w trakcie budowy żadnych problemów (model właściwie robił się sam). Wykonałem go prosto z pudła, dodając od siebie jedynie anteny. Model malowany emaliami MM. Z akryli użyłem NATO Black i jakiś tam brąz (do kamo komandira i loadera) W odległej przyszłości planuję jeszcze Merkavę, która robi na mnie również spore wrażenie. Co do uwag czysto warsztatowych, prosiłbym o parę słów podpowiedzi jak dane efekty uzyskać. Pomoże mi to ew. w przyszłości. Ten model stanowi jak na razie moje jedyne doświadczenie z czołgami, stąd też większość technik nie jest mi znana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cimek Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Bardzo udany "debiut" pancerny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 23 Listopada 2009 Autor Share Napisano 23 Listopada 2009 Dzięki . Możliwe, że przy Merkavie założę wątek warsztatowy i wówczas na bieżąco skorzystam z podpowiedzi bardziej doświadczonych modelarzy. Zresztą wydaje mi się, że Merkava jest już u kogoś na warsztacie, więc będzie można coś niecoś podpatrzeć. Ale na razie to melodia przyszłości, planów sporo a i popracować też trochę trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 "Harosze" maszyna :P Bardzo pozytywnie, przynajmniej jak dla mego oka ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Tankuś piękny. Z umaiarem pobrudzony i zwashowany i niepoobijany (choć mógłby bardziej. Bardzo podoba mi się flaszka mineralnej dowódcy. Rozumiem, że piechota, zapory i ruinki to tylko sztafaż i nie wchodzi w skład całości? Bo jeśli wchodzi to hmm... cośkolwiek dziwnie to się prezentuje. Deczko sztucznie. Piasek jak wykładzina dywanowa. Goście w wiezy wyluzowani a piechota zapyla nerwowo. A chellenger bardzo ładny. Gratulować! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 24 Listopada 2009 Autor Share Napisano 24 Listopada 2009 Jeśli chodzi o tło to...cóż, muszę przyznać rację. Szczerze mówiąc miałem na stanie tablicę korkową (nieco za dużą) i ambicję, aby model był częścią jakiejś większej całości. Terenu było dużo do zagospodarowania, a ja strugałem coś na szybko. Sam również wolałbym umieścić czołg na jakiejś estetycznej dioramce, ale muszę przyznać, że nie mam pojęcia jak się za nią zabrać . Dawno temu widziałem w necie poradnik dotyczący podstaw robienia dioram. Kto wie, może po instruktarzu będę w stanie coś wypocić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi