Skocz do zawartości

Mercedes Unimog U 1300 L TFL 8/18 Limited Edition

Misiu998

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...

Na początek gratulacje z okazji pierwszego ukończonego modelu!

Fajnie, że to "Strażak" - czerwone auta mają w sobie pewną magię...

Co do zdjęć, to trochę mało na nich widać - po pierwsze staraj się nie wrzucać miniatur zdjęć do galerii, tylko ustawić rzmiar 800x600 pix. i wklejać jako całe obrazy... W trakcie oglądania nie trzeba uprawiać "klikologii"...

Po drugie zdjęcia nawet po powiększeniu są mało ostre - obraz jest rozmyty - tutaj musisz popracować trochę z makro, ew. podkręcić trochę ostrość w programie graficznym (tylko nie za wiele, żeby nie uzyskać efektu "ziarna")...

Po trzecie zdjęcia staraj się robić na jednolitym tle - wtedy wszystko ładnie widać - plener tylko zaciemna obraz (a w mojej subiektywnej opinii celowo ukrywa niedoskonałości)...

Po czwarte zdjęcia wyszły trochę prześwietlone - pełne słońce nie jest najlepszym wyjściem - lepiej jest robić zdjęcia w domu, przy oknie, w umiarkowanym oświetleniu, a nie słońcem walącym prosto w model...

Tyle co do zdjęć...

Sam model wyszedł całkiem fajnie, widać, że starasz się dbać o estetykę i czystość klejenia. Mimo to na kilku elementach widać "szwy" łączenia form - np. ten wielki biegnący wzdłuż silnika

Malowanie tak dużych powierzchni wyszło naprawdę dobrze, mususz tylko zwrócić uwagę na malowanie elementów srebrnych/aluminiowych - tutaj w wielu miejscach widać nierówną powłokę. Jest to trudne, ale trzeba ćwiczyć...

Jak na pierwszy model, to wyszło całkiem zgrabnie...

Sam zacząłem warsztat pożarniczego Unimoga, z tym że na trochę starszym zestawie Revella RW1... Model ten daje duże pole do waloryzacji, ja w swoim będę chciał trochę rzeczy podorabiać, poprzerabiać - zobaczymy jak wyjdzie... Zapraszam do warsztatu!

To co kłuje w oczy najbardziej (może to wina zbyt ostrego i żółtego światła) to kolor - ta czerwień wydaje się trochę różowo-wiśniowa... takie mam złudzenie... Jaką farbą malowałeś? I malowałeś pędzlem, aerografem czy sprayem..?