Bilonzo Napisano 31 Lipca 2016 Share Napisano 31 Lipca 2016 (edytowane) Witam. Dawno się nie udzielałem na żadnych forach, ale jako że właśnie tydzień temu skończyłem po dość długiej przewie w modelarstwie model, to postanowiłem co nieco wrzucić i podzielić się z Wami moimi "wypocinami" Model to kopia wszystkim dobrze znanego ciągnika siodłowego z firmy MoDo. Zrobiony został z praktycznie złomu modelarskiego, bo jest to mój dawny chinol w nowej skórze Malowałem go aerografem i detale pędzlem Zdjęć ile miałem, tyle miałem i na tyle ile mogłem to Volvo odwzorowałem w takim stopniu, że można powiedzieć, że jestem zadowolony z efektu. Zdjęć z prac nie mam zbyt wiele, bo po pierwsze model docelowo miał być tylko dla mnie, bez pokazywania go gdziekolwiek, a po drugie był spełnieniem moich modelarskich marzeń, zaraz po Sweet Candy SmalTrak'a Dosyć zanudzania tekstem, lecimy z fotkami : Model baza, który już był spisany na złom, ponieważ kiedyś go rozkleiłem i tak leżał w pudle ładnych parę lat: Oryginał (foto z google.pl) I foty mieszane jak to leciało, dużo detali wnętrza nie posiadam niestety na fotkach :( Felgi robione z poli : Tutaj tył ramy zrobiony tylko z poli, nie chciałem robić całości, gdyż miałem obawy o mocowania silnika, no i czasu nie było zbyt wiele, żeby modelowi poświęcić,, a też nie chciałem grzebać kolejnego modelu bez końca latami i znowu rzucić go w kąt: Tył ramy potem skróciłem, bo był ciut za długi, na tył wleciały poduszki zamiast resorów Pierwsze malowanie : Poszła walka z wnętrzem, lampek w podsufitce nie zrobiłem, bo przypomniałem sobie o nich jak złożyłem wnętrze, a nie chcę tego rozgrzebywać, bo sami wiecie jak to jest z elementami kabiny o kochanym płynie DOT : Glob musiałem zrobić od podstaw, bo wkurzał mnie ten płaski italerowski, a że wyciąłem szyber, to głupio wyglądało jak się patrzyło przez niego, a podsufitka zaczynała się w połowie dachu.. : Ewolucja foteli I w kolorku: Obitki z polisterynowym szkieletem i formowane szpachlówą : Na początku rączki obitek były czarne, potem się skapnąłem i zrobiłem je w granat No i malowanie, bałem się jak cholera, bo farb pokupione pełno, pędzelków nie mniej, specjalnie kompresorek zawitał w moim warsztacie, no ale co tam, jakoś szło.. Może Picasso ze mnie nie jest, ale mi tam pasuje : Oczywiście WSZYSKIE malunki były przed lakierowaniem poprawiane, dlatego niedoróbki/prześwity widoczne na fotach są już dawno zlikwidowane Kangur, który zjadł mi nie mało nerwów : Reszta zdjęć, żeby nie zamulać : Napis MoDo docelowo jest inny, na początku malowany, teraz zrobiony z poli 0,25, z powodu braku dostępu do kalkomanii :/ : Rant w tylnych felgach został zeszlifowany: "Dykta" na tunelu finalnie została polakierowana, niestety nie mam takiej foty :( I foty z dzisiaj: Stolik z plexi, mało go tam widać :/ : I to by było na tyle Mam nadzieję, że się podoba Podszybie jest czarne, gdyż wcześniejsza wersja nemo takie miała i to mi przypadło do gustu Wchodźcie, komentujcie każda opina mile widziana Wiadomo, że niedoróbek trochę jest, no ale to model odskocznia od codzienności, sprawdzenie umiejętności Pozdrawiam Edytowane 31 Lipca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 31 Lipca 2016 Share Napisano 31 Lipca 2016 Rewelacyjny! Widać, że włożyłeś ogrom pracy! Super malunki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziadek1982 Napisano 6 Sierpnia 2016 Share Napisano 6 Sierpnia 2016 Witam. Cały czas piszesz "poli" co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 6 Sierpnia 2016 Share Napisano 6 Sierpnia 2016 Model wyszedł całkiem, całkiem... Podziwiam Twoją robotę malarską. Przysłowiowa "łyżka dziegciu" to te ręcznie wycinane napisy MoDo + znaczki obok nich. Mogłeś zamówić kalki np. MeliusManu lub wyciąć napisy z folii na ploterze lub wyciąć je np. z kartonu na laserze. Uważam, że warto je zmienić, bo psują efekt całości. Jeśli chcesz to mogę Ci załatwić wycinane laserowo. Ploter w naszej firmie jest na wykończeniu i z folii nie da się u nas tak małych napisów zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 11 Sierpnia 2016 Share Napisano 11 Sierpnia 2016 Model swietny, kangur troche za duzy moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi