Gość Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 (edytowane) Cześć. Właśnie ukonczyłem pracę nad Magnumką z Italerii. To drugi model, po naczepie Reffer Trailer, na którym uczę sie technik modelarskich. W zasadzie był sklejany równocześnie z naczepą. Model dość trudny, ze względu na ilość malowań w różnych kolorach tych samych powierzchni. Tutaj również uproszczenia - nie malowana rama, pomalowane tylko niektóre elementy silnika i to dość fikcyjnie. Ale model buduję dla siebie, więc tak mi odpowiada Niestety spora ilość błędów po drodze spowodowała, że sklejanie szło bardzo mozolnie, wymagało wiele poprawek, a niektóre niedociągnięcia są widoczne na gotowym modelu. Model nie widział szpachli Zastosowałem kalkomanie z Magnumki Revella i to też nie wszystkie (poprosiłem Revella o kalki i mi przysłali), ponieważ oryginalne z Italerki są beznadziejne... Wszelkie krytyczne uwagi mile widziane A tutaj efekt końcowy: Następny w kolejce: Actross Black Edition do naczepy Reffer Trailer. Później będzie cysterna do tej Magnumki - Italeri 758, jednak zamiast standartowych kolorów (biała z czerwonymi deklami), mam zamiar zrobić chrom z niebieskimi deklami i resztą (ten sam kolor, co Magnumka). Jakoś do Magnumki najbardziej pasuje mi naczepa-cysterna. Pozdrawiam. Edytowane 4 Sierpnia 2007 przez Gość Cytuj
Maciek92 Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 Model bardzo mi się podoba Ale gotowe modele dawaj do galerii, bo to jest dział modele (czyli są na warsztacie ) Cytuj
paffko Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 Bardzo ładnie i czysto sklejony model. W zasadzie nie moge się doszukać niczego do czego możnaby sie przyczepić i co możnaby ewentualnie poprawić. Model Pozdrawiam Cytuj
Gość Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 Dzięki. Jest trochę niedociągnięć malarsko-montażowych, zdaję sobie z tego sprawę, ale trzeba się przyjżeć, żeby zobaczyć, więc nie będę wskazywał palcem W zasadzie miała to być mała relacja z budowy, dorzucę kilka fotek. Do galerii raczej nie daję, bo zdaję sobie sprawę, że moje modele nie są na tyle dobre, żeby je tam umieszczać. Pozdrawiam. Cytuj
tornado Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 Ładna Magnusia szkoda tylko, że nie wszysko pomalowałeś. Ps. Temat przeniosłem do Galerii. Cytuj
Viper Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 Bardzo ładnie zrobiony model i świetnie się prezentuje Cytuj
marcinw49 Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 Model świetnie zrobiony, noi te kalki... miodzio Cytuj
Gość Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 Temat przeniosłem do Galerii Cholera, a ja w mięzy czasie wstawiłem fotki z budowy No i małe zamieszanie wprowadziłem Pozdrowienia. Cytuj
Wojtek Tul Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 Jarku mnie również podoba, mi się twój model nawet bardzo, doczego mogę się doczepić jedynie to, że nie ma uszczelek pomalowanych na czarno, przy przedniej szybie, no i mogły by być jakieś przewody w silniku, ale przewody można jeszcze dorobić z żyłki wędkarskiej czarne, natomiast uszczelki, możesz zrobić z czarnej foli samoprzylepnej z firmy Oracal lub Bare metal, jak masz byle by były czarne tak to okej. Cytuj
tornado Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 Temat przeniosłem do Galerii Cholera, a ja w mięzy czasie wstawiłem fotki z budowy No i małe zamieszanie wprowadziłem Pozdrowienia. Nic się nie stało zawsze można wstawić krótką fotorelację z budowy. Cytuj
Gość Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 nie ma uszczelek pomalowanych na czarno, przy przedniej szybie Myślałem o pomalowaniu uszczelek, ale trochę się bałem, że mogę zepsuć efekt, jak mi nie wyjdzie. Może rzeczywiście zastosuję folie. przewody można jeszcze dorobić z żyłki wędkarskiej czarne Może za jakiś czas wrócę i "stiuninguję" Magnumkę, ale na razie mnie mocno zmęczyła i mam ochotę od niej odpocząć i zacząć następny model. Włącznie z Naczepą Reffer Trailer, prace trwały chyba ze 3 miesiące. Ponieważ zrobiłem małe zamieszanie z fotkami z budowy, to zgodnie z radą tornado, dorzucam je tutaj: Przebieg prac: Początki: Podwozie ukończone: Poprawka chlapaczy: Tu jeszcze nie wiedziałem, o specjalnych farbach do lamp - są pomalowane zwykłymi błyszczącymi. Próba na sucho: Szyby polerowałe 3 razy, bo odskoczył mi z pencety klejony uchwyt i zgodnie z prawem Murphiego - wylądował na szybce, robiąc ładną dziurę (klej): A tu wcześniej była porażka, bo pomyliłem się z farbą podkładową i pomalowałem metalikiem na goły plastik i przepięknie zmarszczyło mi wszystko. Tak wyglądał już po zeszlifowaniu i pomalowaniu właściwą podkładówką: I już z farbą docelową: A tu efekt błędu - malowanie kabiny z wklejonymi szybami (i zamaskowanymi) - demontaż szyb, szlifowanie, malowanie, polerka szyb... Cytuj
Gość Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 jak i czym polerowałeś szyby ? Papier ścierny wodny i na wodzie o gramaturze 1500, później 2500. Następnie taki oto preparat: Kilka razy po 3 minuty polerowania i efekt niezły - oczywiście pod światło trochę widać, ale nie psuje już to efektu modelu. Szybki prawie jak nowe. Koszt preparatu to ponad 30zł, ale warto. Kupiłem w sklepie chemicznym (farby, papiery ścierne, etc...). Pozdrawiam Cytuj
kubamich1 Napisano 6 Sierpnia 2007 Napisano 6 Sierpnia 2007 Bardzoładna wyszła Magnumka.Fajnie że uratowałeś w niej szyby. Cytuj
elefantes Napisano 6 Sierpnia 2007 Napisano 6 Sierpnia 2007 No ładnie kolego Patrząc na te fotki z budowy i Twoje podejście do tematu aż żal ściska, że nie pomalowałeś ramy. Byłoby o wiele lepiej. Ale i tak noty za ten model masz ode mnie wysokie... I kalki też uważam, że sa trafione. Dodają fajnego smaczku PS Aha. Sprecyzuję na koniec, że to jest "galeria modeli cywilnych", a nie "wybranych", "lepszych" czy "gorszych". Każdy skleja jak umie i tu może umieścić swój model. Pozdrawiam! Cytuj
egonszamak Napisano 6 Sierpnia 2007 Napisano 6 Sierpnia 2007 Bardzo ładny model, myślę że jest cacy! Sam planuję zakup Magnumki POZDRAWIAM! Cytuj
Gość Napisano 6 Sierpnia 2007 Napisano 6 Sierpnia 2007 Szczerze mówiąc, nie przypuszczałem, że ta Magnumka przysporzy mi tyle problemów, że jest taka trudna... Spasowanie elementów nie jest złe, ale i tak sporo trzeba było dopasowywać. Kiedy zaczynałem sklejać, nie miałem żadnego doświadczenia z malowaniem, techniką, farbami, itp. Terez już coś niecoś wiem, więc następny model już będzie miał ramę malowaną. Wracając do kalek, to trochę eksperymentowałem. Od razy założeyłem, że kalki oryginalne nie wchodzą w grę, bo po prostu są beznadziejne i psują model. Spodobał mi się Magnum Revella, poprosiłem o kalki i mi przysłali. Długo się wahałem, czy zrobić Magnumkę złotą z granatowymi paskami czy niebieską ze srebrnymi. Ale pod planowaną cysternę bardziej mi spasowała wersja, jaką zaprezentowałem. Na poczatku chcialem 2 paski, ale myślę, ze wyglądałoby gorzej - jeden pasek dodaje smaczku i nie robi zbytniej choinki z auta... A tak apropos, to Italeri w wielu modelach przesadza z kalkami (wg. mnie). Ja wolę model seryjny z minimalnym podkreśleniem indywidualności... Acha, kalki Revela mam zeskanowane (do tej Magnumki), gdyby ktoś chciał, mogę przesłać. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi