ciamacz Napisano 9 Maja 2012 Share Napisano 9 Maja 2012 Cześć, wyczytałem dzisiaj, że pigmenty można nakładać aerografem. Trzeba je wymieszać ze zmywaczem do paznokci. Pojawia się pytanie - czy zamiast zmywacza może być rozcieńczalnik do farb emaliowych oraz czy może to być kładzione na farby emaliowe. Z tego co rozumiem, przed pigmentowaniem mogę polakierować model lakierem matowym, więc w tym przypadku kładłbym pigmenty na lakier. Pytanie z innej beczki - co znaczy utrwalanie pigmentów (np. Pigment fixerem)? Nie wystarczy machnąć po nich lakierem z aerografu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 9 Maja 2012 Share Napisano 9 Maja 2012 Lakier matowy zminia kolor pigmentów. Bał bym się psikać po modelu zmywaczem do paznokci - jak by nie było to acetonowy zozpuszcza plastik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 9 Maja 2012 Share Napisano 9 Maja 2012 Myślę, że ten link może pomóc http://www.youtube.com/watch?v=dKYVl49gcww, pan nakłada pigmenty zarówno pędzlem jak i aerografem, używa specyfiku vallejo pigments, mnie intryguje sposób zabezpieczenia modelu po nałożeniu pigmentu . . . czy można później zabezpieczyć lakierem matowym ? nie psując uzyskanego efektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 9 Maja 2012 Share Napisano 9 Maja 2012 jak by nie było to acetonowy zozpuszcza plastik . Niekoniecznie. Plastiki Hellera zostały całe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 9 Maja 2012 Autor Share Napisano 9 Maja 2012 na pierwsze próby własnie medium spirytusowe bym polecał. O jakie medium spirytusowe chodzi? P.S. Widzę, że pigmenty+aerograf to dla mnie za trudne. Narazie nie stosowałem washa a co dopiero to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 9 Maja 2012 Autor Share Napisano 9 Maja 2012 Czemu nie rozrabia sie tych pigmentów do aerografu wodą tylko spirytusem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 9 Maja 2012 Autor Share Napisano 9 Maja 2012 Ale wiadomo czemu? Lubię rozumieć dlaczego robię tak, a nie inaczej Woda robi coś źle z tymi pigmentami? Zlepiają się w aerografie? Itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 9 Maja 2012 Share Napisano 9 Maja 2012 Czyżby chodziło o tempo odparowania rozcieńczalnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Maja 2012 Share Napisano 9 Maja 2012 Albo napięcie powierzchniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 9 Maja 2012 Share Napisano 9 Maja 2012 nie wiem, nie miesza sie dobrze, nie chce leciec z aerografu. czemu? nie interesuje mnie to w najmniejszym stopniu i słusznie. Kamil Ci tłumaczy jak krowie na rowie ,że tym i tym się dobrze pryska a Ty dopytujesz dla czego ,tak jest i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 Kamil Ci tłumaczy jak krowie na rowie ,że tym i tym się dobrze pryska a Ty dopytujesz dlaczego ,tak jest i już Nie krzyczcie na chłopaka. Ja też lubię wiedzieć DLACZEGO tak jest Ot... takie zboczenie... ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 10 Maja 2012 Autor Share Napisano 10 Maja 2012 ciemne proszki od miga zbijają się w kamien w dyszy . Wystraszyłeś mnie Co zrobić jak się tak stanie? Farbę to jakoś przeczyścisz - ciśnienie + rozcieńczalnik swoje zrobi. A to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 10 Maja 2012 Autor Share Napisano 10 Maja 2012 Ja mam areograf którego chyba nie da się przepchać. http://allegro.pl/mar-aerograf-airbrush-ab-1006-dysza-0-3mm-i2309444143.html Po co "pimentować" aerografem? Daje to jakieś korzyści oprócz szybszego efektu niż stukanie pędzelkiem? P.S. Oglądając pigmentowanie przy użyciu pędzelka widziałem, że najpierw się nakłada suchy pigment, potem utrwala, ale widziałem też odwrotnie - że najpierw nakłada się jakąś białą ciecz a potem posypuje pigmentem. Czym to się różni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 Ta białą ciecz to pewnie pigment glaze medium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 10 Maja 2012 Autor Share Napisano 10 Maja 2012 Ale do czego to jest? Bo w internecie tylko piszą, że "Poprawia przejrzystość i płynność farb akrylowych". Ale jak się to ma do pigmentów? No i ponawiam pytanie zamieszczone w P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 10 Maja 2012 Autor Share Napisano 10 Maja 2012 Dobra, inne pytanie: Na tym filmie koleś miesza pigmenty z medium, w innym miejscu z wodą. Czym to się różni? No i na koniec mówi o zabezpieczeniu lakierem. Wy odradzaliście. Znowu pytanie czemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 Z tego co pamiętam na tym filmie używa ich po to,by pigmenty ładnie się mieszały. Lakierować z tego wiem się nei powinno,bo po macie pigmenty zmieniają kolor (tak stało sięna moim panzer II). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciamacz Napisano 10 Maja 2012 Autor Share Napisano 10 Maja 2012 To zbierzmy wiedzę do kupy: kiedy używać pigment medium kiedy używać pigment fix kiedy kłaść pigmenty na sucho a kiedy z medium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi