myszoskoczek Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Skończony. Warsztat tutaj: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=56116 Pierwszy model od 2 lat, pierwszy malowany aerografem, wydaje mi się że nie wyszedł tragicznie, aczkolwiek zauważam parę niedociągnięć. Przy budowie nie napotkałem wielkich problemów, najwięcej krwi napsuło mi podwozie, i przyklejenie go tak, żeby po pierwsze, było dość solidne (cały samolot opiera się na dosłownie 4 pinach) a po drugie było równe i symetryczne, niestety i tak jest troszkę krzywo :/. Model malowany Vallejo, numery 70.825, 70.892, 70.893 myślę że odwzorowanie barw w stosunku do oryginału nie jest najgorsze. Problemy które wystąpiły przy malowaniu były związane głównie z nieznajomością zależności między konsystencją farby a ciśnieniem w kompresorze. Kalkomanie były dobre, aczkolwiek nie idealne. Dosyć grube i błyszczące (jak to HB ma w zwyczaju) Potraktowane Decalfixem siadły bardzo ładnie. Zwłaszcza byłem zaskoczony tym że duże kalki (sokół i tygrys) weszły perfekcyjnie we wszystkie linie podziału i nity. Na koniec model został pokryty satyną od Vallejo, kabina sidoluxem żeby ładnie się błyszczała. Samolot to egzemplarz z malowaniem okazyjnym "64.000 Horas" (64.000 Godzin) na pamiątkę 18 lat służby w jednostce. Czas na właściwą galerię: Parę fotek poglądowych: en face Detale: Porównanie rozmiaru z klejem tamki: A tu porównanie z moim ostatnim modelem, sklejonym w październiku 2014 roku, F-16A: Mam nadzieję że widać jakiś postęp Teraz czas na małą przerwę, następny model: Mirage F.1B od Special Hobby Pozdrawiam serdecznie, Kuba. P.S. Oficjalnie nie jest skończony, bo na krańcowych pylonach mają znaleźć się mavericki, których teraz nie mam, dodam kiedyś i wstawię tu zdjęcie na dowód ) Edytowane 23 Grudnia 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 Ostatnia fotka rozbawiła mnie do łez Gratulację ukończonego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 25 Grudnia 2016 Share Napisano 25 Grudnia 2016 Całkiem przyjemny ten portugalczyk. Szkoda tylko że ten zestaw HB jest karykaturą oryginału.Chodzi mi o wlot powietrza i nos.Niestety ciężko to poprawić. Dużo lepsze jest stare Fujimi,choć też wymaga lekkich poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 Sympatyczny samolocik Powodzenia w dalszych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 27 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2016 Całkiem przyjemny ten portugalczyk.Szkoda tylko że ten zestaw HB jest karykaturą oryginału.Chodzi mi o wlot powietrza i nos.Niestety ciężko to poprawić. Dużo lepsze jest stare Fujimi,choć też wymaga lekkich poprawek. Szczerze mówiąc sklejałem go z czystej przyjemności, nie patrząc zbytnio na plany i wymiary, ale muszę przyznać że HB ma w naturze trochę zniekształcać samoloty w 1:72 wystarczy tylko spojrzeć na ich F-16 )) Dziękuję za miłe słowa, postaram się żeby mirage wyszedł lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi