kubisz Napisano 4 Grudnia 2009 Share Napisano 4 Grudnia 2009 (edytowane) Tak, tak, wiem - mam już założone 3 praktycznie nieruszone warsztaty. Ale w pewnych okolicznościach przyrody niewskazanym jest porywanie się teraz na głębszą konwersję Humvee, jakimi niewątpliwie są M1114, tajwański Tien-Chien czy ukraiński opancerzony. Dlatego moim następnym modelem będzie libański M998 w dość ciekawym malowaniu: Jak widać i tutaj jest trochę do dorobienia - ławki z tyłu, fotelik dla strzelca, stojak na karabin. Na stojaku mam zamiar zamontować żywiczny M2 w trakcie zmiany skrzynki amunicyjnej - czyli otwarty zamek, zwisająca taśma itp. Mam już żywiczne koła nowego typu Blast Models. Sam pojazd to Italeri jako baza (rama, nadwozie, drzwi), do tego dach z Revella i fotele od podstaw (ech, kolejna rzecz do dorobienia ) Pierwsza wątpliwość - jakim kolorem wg Was jest malowane wnętrze Edytowane 21 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 4 Grudnia 2009 Share Napisano 4 Grudnia 2009 Piękny pomysł - super pojazd - jako że próbowałem kiedys to camo w 72 - stwierdziłem że można zrobić ale i mozna się i się poddaję Ogólnie najchętniej zrobiłbym sobie wszystkie libańskie które się dzisiaj pojawią w temacie "internacional" ...... ale na razie zamiast tego zrobię sobie acha - kolor - Ja bym dał nie zielony i nie czarny tylko antracyt - ma go np revell, albo sam kiedyś (jak była posucha) robiłem dodając do czarnego minimalną ilość ciemnozielonego. Czarny (zwłaszcza w 72) jest czarniejszy niż w naturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2009 Też ciekawy. Nie mam w kolekcji wersji z konfiguracją wysoka kabina - niski tył, ten Argentyńczyk też był kiedyś w kręgu zainteresowania. Ale z kolei mam dość na jakiś czas 3-kolorowego kamo, nawet jeżeli są inne odcienie Dlatego wybrałem libańskiego, właśnie ze względu na malowanie. Co do antracytu, to chyba dobra sugestia. Dobiorę coś na oko pod kolor ze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 5 Grudnia 2009 Share Napisano 5 Grudnia 2009 No, no, coraz bardziej "wyuzdane" pomysły wersji Humvee Ciekawe, a jednocześnie trudne malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2009 No, no, coraz bardziej "wyuzdane" pomysły wersji Humvee Ciekawe, a jednocześnie trudne malowanie. Wersja sama w sobie jakoś bardzo "wyuzdana" nie jest, ale wybrałem ją ze względu na malowanie i na wygląd - tak jak pisałem wyżej - wysoka kabina, niski tył. Mam też zamiar na dłuższy czas odstawić na bok wersje USA i zrobić kilka Humvee użytkowanych przez inne kraje. Mam nadzieję, że nie polegnę przy malowaniu, ale już wiem, że się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 6 Grudnia 2009 Share Napisano 6 Grudnia 2009 Jest wyuzdany ! - "taki goły z takim dużym" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 6 Grudnia 2009 Share Napisano 6 Grudnia 2009 Wprawdzie słowo wyuzdany wstawiłem w cudzysłowiu, ale spostrzeżenia BaldPuma, wszystko stawiają w innym świetle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 11 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2009 Krótka (bardzo krótka) relacja słowna - mam już komplet części do tego modelu Wczoraj zacząłem składać podwozie. Dzięki BaldPumie ( ) mam też kilka fotek więcej. To co prawda trochę inne M998, ale zdjęcia będą pomocne przy malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 12 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2009 Nudne ciekawego początki... oby... Koła - Blast Models, przednia osłona - Tamiya, reszta - Italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 Chyba wiem...To jest trochę uboższa wersja Humvee, sprzedawana głównie do mało zamożnych krajów, tak trochę okrojona wersja...Zazwyczaj, aby obniżyć koszty, pozbawia się takie pojazdy wszystkiego, co jest zbędne. Niemniej jest to jednak wersja "specjal", ma w końcu zamontowaną przednia osłonę... PS. Szykuje się kolejna interesująca wersja, będzie ciekawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 To nie jest wersja zubożona - tylko przeróbka w warsztatach libańskich Marines - tu raczej chodziło żeby był lżejszy a nie pozbawiony siły ognia. Dodatkowo desant siedząc plecami do siebie ma znacznie lepsze pole obserwacji i duzo szybciej może zeskoczyć z ostrzelanego pojazdu - tam niemowlęta oprócz Bebika z darów dostają przynajmniej AK47, a jak bogatsza rodzina to AK103. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 14 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2009 Dziś niewiele... Z tego: udało mi się wystrugać to: Na sklejenie do kupy zabrakło czasu (a może chęci... dzień jakiś nie tegez...) EDIT (chwilę poźniej): te zdjęcia są tak słabe, że sam się sobie dziwię, że je tu wrzuciłem... No ale stało się. Postaram się poprawić przy następnym wpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2009 Tablica rejestracyjna, z dedykacją dla BaldPumy: Wzięta ze zdjęcia jakiegoś innego Humvee. Rysowana w Paintcie, po zmniejszeniu do 1:35 elegancko zdaje egzamin. Jak się zachowa w 1:72 - to już ktoś inny musi sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 albo nawet Druknięta [wymiar zabójczy <- 4mm ->] na zwykłym papierze wymaga wzmocnienia napisów - flaga ok, ale na lepszym (nie mam pod ręką) powinna być cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2009 No to sklejony (poza układem wydechowym i zbiornikiem paliwa). Karabin zastępczy, jak pisałem w 1. poście - będzie inny. Dach założony na sucho, na razie jest bez pasowania, to zrobię dzisiaj. Do zdjęć założone tylko jedne drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 Fajnie. Z czego jest zrobiona ławeczka i poduszki na siedzenia? Czy to jest obrobiony plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2009 Fajnie. Z czego jest zrobiona ławeczka i poduszki na siedzenia? Czy to jest obrobiony plastik? Dzięki. Ławka z pręcików Evergreena. Tylne siedzenia: siedziska to płytka polistyrenowa oklejona folią aluminiową, a oparcia to żywica z konwersji Pro Art Models na Dumvee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 odlotowo już wygląda ................... a jak pomalujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 Piknie panie, piknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 17 Grudnia 2009 Share Napisano 17 Grudnia 2009 Fajny humvee,bardzo ciekawe nadwozie Ciekawy jestem jak wyjdzie Ci malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 17 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2009 Ciekawy jestem jak wyjdzie Ci malowanie Ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 20 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2009 W zasadzie oprócz drobiazgów (lampy, lusterka, poprawić wydech itp.) brakuje tylko kamuflażu... TYLKO? Chociaż we wnętrzu wyszedł super (fotek brak, pudło zamknięte). Oczywiście później będzie jakieś brudzenie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Kurcze rabarbar...Przednia osłona to pewnie blaszka, kogucik nie mam pojęcia jak wykonany. Macie z BaldPumą talent do robienia wszelkich napisów i tablic rejestracynych, nigdy się tego nie nauczę. Po prostu nie potrafię sobie tak pomniejszyć i wydrukować. Ze złości już pogryzłem skarpetki, a nowe były... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 21 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2009 Przednia osłona jest z Tamiyi. Kogucik - wytłoczony na ciepło czubkiem trzonka pędzla. Co do tablic - podstawa to dobra drukarka. Przygotowanie - ja robię tablice po prostu w Paintcie, przeklejam do Worda, gdzie ustawiam rozmiar. Czyli prymitywne metody, ale elegancko się sprawdzają. Popróbuj, na pewno się uda, skarpetki zostaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi