Skocz do zawartości

Tiger I late DML

Tomek_gnr

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 132
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

no prawda, te dziury mi troche nie poszly, te wieksze zalatam. zaszpachlowałem juz wiekszośc dziur, jeszcze troche zostało miejsc do poprawki ale to wkrótce. narazie zamontowałem narzedzia, jako ze skonczyly mi sie klamerki a w modelarskim w lodzi oczywiscie nie mieli to zrobilem sam z blaszki, wyszlo jako tako chyba.

Clipboard01.jpg

Clipboard02.jpg

Clipboard03.jpg

pozdrawiam

pozwólcie ze bede kontynuował swoj monolog. Zrobilem km wiezowy, stwierdzilem ze zamawianie takiej drobiny od rbmodel byloby smieszne a ze akurat rzucila mi sie w oczy taka tulejka metalowa ktora jest na koncu kazdego ołowka z wymienialnym rysikiem to ja postanowilem przeszczepic do modelu, nie ma coprawda rozszerzenia ale przynajmniej ma dziurke a jak wiemy dziurka jest wazna coraz blizej do konca, czuje ze niedlugo malowanko

DSC00261.JPG

DSC00264.JPG

no to lipa bo za cholere nie puści, wychodzi na to ze moj kot znowu nie bedzie miał sportowego niskiego zawieszenia

a co do liny to najpierw przykleiłem jeden koniec, poprzyginałem odpowienio w miare mozliwosci, potem CA i przy koncu dokleiłem druga końcówke.

Zostawienie takiego babola jak bawiłeś się z takimi detalami jak zapinki, po prostu nie przystoi. Skalpel, piłka i wiertełka w rękę i jedziesz. Odciąć, nawiercić tu i tu, dać drucik, zalać CA, skleić i tyle.

Zostawienie takiego babola jak bawiłeś się z takimi detalami jak zapinki, po prostu nie przystoi. Skalpel, piłka i wiertełka w rękę i jedziesz. Odciąć, nawiercić tu i tu, dać drucik, zalać CA, skleić i tyle.

Jest jeszcze jeden sposób, mniej drastyczny.

Obciążyć tak kadłub, żeby zawieszenie było "siadło" w odpowiedni sposób.

Nawal do środka jakiegoś złomu.

Na pewno nie przesadzisz, bo skrajne wahacze mają ogranicznik.

Pzdr

prawda, trzeba to zrobić, obciazenie nie wchodzi w gre bo wahacze sa przyklejone i to dosc solidnie, wlasnie ulamalem jeden probujac rozwiazanie siłowe, ale juz przyklejony, bedzie trzeba jednak skorzystac z piłki ale najpierw musze sobie jakas skombinowac :/

ktoś moze poratować gdzie mozna dostać takie fachowe ostrze z zabkami? Widze reggy na Twojej pikasie ze masz takie, masz moze na zbytku takie zeby odsprzedac moze? widze ze na allegro np pilka modelarska olfy kosztuje 5 dych :o

Polecam te czeskie żyletki:

http://www.jadarhobby.pl/zyletkapilka-narzedzie-p-7837.html

Excel robi ostrza do swoich osadek skalpelowych w formie bardzo grubo-zębowej piłki - też możesz się rozejrzeć, choć usuwa szeroki pas materiału.

Prowizoryczną piłkę można zrobić samemu "kalecząc" stare ostrze skalpela innym ostrzem - zderzając je liniami natarcia. Sposób działa.

Pamiętaj, że warto uwzględnić stratę materiału i wstawić cieniutkie krążki plastiku między odcięte wahacze a wannę przed sklejeniem.

super, dzieki, wlasnie kompletuje zamowienie na jadarze, poki co probowalem odciac to skalpelem, po 3 wahaczach, dwoch oderwanych malutkich zaczepach i pocietym palcu szlag mnie trafil i zamawiam ta pilke, stwierdzilem tez ze skoro sie tak z tym cholerstwem pieszcze to zrobie te wahacze jak trzeba i zamawiam friule na poczatku nastepnego miecha.

potrzebuje zebyscie mi polecili jakas farbe podkladowa, najlepiej w puszce a nie w sprayu, i najlepiej zeby byla na jadarze i jeszcze pytanko o kolor bazowy, mam zamiar dac mu jasnoziemisty (ponizej daje fote jaki efekt chce mniej wiecej uzyskac) jak myslicie, ktora farba vallejo bedzie odpowiednia?

mntiger-3.jpg

potrzebuje zebyscie mi polecili jakas farbe podkladowa, najlepiej w puszce a nie w sprayu, i najlepiej zeby byla na jadarze

Prawdopodobnie nikt nie odpowiedział, bo zagwozdka jakie farby są "w puszce a nie w sprayu" jest nie do ogarnięcia

Dobry podkład w sprayu/w puszce (niepotrzebne skreślić) to Surfacer 1000 albo 1200 (lepiej 1200), jest w Jadarze dostępny. Równie dobry i ekonomiczniejszy jest surfacer 1200 w słoiczku rozcieńczany firmowym rozcieńczalnikiem Gunze Mr. Color Leveling Thinner nakładany z aero.

jeszcze pytanko o kolor bazowy, mam zamiar dac mu jasnoziemisty (ponizej daje fote jaki efekt chce mniej wiecej uzyskac) jak myslicie, ktora farba vallejo bedzie odpowiednia?

Na tej fotce bym się nie wzorował, bo ma trochę skopany balans bieli i jest za ciepła. Z Vallejo na bazowy Dunkelgelb polecam Green Ochre, a jak ktoś woli jaśniejsze to Dark Sand (osobiście wolę Dark Sand). Najbezpieczniej wziąć obie i ewentualnie mieszać.

narazie jestem w zastoju bo czekam na piłke, farby i kalki z jadaru. Beda tez friule jednak :> mam mu zamiar zrobić mini podstawke z ramki do zdjec. Na dniach wstawie foty z pracy nad wydechami, oslonami itp

pozdro