łsobota Napisano 9 Grudnia 2009 Share Napisano 9 Grudnia 2009 Model to stare Fujimi (30002) w skali ok. 1:48 (piszę ok. ponieważ spotkałem się z opiniami, że może to być 1:50). Zrobiony praktycznie prosto z pudła (dorobiłem tylko przewody hamulcowe, pasy oraz popracowałem nad celownikiem). Skończyłem go ponad 2 lata temu i był to mój ostatni model malowany pędzlem, Humbrolami z niewielką domieszką aotake-iro Gunze. Ponieważ kolory jakie wówczas dobrałem to science fiction (pamiętam, że miaszałem coś z kilku szarości jakie miałem akurat w domu) to zastanawiam się nad jego renowacją. W związku z tym zamiarem, celem zachowania modelu w w wersji cyfrowej zrobiłem mu małą sesję zdjęciową, a jej efekty pozwoliłem sobie zaprezentować poniżej. Model przedstawia maszynę z 3 Kokutai, stacjonującego w Kendari na Celebes w marcu 1942. Latał na niej m.in. Yoshiro Hashiguchi, as z 10 zestrzeleniami (zginął podczas bitwy o Leyte 25 października 1944) I na koniec jeszcze jedyne zdjęcie oryginału jakie udało mi się odnaleźć : To na jego podstawie założyłem, że wszystkie powierzchnie sterowe powinny być ciemniejsze od reszty (ster kierunku na pewno ma nie ten kolor co trzeba, ale dwa lata temu jeszcze tego nie wiedziałem). Edit: Zmieniłem rozmieszczenie zdjęć, bo poprzednie powodowało "rozjechanie się" wyglądu forum - Nexus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filon Napisano 10 Grudnia 2009 Share Napisano 10 Grudnia 2009 Stare dobre Fujimi i do tego bardzo zacnie wykonane. Z tym innym kolorem steru kierunku to bym się nie rozpędzał. Na moje oko wygląda jakby ster był skręcony w prawo ("rozcięcie" na cyfrze 1, na części wyrównoważającej steru), przez co znajduje się w cieniu. Pozostałe maszyny również mogą mieć wychylone stery w tę samą stronę ze względu na: A.blokadę sterów w takiej pozycji (trzeba by sprawdzić w jakiejś b. szczegółowej dokumentacji); B.stery kierunku nie miały blokady, więc powiew wiatru wychylił je w jednakowym kierunku. Również ze względu na oświetlenie maszyny od przodu ster kierunku (tu już ewidentnie zablokowany w pozycji wychylonej w górę) wydaje się być jaśniejszy. W twoim modelu, z resztą widzę też nieco inny odcień na powierzchniach sterowych. To celowy zabieg malarski był, czy zasługa faktury płóciennego pokrycia ("wyciągniętej" przez wash)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo G. Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 zauważ że na tym zdjeciu ster wysokości jest w tym samym kolorze co cały samolot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topik77 Napisano 23 Maja 2011 Share Napisano 23 Maja 2011 oczywiście że ster jest skręcony stąd ta gra światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 Światła uwaga rzekłbym, ale czy warta wykopania umarłego wątku sprzed półtora roku??? Fotka bliźniaczego X-182 rozstrzyga sprawę bez cienia wątpliwości: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi