SPIDIvonMARDER Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 Firma: Tamiya Skala: 1:35 Okres rozpoczęcia prac: grudzień 2009 Poziom trudności: niski Cena: 87 zł Przypuszczalny front: zima 1945, jeszcze nie wiem gdzie Tamiya powraca do mojego domu w wielkim stylu! Po starych capach nareszcie dorwałem się do ich nowego modelu... i dzięki niemu Tamka znowu stała się moja ulubioną firmą! Dragon pomimo całego swojego szlacheckiego charakteru mógłby się wiele nauczyć. ;) Tak więc... ciężko się tu do czegokolwiek przyczepić... no gąski sa do bani, sprawiają wrażenie gumki od majtek. Ponadto błotniki mają starożytne Tamiyowskie dziury nad gąsienicami... co jak co, ale w XXI wieku takie coś nie przystoi. Ale poza tym nie mam skarg. Wszystko pasuje rewelacyjnie, instrukcja czytelna, modle intuicyjny i bardzo dokładny pod względem szczegółowości detali (widać np. nierówności metalu na włazach. Nadlewów praktycznie nie ma. Do zestawu dołączono 5 figurek, z czego 4 mają zimowe mundury, oczywiście dobrze odwzorowane. Szkoda, że ukazano tylko 1 wzór malowań. Dlatego jak ktoś w świątecznym przypływie dobrej woli chciałbym podzielić się jakaś fajną dokumentacją, to będę dźwięczny spidivonmarder@gmail.com Szczególnie poszukuję zdjęcia "Huraganu" z ekranami pancernymi. Kiedyś takie widziałem. Kwestia łączenia górnej części wieżyczki i dolnej. Na zdjęciu 1, w kącie wieży widać okrągłe łączenie dwóch części, na tzw "kolek". To mała zagwozdka, ponieważ oczywiście prawdziwy czołg nie miał czegoś takiego, a taki element na razie rzuca się w oczy. Po osobistej burzy mózgu jednak... nie będę tego usuwał: -bez tego kołka wieża może nie zechcieć się skleić ze sobą i ześlizgiwać -jak się zładuje model figurkami, to one powinny to zasłonić <- tutaj widać, jak genialnie części pasują do siebie. Tylko prawa żaluzja jest klejona.. a niczym nie różni się od lewej, stałej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 To jest stary model Tamiya z ubiegłego wieku, lata 90-te. Pod względem spasowania Tamiya zawsze wyprzedzała Dragona, ale jeżeli chodzi o detal to niestety daleko Tamiyi do Dragona. Jak chcesz powrotu w wielkim stylu to proponuje np IS-2, JT czy StuG-a III Ausf. B., czy najnowsze ISU ileś tam. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano 18 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2009 Oj, widziałem StuGa III B... marzenie Niestety nie na moją kieszeń, jestem skromnym modelarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 Przecież mówiłem , ech... Czekam już tylko tutaj na posty , bo na kółkowe nie ma już co liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 a czemu mialaby sie nie skleic? wedlug mnie to lepiej to zeszlifowac a potem przykleic tak zeby bylo równo, proste, jak klej zlapie to przeciez nic Ci sie nie zsunie chlopie. http://www.jagdtiger.de/index2.htm?http://www.jagdtiger.de/GermanVeh/Wirbelwind-02.htm tu jest pare zdjec ktore moga okazac sie pomocne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano 18 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2009 Dzieki, znane A masz jakieś malowania może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 To jest stary model Tamiya z ubiegłego wieku, lata 90-te ... Zgadza się ale tez (nie wiem dokładnie kiedy) Japończycy wypuścili raz jeszcze ten model z pewnymi zmianami... Jak mnie pamięć nie myli zmieniony był kadłub i inne pierdołki ale nie wiem jakie jeszcze... A masz jakieś malowania może? Wystarczy wpisać w "wujka" google i szukać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano 19 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2009 Zgadza się, kałub (dolny) jest poprawiony, górny chyba nie bardzo skoro są dziury nad gąsienicami. Co do malowań, to akurat w googlu szukałem dwa tygodnie i znalazłem ze 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano 9 Lutego 2010 Autor Share Napisano 9 Lutego 2010 (edytowane) Usunąłem kołki łączące dół wieżyczki z górą. Teraz trzeba zaszpachlować co nieco Na razie wszystko przebiega zgodnie z planem. Zamieściłem też dokumentację... proponowany przez Tamiyę Wirbelwind bardzo mi się podoba. Podkład fertig! Edytowane 9 Lutego 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 http://ww2drawings.jexiste.fr/Files/1-Vehicles/Axis/1-Germany/06-Panzerartillerie/Flakpanzer4/Wirbelwind.htm Tu też ciekawe malowanie. A model jak na razie wygląda bardzo przyzwoicie Czekam na kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano 27 Lutego 2010 Autor Share Napisano 27 Lutego 2010 Kamuflaż gotowy Owszem, są miejsca do poprawki (wnętzre wieży), ale na razie wszystko przebiega gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano 29 Marca 2010 Autor Share Napisano 29 Marca 2010 Założyłem stare gąsienice od Tamiyowskiego Jagdpanzera. Te od Wirbelwinda po pierwsze nie przyjmowały farby (cały czas brudziła palce po 3 dniach od malowania), ponadto były sporo za długie. Zresztą, wyglądały żaośnie. Te też są niespecjalnie dobre, ale za to pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SPIDIvonMARDER Napisano 26 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2010 Model ukończony, zapraszam tutaj: viewtopic.php?p=339554#339554 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi