Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem Modelarze!

Dzisiaj odebrałem mojego Tu-154, kalki kupiłem wcześniej i postanowiłem, że wystartuję z nim w konkursie. Malowanie nie będzie rosyjskie, lecz nasze, polskie - polskich sił powietrznych. Nie spodziewajcie się super modelu, nie jestem za dobrym modelarzem, ale chcę spróbować swoich sił i pokazać się z jak najlepszej strony

2276904.jpg

In-box:

P1100008.jpg

P1100011.jpg

P1100012.jpg

P1100017.jpg

P1100018.jpg

Pozdrawiam

Igi

Napisano

A mi sie udalo leciec jeszcze w barwach LOT-u w polowie lat 90 ubieglego wieku. Przede wszystkim bylo glosno i o ile mnie pamiec nie zawodzi to uklad w srodku byl 2x2 niespotykany raczej w innych samolotach sredniodystansowych - nie liczac RJ oczewiscie.

Napisano

Powodzenia w składaniu - modelik przyjemny w pracy.U mnie na warsztacie SP-LCI PLL LOT.

Napisano

Dzięki panowie HiTower załóż warsztat, proszę Wiem, że mój model z Twoim nie ma prawa się równać, gdyż ostatnio widziałem Twój warsztat z 767 Lotu i widzę, że jesteś na wysokim poziomie

Przez ostanie 1,5h troszkę pokleiłem, na razie nie krzyczcie na mnie za nadlewki kleju, wieczorem znikną. Wyznaję zasadę: dać więcej kleju, a potem mniej szpachli i szlifowania

P1100021.jpg

To mój pierwszy kontakt z Zvezda i muszę przyznać, że przyjemnie się to klei

Napisano

dołączam do widzów, mam sentyment do tego samolotu i kiedyś planuję także popełnienie modelu Zvezdy

ciekaw jestem czy będziesz robił model z okienkami Zvezdy i czy będzie to maszyna pokazana na zdjęciu 102 czy może 101?

kleju faktycznie nie żałowałeś

Jędrek

Napisano
dołączam do widzów, mam sentyment do tego samolotu i kiedyś planuję także popełnienie modelu Zvezdy

ciekaw jestem czy będziesz robił model z okienkami Zvezdy i czy będzie to maszyna pokazana na zdjęciu 102 czy może 101?

kleju faktycznie nie żałowałeś

Jędrek

Z tego co widzę w 101 i 102 mają okna na tle białego kadłuba,dobrze je zamaskować przed wklejeniem,wkleić,pomalować zdjąć taśmę maskującą i można zostawić szkiełka (u mnie będą pomalowane na szaro ,tak jak w innych modelach pasażerskich są dostępne kalkomanie).

Też wyznaję zasadę dużo kleju ale w kadłub co by przy dotykaniu nic a nic nie zgrzytało i nie było słychać pęknięć.

Jak mi net powróci do łask to wrzucę kilka fot z produkcji 154urki.

Napisano

Będzie 101

Właściwie jeśli chodzi o okienka, to chciałbym się was spytać czy robić z czy bez. Moim zdaniem jest kilka plusów na robienie modelu bez okienek: mimo wszystko realniej model w takiej skali wygląda bez okienek(przynajmniej moim zdaniem), pozostałe modele moich pasażerów(właściwie tylko Revell) nie mają okienek i jest dużo mnie roboty. Ale jak większość z Was poradzi mi okienka, to wielkie dzięki HiTower za radę, zastanawiałem się właśnie jakby było z maskowaniem.

A ma ktoś może jakieś plany, szkice? Chodzi mi o linie podziału...

• 1 month later...
  • 2 years later...
Napisano

Po długiej przerwie ponownie zacząłem coś dłubać ;) dzięki za linki!

Co do modelu, spasowanie w niektórych miejscach mnie przeraziło (skrzydła i silniki), przelałem masę potu i łez przy szlifowaniu tego a i tak po spryskaniu podkładem wyszło wiele ubytków.

IMG_2530.jpg

IMG_2533.jpg

IMG_2543.jpg

IMG_2546.jpg

Oczywiście nie obyło się jak to u mnie bez zagubionej części.. Nie wpadłem na inny pomysł, niż dorobienie jej z modeliny ;)

beztytuu.jpg