łsobota Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Jeżeli nie jest jeszcze za późno to przemaluj wnętrze, a najlepiej zmyj farbę (bo z tego co widać na zdjęciach jej warstwa jest strasznie gruba). Odpowiednim kolorem będzie jakaś zieleń zbliżona do tej N33 (podpisana jako Nakajima): (zdjęcie pochodzi z publikacji " Japanese Aircraft Interior 1940-45" wyd. Monogram) ps. Postaraj się robić lepsze zdjęcia, bo na podstawie tych które zamieszczasz ciężko cokolwiek napisać. Pisałeś, że robisz je telefonem, sam nie robię zdjęć takim urządzeniem, ale wydaje mi się, że po odpowiednim oświetleniu fotografowanej części i podparciu ręki nawet nim da się zrobić zdjęcie odpowiedniej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2009 Zmyłem farbę nitro i szag trafił kokpit No może przesadziłem. Da się uratować Na razie przymiarka do makiety terenu. Materiały(Linijka na zdjęciach ma 30cm długości): Sklejka: Styropian: No i zapasowy silnik, który nie jest materiałem budowlanym, choć na pewno znajdzie się na dioramie: Piotrek PS: Kabina będzie w kolorze "Dunkegelb" (Pactra A104) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2010 Dawno nie pisałem, co nie oznacza, że próżnowałem. Oto co się działo: Zaczęło się od przemalowania kabiny na nowy kolor: (w realu wygląda to mniej obskurnie) Skleiłem płaty skrzydła: Skleiłem kadłub: 2 połówki głównego pływaka (zdjęcia tuż po sklejeniu nie mam): Mniejsze pływaki (sklejone): Oraz dodatek o którym producent nic nie napisał w instrukcji : (wózek do transportu lądowego) A teraz aktualne postępy prac: Częściowo sklejony wózek: Sklejone bomby: Sklejony kadłub: I zbliżenie na kabinę: Śmigło: I kilka fotek wszystkiego razem z częściowo uformowaną makietą:: Było dużo wypełniania i szlifowania. Już niedługo pierwsza warstwa farby. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Stycznia 2010 Super Moderator Share Napisano 16 Stycznia 2010 Zaczęło się od przemalowania kabiny na nowy kolorNie obraź się, ale wygląda jak by ten kokpit wyjęty został z błota... Jakoś inaczej sobie wyobrażałem "przemalowanie"... Na twoim miejscu odpuściłbym sobie robienie dioramy, szczególnie, ze patrząc na jej układ to można jedynie powiedzieć, że kompozycja jest do bani Nie chcę, byś poczuł się zniechęcony - raczej zachęcam do przeglądnięcia wielu wartościowych wątków, z których na pewno wiele się nauczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2010 To zdjęcie na końcu to tylko do podglądu wielkości. Układ będzie zupełnie inny. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 27 Marca 2010 Autor Share Napisano 27 Marca 2010 Termin końca się zbliża, więc machnąłem się: zrobiłem dziś podstawkę i dokończyłem samolocik. Podstawka: Widzowie: Wózek: I zbliżenie na skrzynkę z bombami: Samolocik: En fejs: I z profilu: Zbliżenie na kabinkę: I uchwyt bombowy: Zdjęcia robione przy sztucznym świetle i słabym sprzętem, więc proszę o wyrozumiałość P.S. podstawka istotnie zmalała-przeceniłem początkowo swoje możliwości. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 30 Marca 2010 Autor Share Napisano 30 Marca 2010 Mały update. Trochę dodatkowej pracy przy dioramie. Efekty: Latajdło: Podstawa: I wszystko razem: Zbliża się koniec prac. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 31 Marca 2010 Autor Share Napisano 31 Marca 2010 Dzisiaj "obudowa" została wyrównana i dostała farbę. Jeszcze tylko jedna warstwa "piachu", cienie, śmieci wyrzucone przez może na brzeg, "woda" i gotowe. Piotrek P.S. Nikt nie komentuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 P.S. Nikt nie komentuje? Szczerze? To nie bardzo jest co komentować, bo na zamieszczonych zdjęciach po prostu nic nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 To prawda. Fotki są mało czytelne. Ale powiem że fajny obrusik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Dziś odbyło się wodowanie yyy... sylikonowanie modelu. Prze okazji nudy porządnie upaprałem samolocik (nawyk z modelarza gąsienicowego ). Zdjęcia robione tuż przed wkomponowaniem modelu w dioramę: Lewa: Prawa: Z profilu: En fejs: Zbliżenie na silnik: Kabina: Kabina 2: Ogon z prawej: Ogon z lewej: Jutro wykańczam dioramę i najpóźniej w niedzielę kończę. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Przepraszam, nie sklejam samolotów to i się nie znam na ich brudzeniu. Jednak czy aby ciutkę nie za bardzo pojechałeś z tą eksploatacją? Wygląda jak przodkowy kombajn górniczy.... Ale może mi się zdaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Witam Niestety jak na samolot latający jest zbyt mocno przybrudzony. Wyszedł super... tylko niestety bardziej bym go widział rozbitego na dioramce w dżungli. Pasowałby świetnie przy takim brudzeniu. Widać ładnie ślady przymusowego lądowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2010 A jak mieli hangar w dżungli i przed wodowaniem musieli go taszczyć 200-300 metrów przez busz? O bieżącą wodę ciężko, więc mógł być rzadko myty. Następnym razem będę budował wrak Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 2 Kwietnia 2010 Share Napisano 2 Kwietnia 2010 Heh to czekam na jakieś rozpierniczone Zeke ;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr_5e3 Napisano 3 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Zapraszam do >galerii< Fotka całościowa: Reszta zdjęć w galerii. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi