Skocz do zawartości

Panther ausf. A Late (6358)

Jacek00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Jest to mój pierwszy wątek warsztatowy a raczej ''warsztatowy''. Będę się w nim starał zamieszczać zdjęcia z budowy właśnie tej Panthery. Będzie ona prosto z pudła. Z góry przepraszam za zdjęcia bo będą pewnie słabe ale cóż ;P.

Model jest już w pewnym stopniu zbudowany i zacząłem nakładać na niego zimmerit kostkowy z Green Stuff-u. Nie buduję żadnego konkretnego pojazdu, lecz jego luźną interpretacje na temat. Jakby ktoś więc dostrzegł jakieś poważniejsze błędy merytoryczne to za zwróconą uwagę będę wdzięczny.

Tylna płyta wanny z nałożonym zimmeritem

dsc02030e.jpg

Jarzmo działa

dsc02033c.jpg

a tu takie zdjęcie poglądowe na bryłę pojazdu

dsc02043q.jpg

Pozdrawiam

Bardzo ładnie wychodzi Ci zimmerit. Model Dragona to bardzo dobra replika. W zasadzie zrobiona prosto z pudła spełnia poprawność merytoryczną, nie stosuj tylko ich zapinek na narzędzia bo są bez sensu, trzeba powiercić otwory na mocowania szekli oraz lin holowniczych. Warto też zrobić stelaże do gąsienic na bokach kadłuba wykorzystując fototrawione części z zestawu oprócz tej poziomej listwy - ją zrób z cienkiego polistyrenu. Ta fototrawiona jest za cienka.

Powodzenia

Co do blach fototrawionych Dragona to zgadzam się z przedmówcą, właściwe siatki na pokrywy silnika są jedynymi, które z nich warto użyć, resztę lepiej zakładać w postaci plastikowych odpowiednich, bądź szarpnąć się na Abera (spore koszty). Dragon nie do końca przemyślał te blaszki, użył za cienkiego materiału z którym się średnio pracuje i nawet jeśli na pierwszy rzut oka bogactwo zestawu szokuje to w gruncie rzeczy blaszki jego nie do końca są takim wielkim atutem. Zwłaszcza odradzam używania blaszek Dragona do tuby na lewym boku, oraz blaszkowych mocowań tylnych tłumików - sporo poprawek trzeba tam zrobić coby pasowały. Zaś używanie narzędzi i oporządzenia Smart Kit uważam coraz bardziej za pomysł trafiony i poprawny - dający bardzo ładny wygląd po malowaniu.

PS: Ładnie wykonany zimmerit.

Witam

Wielkie dzięki. Będę się starał dać jeszcze fakturę zimmeritowi. A co do blaszek to faktycznie są dziwne, na przykład zamknięcie do tylnych zasobników trochę za cienkie mi się wydawało więc zastosowałem plastikowe.

pozdrawiam Jacek

Witam

Trochę pomęczyłem plastik i ruszyłem budowę.

W 90 % skończyłem budowę wierzy, muszę dokleić jeszcze uszy do podnoszenia wierzy ?, tylny właz, wkleić na stałe jarzmo działa z działem, no i nałożyć zimmerit na wieży.

dsc02053w.jpg

Przykleiłem też parę elementów na płycie nad silnikowej i złożyłem lewar.

dsc02048ar.jpg

A tu takie zdjęcia poglądowe. Większość elementów złożona na sucho.

dsc02045t.jpg

dsc02050l.jpg

dsc02052c.jpg

Wszelkie uwagi mile widziane

Pozdrawiam Jacek

Edytowane przez Gość