Tysiuniek Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Skończyły mi się modele do remontu, więc otwieram nowy warsztat. Tym razem postaram się popełnić M997 z okresu działań podczas operacji Pustynna Burza. Model zrobię "z pudła", może zastosuję kilka blaszek. Będzie to wersja "prosto od dilera", po prostu taki mi sie podoba.Jeżeli uda mi się zrobić, zamontuję klimatyzator oraz światła sygnalizacyjne. Nie mam jeszcze takiej wersji w swojej "rodzince", a model jednak leży od dłuższego czasu w pudle i się przymilnie do mnie uśmiecha... Coś takiego, tylko w pustynnym malowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 No no, nasz przodownik pracy znowu działa To jedyne zdjęcie M997 z DS jakie mam: Malutkie, ale widać choćby kolor wnętrza - czyli nie błękitny, a zielony. A właśnie - buda otwarta, czy zamknięta? Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2010 Dlaczego przodownik? Dzieki Kubisz, tą fotkę też posiadam. Właśnie, wyczytałem, że niektóre M997 mają wnętrze...błekitno-turkusowe, a nie zielone. Czy ta informacja jest prawdziwa? Chciałbym zrobic model w wersci przystosowanej do działań na tym terenie, tzn. spód, rama, wnętrze zielone, reszta piaskowa...Buda? Jeszcze nie wiem, może jedne drzwi będą otwarte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Dlaczego przodownik? Zrobiłeś już w projekcie 7 modeli, to jest 8. warsztat. Nikt nie ma tyle Właśnie, wyczytałem, że niektóre M997 mają wnętrze...błekitno-turkusowe, a nie zielone. Czy ta informacja jest prawdziwa? Tak: Taki kolor podaje Academy w instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2010 Rzeczywiście, zgadza się, siedem. Przy czym dwa z nich były całkowicie przebudowywane, a jeden nawet dwa razy! To proste...działalność rodzinna. Córka podaje pudełka, żona hurtowo maluje podwozia ( ma dzienny limit), oraz klei dolne partie. Babcia maluje duże części (duże, bo oczy już nie te), a dziadek wyspecjalizował sie w układach wydechowych i kołach. Ja robię resztę, a sąsiad przeprowadza kontrolę jakościową i kwalifikuje do wystawienia na forum...lub nie. Ale to jak ma słabszy dzień. Ot, i cała tajemnica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 No to się wyjaśniło Jeżeli uda mi się zrobić, zamontuję klimatyzator Jakoś mi to wcześniej umknęło, teraz doczytałem - co masz na myśli? Jaki klimatyzator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2010 W niektórych egzemplarzach był stosowany - był umiejscowiony na dachu, w przeniej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Racja, czasem się pojawia: Mają go też wszystkie izraelskie: Pytanie tylko, czy warto zasłaniać taki dość ciekawy element, jak ta kratka (zapuszczona washem będzie fajnie urozmaicać piaskową bryłę pojazdu). A od środka i tak nic nie widać ciekawego: Poza tym nie jestem pewien, czy podczas DS klimatyzatory były powiększone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Właśnie, wyczytałem, że niektóre M997 mają wnętrze...błekitno-turkusowe, a nie zielone. Czy ta informacja jest prawdziwa? Dobrze się do tego nadaje kolor Sky z Pactry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2010 OK, dzięki. Ale czy tak malowana była tylko część medyczna, czy też razem z kabiną? Powinienem jeszcze miec gdzieś Sky z Humbrola, jak sie już nie będzie nadawał do malowania, kupię Pactre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 tylko część medyczna, czy też razem z kabiną? Tylko medyczna. Kabina kierowcy w bazowym kolorze nadwozia, lub zielona jeśli przedział medyczny zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 25 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2010 Wreszcie nabrałem weny i zabrałem sie za mojego M997. Trochę już zrobiłem. I już wiem, że największy kłopot będzie z wyposażeniem przedziału medycznego. Niestety, model będzie bez blaszek, nie jest możliwe ich teraz kupienie - nawet Eduard nie ma ich na stanie, i nie wiadomo, czy jeszcze będą produkowane. Więc zostanie tak jak jest. Dołożę tylko lusterka z zestawu Eduarda, może cos jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Właśnie miałem pytać, czemu tu taka cisza (Trynka przecież czeka na osłonę). Ale widzę, że jednak się tu pracuje Szkoda, że Edek nie klepie już tych blaszek. Mnie się udało je kupić, mogę zrobić skan instrukcji i samych blaszek, może na podstawie tego oraz zdjęć wnętrza spróbujesz coś dorobić? Zainteresowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Sosnowiecka fabryczka humvee nie ma przestojów Czekam na ambulans w Twoim wykonaniu.Nadwozie ambulansu bardzo mi się podoba,sam zamierzam jeszcze z jedną karetkę wykonać.Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 26 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2010 (edytowane) Mnie się udało je kupić, mogę zrobić skan instrukcji i samych blaszek, może na podstawie tego oraz zdjęć wnętrza spróbujesz coś dorobić? Zainteresowany? Jasne, że tak, o ile będzie Ci sie chciało...Trynka czeka na osłonę i wykończenie, ale coś to wszystko długo idzie...Blaszki miały byc już w poprzednią środę i...nic. Trzeba być cierpliwym. sam zamierzam jeszcze z jedną karetkę wykonać.Pozdrawiam Piotrek Może teraz w wersji izraelskiej, Piotrze? Sam chciałem taką zrobić, ale nie mam odpowiednich kalkomanii, a samemu raczej nie uda mi się zrobić... Edytowane 26 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Mnie się udało je kupić, mogę zrobić skan instrukcji i samych blaszek, może na podstawie tego oraz zdjęć wnętrza spróbujesz coś dorobić? Zainteresowany? Jasne, że tak, o ile będzie Ci sie chciało... Będzie Jutro wrzucę skany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 26 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2010 Niskie ukłony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Proszę bardzo: Kilka części jest wyciętych, poszły do innych modeli. Elementy do wnętrza budy są oczywiście wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 27 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2010 Trochę ruszyło do przodu...Do malowania wnętrz użyłem H86 oraz Pactry 113...Element pomiędzy przedziałem kierowcy a medycznym na razie pomalowany pierwszą warstwą.Zabawa zacznie sie z 'produkcją" wyposażenia. Na tylnych drzwiach nie usuwałem śladów po wypychaczach, model będzie z zamkniętymi drzwiami, ale ze zdejmowanym dachem...To dla ciekawskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 28 Stycznia 2010 Share Napisano 28 Stycznia 2010 Na tylnych drzwiach nie usuwałem śladów po wypychaczach, model będzie z zamkniętymi drzwiami, ale ze zdejmowanym dachem...To dla ciekawskich. Jeżeli jeszcze nie jest za późno, to doradzałbym Ci zmianę planów. Drzwi przedziału medycznego mają jakąś wykładzinę, widać to dobrze na tym zdjęciu: Zetnij odbijacze na drzwiach, zaszpachluj dziury, przyklej wykładzinkę (chyba, że zrobisz ją z jakiegoś sztywniejszego materiału, wtedy dziur nie musisz szpachlować) i doklej nowe odbijacze. Drzwi powinny być chyba zielone (nawet przy błękitnym wnętrzu), zerknij tutaj czy dobrze widzę: Do drzwi dorób klamki i mechanizm zamykania i przyklej je w pozycji otwartej - to wg mnie lepszy sposób prezentacji bardzo ciekawego wnętrza. Tym bardziej, jeżeli masz zamiar podorabiać to i owo w środku. Oczywiście zdejmowany dach i tak możesz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 28 Stycznia 2010 Share Napisano 28 Stycznia 2010 jako materiał na drzwi nada sie jedna warstwa z chusteczki, a drzwi od wewnątrz są faktycznie zielone. Jeśli chodzi odbijacze, to chyba nie ma sensu ich szlifować. Można przy przyklejaniu wyciąć otwory w chusteczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 1 Lutego 2010 Autor Share Napisano 1 Lutego 2010 Trochę sobie zrobiłem. Sugerowałem się dostępnymi fotkami wnętrza. Z prawej strony, na pierwszym zdjęciu pokazałem wewnętrzną część dachu z systemem oświetlenia oraz okablowania.Na ile wyszło, to wyszło, ale jak na razie nawet mnie ten model "wciągnął"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Ładnie sobie zrobiłeś Poproszę zbliżenie urządzeń systemów ABC (te białe "cosie" na przegrodzie między kabiną a przedziałem medycznym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 1 Lutego 2010 Autor Share Napisano 1 Lutego 2010 Dzięki Kubisz. Już sie bałem, że spojrzysz krytycznym okiem, a co gorsza, będziesz "kręcił nochalem"...A tak sie "namachałem"! Dzisiaj już trochę za późno na fotki, postaram sie jutro zrobić zbliżenia w świetle dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Fiu,fiu ładny ambulans Bardzo fajne wnętrze,kawał dobrej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi