ryszardb Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 (edytowane) Coraz więcej pojawia się budowniczych żaglowców i mnożą się pytania co ? jak? do czego? . Proponuję wrzucać ciekawostki , skany, linki, plany w jedno miejsce. Na pewno to nikomu nie zaszkodzi, a wielu może pomóc. Na początek pokażę trochę skanów z książek które znalazłem w internecie. Mam nadzieję, że mnie za to nie wsadzą http://picasaweb.google.pl/lh/photo/5bBBDmTDummNY7MNmz4qrg?feat=directlink http://picasaweb.google.pl/lh/photo/bqIlIRvP22kOac0GLfSAMg?feat=directlink To narazie tyle. Może zachęci to innych do ujawniania swego warsztatu i może zachęci do budowy żaglowców Edytowane 5 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Stycznia 2010 Super Moderator Share Napisano 5 Stycznia 2010 Z tym wątkiem to fajny pomysł - na pewno nie jeden znajdzie tu stertę przydatnych informacji PS. ryszardb Podlinkuj obrazki tak by otwierały się większe w nowym oknie bo w tym rozmiarze to są lekko nieczytelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 Skarbnica wiedzy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2010 trochę teorii To naprawdę jest piękne http://www.amarsenal.be/05_MM_11_MM_BP3.htm Dobry filmik z instrukcją http://www.youtube.com/watch?v=XIxD8DLTkjA&feature=related Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2010 trochę teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2010 Jak to zrobic -teraz bloczki do mocowania w kadłubie lub masztach Często wymagane są oczka na bloczkach po jednej jak i po dwóch stronach, mocowane na sztywno lub ruchomo . Ja robię to tak : najpierw opalam i przegrzewam drut miedziany (dostaje fajnego ciemnego koloru), potem opiłowuję bloczki drewniane, aby uzyskały wcięcia na drut (poz 1,2,3,4). Robię oczko z drutu poz 5, owijam blok drutem poz.6 i z drugiej strony zwijam ciasno drucik poz.7. Potem już w zależności od potrzeb zostawiam ogon aby go wkleić w otworek lub obcinam drut na krótko - do olinowania Prawda jakie to wszysko proste ? 9Tylko zdjęcia do kitu sorry } Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 7 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2010 Pokażę moją metodę robienia oczek na bloczkach Tutaj bloczek ma wymiar 3mm wysokości kupiony gotowy. Na bokach wypiłowałem tylko szparki , aby drut lepiej się trzymał. Drut 0,4mm z jakiejś cewki wyżarzony nad gazem. Do dzieła; - z jednej strony robię oczko rys 2 - zaginam drucik w literkę U wkładam w nią bloczek i zamykam od góry rys 2,3,4 - teraz z drugiej strony też zawijam oczko rys5 tak aby druty mijały się po dwóch stronach oczka - i zaginam wolny koniec na bloczku rys6 (widać dwa śrubokręciki zegarmistrzowskie). Drut trzeba mocno naciągnąć aby oczko znalazło się pośrodku bloku - teraz mniej więcej w środku bloczka należy przeciąć obydwa druciki tak aby po obcięciu schodziły się ze sobą ( dla zdjęcia tu są rozchylone) rys7 .Na połączenie drucików daję troszeczkę rzadkiego supergluta on się wtedy ładnie rozlewa na całym połączeniu rys 8. Bloczek gotowy można wieszać nawet do 3 kg(sprawdzone. Na pewno wiele osób robi tak samo ale myślę tu o początkujących modelarzach. Do dzieła !!!!!!!!! Zapomniałem o narzędziach. Są na tym zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 13 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2010 Teraz dla tych co plączą ! Węzły W tym temacie jak widać nic się nie zmienia. Te ostatnie skany pochodzą z książki która ma ponad 100 lat . Jest to poradnik dla marynarzy , jednak mam tylko jeden tom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 19 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2010 Jeszcze o węzłach zobaczcie te linki tam pokazują jak je wiązać, trzeba tylko kliknąć na supełek http://www.animatedknots.com/ http://www.tollesburysc.co.uk/Knots/Knots_gallery.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 25 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2010 ARMATY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 28 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2010 Bukszpryt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 28 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2010 Kilka zdjęć bukszprytów współczesnych żaglowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Ja też coś znalazłem.. Modele kartonowe shipyard "la belle poule" oraz kolumbowskie karawele. Pokazują nam sposób wykonania kilku ważnych elementów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 26 Lutego 2010 Autor Share Napisano 26 Lutego 2010 I o to właśnie chodzi. Można stworzyć coś w rodzaju poradnika dla wszystkich, dla nowicjuszy jak i dla tych co już coś wiedzą ale nie do końca. Oby było nas jak najwięcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 1 Maja 2011 Share Napisano 1 Maja 2011 Jeden ze schematów takielunku. W tym wypadku bukszpryt oraz fokmaszt galeonu San Martin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stockholm Napisano 5 Sierpnia 2020 Share Napisano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 13.01.2010 o 17:14, ryszardb napisał: Przypomninają mi się od razu czasy jak byłem kadetem, przy wachcie na trapie zawsze bosman mnie męczył węzłami. Kto by pomyślał że po tylu latach znowu trzeba sobie przypominać jak to było. Świetny materiał! Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez Stockholm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi