lulu Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 witam modelarzy. Chciałem zaprezentować moją dioramę, ktorą nazwałem ruchomą ze względu na to, że modele na niej nie są przyklejone. Nazwał bym to raczej podstawką pod modele. Sklejam zawsze to co mi wpadnie w oko, a że chcialem aby modele nie wyglądały tak "goło" na półce zrobilem taką oto podstawkę.Gdy znudzi mi się jakis model po prostu go zdejmuję i najcześciej sprzedaje, gdyż każdy następny model wykonuje lepiej (przynajmniej tak mi się wydaje) Modeli już kilka zrobiłem ale diorama/podstawka ta jest pierwsza. Oczywiście znajduja się na niej wpadki, absurdy, pomyłki jak i na modelach. To nie uniknione w moim przypadku. Zawsze coś mi nie wyjdzie. Kilka słów o podstawce: uformowany styropian zalałem mieszaniną gipsu, kleju, piachu, piasku kwarcowego, kamyczków, wiórów i wogóle co tylko podobnego wpadło mi w ręce. Elementy budynku i płotu wykonałem z płyty gipsowo-kartonowej z wykorzystaniej "house accessories - MiniArt", kilka starych listewek,patyczków i papier ścierny. Wykorzystałem także "road sign set - TAMIYA" i "field tool shop - Italeri" Fontanna także z płyt gipsowych, wykonałem opierając się o zdjęcie modelu do sklejania produkowanego przez firme, której nie jestem pewien. Mostek także z gipsu a pod nim "still water- vallejo". W niektórych miejscach trawka wykonana z pedzla, całość malowana pactrą. Modele na dioramie to: sherman-italeri, opel blitz-italeri, bmw r75-tamiya z motorcyle feldgendarmerie- legend, kubelwagen-italeri, sd.kfz.250/1-dragon, tory - rpm, figurki dragona i żywica. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Ciekawa oraz rozbudowana Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sofa Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 Diorama bardzo ładna i bardzo ładne figurki , ciekawy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 Mnie również się podoba. Można prosić kilka fotek na której widać dioramę w całości? Z czego wykonana jest plandeka na Blitz'u? Ma ciekawą fakturę, jednak wydaje się troszkę za gruba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulu Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2010 diorama jest dosc dluga i nie jestem w stanie zrobic zdjecia calosci. pol pokoju widac na zdjeciu a diorame slabo. szkoda tylko, ze zdjecia takie male moglem darmowo umiescic gdyz wiele szczegolow umknelo. opla kupilem na aukcji i plandeka byla gratisem, jest to oryginalny wyrob dedykowany do modeli ale niestety nie pamietam jakiej firmy jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luke Sky Walker Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Witam Diorama piękna. Wykonanie super. Mam kilka pytań co do Twojej pracy: 1. Ile zajeło ci wykonanie takiego cudeńka ? 2. Z czego zrobiona jest rzeczka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulu Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 fajnie, ze komus sie podoba, dzieki. sama diorame zrobilem dosc szybko, jakies 5 m-cy; po 1, 2h dziennie. a co do wody to tak jak w opisie u gory: jest to still water firmy vallejo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulu Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 pare jeszcze zdjec, by ukazac calosc (co podpowiedzial kolega Akahoshi) [troche tapety widac gdyz nie chcialo mi sie z polki zdejmowac ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Jak dla mnie bomba, SUPER wykonana. Pytanie do autora jak malujesz twarze figurek by kontury były wyraźnie zarysowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulu Napisano 19 Lutego 2010 Autor Share Napisano 19 Lutego 2010 panie generale stosuje farby pactra. najpierw aerografem maluje cala twarz A64 skin tone shadow, nastepnie suchym pedzlem z mieszana A61 skin tone light z A102 RAL (tak by bylo podobne do koloru skory). Nastepnie wykonuje oczy z samej A61 skin tone light i A46 black matt (rogówka i brwi), po czym lekko suchym pedzlem przecieram A63 skin tone warm. Na samym koncu wykonuje delikatny wash (rozpuszczalnik lakowy z tania farba olejna burnt umber) ( szykuje sie do zakupu jakis lepszych, drozszych olejnych - przetestuje czy bedzie lepszy efekt) mam nadzieje, ze pomoglem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi