Gwiazda Piołun Posted January 11, 2010 Share Posted January 11, 2010 Cóż... właściwie jest to banał nie najlepszej jakości (zdjęcie komórką przy złym świetle - trzeba się, kurczę, zmobilizować i zanieść w końcu aparat do serwisu...), ale kryje się za nim rodzinna historia. Otóż gdy w 45 Armia Czerwona wchodziła do Kalisza, to na ulicy Warszawskiej wpadli na minę. Fragment gąsienicy został uszkodzony: LINK* Na szczęście dla czerwonych niedaleko znajdował się warsztat dziś należący do mojego wujka, a wtedy jego ojca (taki dalszy wujek, kuzyn mamy). Zaciągnęli tam czołg, gąskę naprawili, a zbędny fragment porzucili. Nie mając co z tym zrobić, ojciec wujka wywalił go do jeziorka. 10 lat temu wujek na tym miejscu zaczął stawiać sobie nowy dom i wówczas przy osuszaniu jeziorka wykopał gąskę. Przez jakiś czas leżała u niego w garażu, a potem trafiła do mojego kuzyna, miłośnika militariów. Miesiąc temu wystawił ją na wystawie "Polskie drogi do niepodległości" w Liskowie. Natomiast inny zabyteczek, z którym powiązałem się niewidzialną więzią: Trzy lata temu poszedłem obejrzeć stary elewator na skraju Kalisza i wówczas natknąłem się na to oto autko: LINK Serce mi zakrwawiło widząc je w takim stanie. Powiedziałem o nim kuzynowi, wiedząc że albo on, albo może ktoś z jego znajomych się autkiem zainteresuje. Złomowisko jednak zlikwidowano, a GAZ zniknął. Pod koniec listopada wybrałem się na spacer po mieście i... oczom moim ukazał się odrestaurowany GAZik stojący sobie na osiedlu Dobrzec. LINK Jak się potem dowiedziałem, w Kaliszu są tylko 3 takie autka, a zatem są ogromne szanse, że ten zdezelowany samochodzik sprzed 3 lat jednak nie trafił gdzieś na części, tylko został przez kogoś przygarnięty... Z mniejszych ciekawostek, parę miechów temu zrobiłem zdjęcie tej oto cysternie CD-5 na podwoziu Stara 66: LINK. Nic specjalnego, ot bardzo ładnie wyglądający pojazd nie mniej ważny na polu bitwy niż czołgi, działa samobieżne czy transportery opancerzone. No bo powiedzcie mi, co one mogą bez paliwa? * zasadniczo korzystam z linków, bo nie znoszę rozciągniętych for. Edit... Zasadniczo proszę wstawić zdjęcia zgodnie z regulaminem forum... Mod... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filon Posted January 11, 2010 Share Posted January 11, 2010 Zdjęcie z trzeciego linku przedstawia nie GAZa 69, a jego odpowiednika produkowanego w Rumunii tzw. Aro Muscel. Z GAZem ma wspólny tylko kształt (i to z pewnej odległości), poza tym, jest to całkiem inny samochód. EDIT: A Star ma numer 266 (tylko opony z wzorem używanym najczęściej we wsześniejszych pojazdach) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts