Demenis Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Czym i w jakich proporcjach rozcięczać lakier bezbarwny matowy i błyszczący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Akrylowy, olejny, nitrocelulozowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demenis Napisano 26 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2010 Lakier bezbarwny matowy z Humbrol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Czyli zapewne olejny (puszeczka, tak?) Są dedykowane rozcieńczalniki Humbrola (najlepsze), ale można rozcieńczać dostępnymi w sklepach budowlanych rozcieńczalnikami w rodzaju benzyny lakowej (nawet się sprawdza) czy benzyn ekstrakcyjnej (może być za mocna i sucha). W sklepach dla plastyków możesz zapytać o jakiś rozcieńczalnik do farb olejnych - pewnie dadzą white spirit i on też da radę rozcieńczyć Humbrola. Pamiętaj żeby dobrze rozmieszać lakier w puszce, a z rozcieńczalnikiem mieszać poza, na przykład w blistrze po tabletkach. Proporcje najlepiej wyczuć samemu. Jeżeli będą zostawały smugi po pędzlu, to masz za gęstą farbę/lakier. Jeżeli będzie się za bardzo rozlewać i nie kryć - to za rzadki. Wyczuj. A o farbach przejrzyj ten wątek: viewtopic.php?t=9427 viewtopic.php?t=16360 viewtopic.php?t=5518 P.S. Tylko daj dobrze wyschnąć farbą które chcesz lakierować. Maty Humbrola nie są złe, nawet pędzlem dadzą się dobrze nałożyć i dobrze matują o ile pamięta się o zamieszaniu w puszce i potem po rozcieńczeniu też dobrze zamieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demenis Napisano 26 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2010 Chodzi mi dokladnie o ten lakier : http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=115414&kateg=115297 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Chodzi mi dokladnie o ten lakier : http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=115414&kateg=115297 Nie wiem co chcesz tym lakierem malować, ale jeśli cały model to nie polecam bo po niedługim czasie ten lakier strasznie żółknie i tylko zniszczy ci model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chwat Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Ja osobiście polecam mat Pactry. Łatwy w użyciu i matowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi