Ironkamil Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Witam. Mam pewien problem, mianowicie, nie długo zajmę się lutowaniem blaszek fototrawionych, mikro palnik już mam, ale problem z pastą... Sprzedawca w sklepie z elektroniką twierdził że To: Ciach, tu była fotka której szerokość 3 krotnie przekraczała wymiary określone w regulaminie forum, a waga była ponad 2MB. Zapoznaj się z regulaminem proszę. Wrzucam pomniejszoną fotkę, oby to było ostatni raz //reggy Idealnie lutuje, mosiądz, miedź itp. spoina trwała, ładnie wchodzi w szczeliny, nie ma takich "smarków" jak przy tradycyjnym lutowaniu, wydawało mi się że będzie ekstra, cena też atrakcyjna(jak widać), w porównaniu do pasty firmy Koki,ogólnie ta pasta ze zdjęcia, ma barwę naturalnego wosku, i konsystencje wazeliny, no ale spróbowałem z dwoma mosiężnymi elementami, były odtłuszczone, lekko chropowate nałożyłem, z umiarem tej pasty, podgrzałem i nic... czekałem na zastygnięcie pasty, i nic...części nie trzymały się. Może coś źle robię nie wiem... Raczej wydaje mi się że sprzedawca zwyczajnie nabił mnie w butelkę, paragon mam ale co prawda raczej zwrotu nie uzna... Znacie jakieś inne tanie rozwiązanie zastępcze dla pasty KOKI ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Ale to jest pasta do lutowania a nie spoiwo , pasta polepsza przyczepność spoiwa do metalu, wszystko robisz dobrze w twoim równaniu brakuje tylko spoiwa. CYNA na miłość boską. Hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Tym raczej nic nie zlutujesz, bo to tylko topnik, który pomaga przy tradycyjnym lutowaniu. Jeżeli chcesz pastę lutowniczą która ma zastąpić KOKI, to szukaj czegś na Allegro. Znajdź przedmiot: PASTA LUTOWNICZA z CYNA Sn62/Pb36/Ag2 BGA 20g/R5i albo PASTA LUTOWNICZA z CYNA Sn96,5Ag3Cu0,5 BGA 20g/R5f Ja używam tej pierwszej i jestem zadowolony. Smarujesz, przykładasz, podgrzewasz i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 2 Lutego 2010 Autor Share Napisano 2 Lutego 2010 Ł.SosnowskiDzięki wielkie, czyli rozumiem że to już będzie bardziej adekwatne? http://allegro.pl/item888941018_pasta_lutownicza_z_cyna_sn62_pb36_ag2_bga_20g_r5i.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 Ł.SosnowskiDzięki wielkie, czyli rozumiem że to już będzie bardziej adekwatne? Tak, nada się. 20g starczy na długie lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toommaszeek Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 Ironkamil A gdzie dostałeś taki mikro palnik?? Ja używam tej pierwszej i jestem zadowolony. Smarujesz, przykładasz, podgrzewasz i gotowe Podgrzewałeś takim palnikiem?? Czy czymś innym?? Mam zestaw złączek do naczepy są baaardzo maluśkie jak mam sobie z nimi poradzić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 3 Lutego 2010 Autor Share Napisano 3 Lutego 2010 Ironkamil A gdzie dostałeś taki mikro palnik?? Mam palnik podobny do tego, kupiłem go za 28 zł, w sklepie z elektroniką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Osobiście nie polecam tego palnika, chociaż koszt to 10zł markecie. Ale ja trafiłem na typową jednorazówkę (zawór nie zamykał dopływu) strasznie brudzącą ręce (ściera się farba na rączce). Obecnie zainwestowałem 100 zł w palnik niemiecki (nazwa na R... nie pamiętam z 4 dodatkowymi końcówkami) i hula jak wiatr po polu:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Witam ... ROTHENBERGER z regulacją płomienia i nakładką do mocowania grotów do lutowania precyzyjnego. Udało mi się zakupić to cacko za 80 PLN na znanym wszystkim portalu aukcyjnym widoczny na zdjęciu w prawym dolnym rogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Zgadza się, to cacko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 3 Lutego 2010 Autor Share Napisano 3 Lutego 2010 Osobiście nie polecam tego palnika Oj nie jest on taki zły, z resztą jak na razie i tak nie lutuję ogromnych ilości blaszek, jak tak będzie to może sobie coś lepszego kupię, na razie to mi wystarczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 21 Grudnia 2011 Share Napisano 21 Grudnia 2011 Nie chce zakładać nowego tematu, a pytanie w sumie podobne. Nie chce na razie wypruwać się na pastę Koki, a do lutowania cyną 72 jestem za cienki w uszach... Czy ta pasta http://allegro.pl/pasta-lutownicza-smd-easy-print-sn62-pb36-ag2-8g-i1948340852.html może zastąpić Koki?? Czy jest po prostu zwykłym topnikiem. W aukcji jest napisane że zawiera opiłki metali, tylko cena nie taka:p Drugą opcją jest też wykorzystanie pasty do lutowania rur, wiem że są osoby które taką stosują, ważny jest tylko symbol/skład. czy jest na sali ktoś skłonny podzielić się tą wiedzą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Grudnia 2011 Share Napisano 21 Grudnia 2011 Tak się składa, że kupiłem dokładnie tą pastę u tego gościa parę tygodni temu do lutowania pręcików mosiężnych i przy użyciu najprostszej lutownicy gazowej sprawdza się doskonale. Blaszkom pewnie też da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 22 Grudnia 2011 Share Napisano 22 Grudnia 2011 Skład tej pasty jest dokładnie taki sam jak Koki: cyna (62%), ołów (36%) i srebro (2%). Powinna więc działać dokładnie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi